Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
E-Ticaret yapan firmaların ürünlerinin nihai tüketicilere ulaştırmak üzere belli bir merkezde toplanıp paketleme işlemlerinin yapılmasını müteakip kargoya verildiği durumda belge düzeni PDF Yazdır e-Posta
19 Eylül 2013

Başlık

E-Ticaret yapan firmaların ürünlerinin nihai tüketicilere ulaştırmak üzere belli bir merkezde toplanıp paketleme işlemlerinin yapılmasını müteakip kargoya verildiği durumda belge düzeni hk.

Tarih

19/09/2013

Sayı

11395140-105[230-2012/VUK-1- . . .]--1521

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

11395140-105[230-2012/VUK-1- . . .]--1521

19/09/2013

Konu

:

E-Ticaret yapan firmaların ürünlerinin nihai tüketicilere ulaştırmak üzere belli bir merkezde toplanıp paketleme işlemlerinin yapılmasını müteakip kargoya verildiği durumda belge düzeni hk.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda; kurumunuzun e-ticaret alanında hizmet veren firmaların müşterilerinden aldıkları siparişlere ait ürünlerin müşterilere gönderilmesi aşamasında gerekli hizmetlerin verilmesi faaliyetinde bulunduğu, nihai tüketicilerin çoğunlukla internet vasıtasıyla sipariş verdiği, e-ticaret firmalarının alım emirlerini firmalara geçildiği ve toplandığı, daha sonra kurumunuza ait ...da bulunan deposuna sevk edildiği, depoya gelen ürünlerin elleçlendiği, depolandığı ve siparişlerde talep edilen adet ve çeşitlere göre paketlenerek son tüketiciye iletilmek üzerek kargo şirketine verildiği, bu aşamada ürünle birlikte fatura ve sevk irsaliyesinin de hazır olması gerektiği, dolayısıyla firmalarca kurumunuza gönderilen fatura, irsaliye ya da irsaliyeli faturaların ürünlerin olduğu paketlere yerleştirilerek kargo firmasına teslim edildiği;

            Diğer taraftan müşterilerinizin farklı gönderim talepleri ile karşılaştığınız, özellikle hediye gönderiminde faturanın bedeli ödeyen müşteriye gönderilirken sevk irsaliyesinin de ayrıca düzenlenerek ürün paketine eklenmesi ve hediye alıcısına iletilmesi gerektiği, söz konusu durumun müşteri sayısının artması ile birlikte farklı yazıcılar, kurulum zamanı ve entegrasyon ihtiyaçları doğurduğu, yurtdışındaki uygulamalarda ürünlerle birlikte paketleme hizmeti veren firmanın hazırladığı bir irsaliye (Shipping Document) ve iade formunun gönderilmesi ve e-ticareti yapan firmanın da faturayı müşterisine göndermesi şeklinde olduğu belirtilerek tarafınızca paketlemesi yapılan ürünlere ilişkin sevk irsaliyesinin, satıcı e-ticaret firmaları adına kurumunuzca düzenlenip düzenlemeyeceği ile kanuni şartları taşıması şartıyla irsaliyelerin "etiket" formunda 3 nüsha bastırılarak 1 nüshanın alıcıya gönderilerek ilgili ürün paketinin üzerine yapıştırılması, 1 nüshasının alıcıya fatura kesebilmesi amacıyla satıcıya gönderilmesi, 1 nüshasının ise işletmenizde saklanmasının mümkün olup olmadığı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

            213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde; "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır." hükmü yer almaktadır.

            Aynı Kanunun 230 uncu maddesinin (5) numaralı bendinde; "Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası, (Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.

            Malın, bir mükellefin birden çok iş yerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir. Bu bentte yazılı irsaliyeler hakkında fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere, bu madde hükmü ile 231 inci madde hükmü uygulanır. İrsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir.

            Şu kadar ki nihai tüketicilerin tüketim amacıyla perakende olarak satın aldıkları malları kendilerinin taşıması veya taşıttırması halinde bu mallara ait fatura veya perakende satış fişinin bulunması şartıyla sevk irsaliyesi aranmaz.)" hükmüme yer verilmiştir.

            Anılan bent hükmünden de anlaşılacağı üzere, sevk irsaliyesi ticari mal hareketinin izlenmesi için düzenlenen bir belgedir.

            Buna göre, şirketiniz, e-ticaret alanında hizmet veren firmalara müşterilerinden aldıkları siparişlere ait ürünlerin müşterilere gönderilmesi aşamasında gerekli hizmetlerin verilmesi faaliyetiyle iştigal etmekte olduğundan alıcısı veya satıcısı olmadığı ürünleri taşıması veya taşıttırması da söz konusu olmayacaktır. Bu nedenle sipariş hazırlama işlemine tabi tutulan ürünlere ilişkin sevk irsaliyesinin, satıcı e-ticaret firmaları adına kurumunuzca düzenlenmesi mümkün bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.