Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Suriyedeki ihtiyaç sahiplerine yapılan ayni yardımın indirim konusu yapılıp yapılmayacağı PDF Yazdır e-Posta
04 Ağustos 2014

Başlık

Suriyedeki ihtiyaç sahiplerine yapılan ayni yardımın indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hk.

Tarih

04/08/2014

Sayı

37538499-120[89-2014/1]-22

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MALATYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

 

 

Sayı

:

37538499-120[89-2014/1]-22

04/08/2014

Konu

:

Suriyedeki ihtiyaç sahiplerine yapılan ayni yardımın indirim konusu yapılıp yapılmayacağı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda; Suriye'deki ihtiyaç sahiplerine yardım amacıyla ...... Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneğine un bağışı yaptığınız ve söz konusu bağışın ilgili dernek tarafından tutanak karşılığında Türk Kızılayına teslim edildiği belirtilerek, yapmış olduğunuz bağışın Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendine veya diğer bentlerine göre yıllık gelir vergisi matrahınızdan indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendine göre, fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedelinin tamamı gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden indirilebilecektir.

            Gıda bankacılığı kapsamında yapılacak bağışlara ilişkin usul ve esaslar 251 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile belirlenmiş olup, "2. Bağışın Yapılacağı Dernek veya Vakıflar" başlıklı bölümünde, gıda maddesi bağışının dernek veya vakfa yapılmış olması gerektiği, ihtiyacı bulunanlara doğrudan veya başka organizasyonlar aracılığıyla yapılacak gıda yardımlarının gıda bankacalığı kapsamında yapılan bağış olarak değerlendirilemeyeceği, bağış kabul edecek dernek veya vakfın tüzüğünde veya senedinde ihtiyacı bulunanlara gıda yardımı yapabilmesine ilişkin hükümlerin bulunması gerektiği, bununla beraber dernek veya vakfın başka alanlarda faaliyet gösteriyor olmasının, kamuya yararlı dernek veya vergiden muaf olup olmamasının uygulama açısından herhangi bir önemi olmadığı açıkça belirtilmiştir.          

            Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, .......  Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin tüzüğünde ihtiyacı bulunanlara gıda yardımı yapabilmesine ilişkin hükümlerin bulunmaması nedeniyle, yapmış olduğunuz bağışın Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi kapsamında yapılmış bağış olarak değerlendirilemeyeceği tabiidir. Öte yandan söz konusu bağışın anılan Kanunun 89 uncu maddesinin diğer bentleri kapsamında da indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.