Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Civciv üretmek amacıyla tesis edilen ve aktifleştirilen kuluçkahane binasının ve üretimle ilgili kullanılan makine ve teçhizatların faydalı ömür ve amortisman oranları PDF Yazdır e-Posta
28 Ağustos 2013

Başlık

Civciv üretmek amacıyla tesis edilen ve aktifleştirilen kuluçkahane binasının ve üretimle ilgili kullanılan makine ve teçhizatların faydalı ömür ve amortisman oranları hk.

Tarih

28/08/2013

Sayı

27575268-105[313-2013-99]-926

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

27575268-105[313-2013-99]-926

28/08/2013

Konu

:

Civciv üretmek amacıyla tesis edilen ve aktifleştirilen kuluçkahane binasının ve üretimle ilgili kullanılan makine ve teçhizatların faydalı ömür ve amortisman oranları hakkında

 

         

 

            İlgi özelge talep formunuzda; ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi numaralı mükellefi olarak damızlık stoku ve ızgaralık tavuk eti piliçleri üretimi için damızlık ızgaralık tavuk eti cinsi kümes hayvanlarının beslenmesi, civciv üretimi ve yetiştirilmesi faaliyetiyle iştigal ettiğiniz belirtilerek, civciv üretmek amacıyla tesis edilen ve aktifleştirilen kuluçkahane binasının ve üretimle ilgili kullanılan makine ve teçhizatların faydalı ömür ve amortisman oranları hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmiştir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 313 üncü maddesinde, "İşletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle 269 uncu madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edavat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin bu Kanun hükümlerine göre yok edilmesi amortisman mevzuunu teşkil eder..." hükmü yer almaktadır.

            Aynı Kanunun 5024 sayılı Kanunla değişen 315 inci maddesinde; "Mükellefler amortismana tabi iktisadi kıymetlerini Maliye Bakanlığının tespit ve ilan edeceği oranlar üzerinden itfa ederler. İlan edilecek oranların tespitinde iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınır." hükmü yer almaktadır.

            Bahsi geçen maddenin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden amortismana tabi iktisadi kıymetler için uygulanacak "Faydalı Ömür ve Amortisman Oranları" tespit edilmiş ve bu oranlar 339, 365, 389, 399, 406 ve 418 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile değişik 333 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği eki liste ile açıklanmıştır.

            Mezkur tebliğe ekli listenin 1 inci ve 6 ncı bölümleri arasında amortismana tabi iktisadi kıymetler için genel sınıflama; listenin diğer bölümlerinde ise iktisadi kıymetlere ilişkin sektörel sınıflamalar yapılarak ilgili iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri ve amortisman oranları tespit edilmiştir. Uygun amortisman oranlarının belirlenmesinde ise öncelikle sektörel sınıflamaya bakılacak, sektörel ayrımlarda yer almayan iktisadi kıymetler için ise genel sınıflamada bulunan faydalı ömür ve amortisman oranları dikkate alınacaktır.

            Buna göre, yumurta basımı yapılmak suretiyle ve civciv üretmek amacıyla tesis edilen; kuluçkahane binasının 333 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğin ekinde yer alan listenin "7-Tarım" başlıklı ana bölümün "7.11.Kümes hayvanları üretme tesisleri ve binalar" alt bölümünde yer alan faydalı ömür ve oran üzerinden (10 yıl %10), üretimde kullanılan iktisadi kıymetlerin, "7.11.1 Üretimde kullanılan iktisadi kıymetler (Teçhizat vb)" ayrımında yer alan faydalı ömür ve oran üzerinden (5 yıl %20), amortisman yoluyla itfa edilmesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.