Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşbaşında Eğitim Uygulaması Nedir? PDF Yazdır e-Posta
15 Mayıs 2015

Image

Türkiye İş Kurumu, uyguladığı İşbaşında Eğitim Programı’nı yaygınlaştırmak ve anlatmak için işverenler ile iletişime geçip bilgilendirmeler yapıyor. Bu program ile çalışanlar hiç tecrübesi olmadığı işlerde çalışma; işveren de eğitimden geçmiş personeli işe alma imkânı yakalıyor. Uygulama yeni olmamakla birlikte, son zamanlarda yaygınlaşması konusunda İŞKUR’un çalışmaları devam ediyor.

İşbaşında eğitim programı ile kalifiye olmayan elemanlar işi, işbaşında öğreniyor; böylece, ilgilerini çeken ancak nasıl yapılacağını bilmedikleri işleri öğrenme ve tecrübe kazanma imkânı buluyorlar.

İşveren ise eğitim verdiği personellerden başarılı olanları kendi bünyesine alıyor, böylece hiç tecrübesi olmayan eleman almak yerine, eğitim verdiği elemanlardan başarılı olanları seçiyor, eğitim süresince personel maliyetine katlanmıyor.

İŞKUR’un resmi sitesinde bu programa ilişkin yayımlanan detaylar şöyle; 

  • En az iki ile on çalışanı bulunan ve kuruma kayıtlı işyerlerine bir katılımcı İŞKUR tarafından azami 160 fiili gün desteklenmektedir.
  • On bir ve üstü mevcut sigortalı çalışanı olan işyerlerine ise çalışan sayısının onda biri kadar katılımcı verilebilmektedir.
  • Program süresince katılımcı zaruri giderleri (günlük 25 TL) ve sigorta prim giderleri Kurum tarafından karşılanmaktadır.
  • Bu şekilde işverenler, katılımcıyı işin başında görme imkânı bularak kendi ihtiyacına göre yetiştirebilmektedirler.
  • 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile hizmet merkezlerine istenildiği zaman başvuru yapılarak ayrıntılı bilgi alınması mümkündür.

İşbaşında Eğitimin Çalışana Faydaları 

İşbaşında eğitim programı ile kalifiye olmayan işçiler teorik eğitim ile sınırlı öğrenme fırsatı yerine, işi yerinde ve uygulamalı olarak öğrenme imkanı buluyor. Eğitim vermeyi düşünmeyen işveren kendi işyerinde bir nevi kurs açmış oluyor, aynı zamanda çalışanlar da para ödeseler bile elde edemeyecekleri eğitim fırsatlarını yakalamış oluyorlar. 

İşbaşında Eğitimin İşverene Faydaları 

İşbaşında eğitim Programı’na katılan çalışanların sigorta işlemleri İŞKUR tarafından karşılanıyor. İşveren, çalışanı eğitim süresi boyunca kendi bünyesine sigortalamıyor, bu süreçte sigorta maliyetine katlanmıyor. Ayrıca, bu kişilere herhangi bir ek ödeme yapma zorunluluğu bulunmuyor, çalışılan günler için İŞKUR çalışana ödeme yapıyor. 

İşbaşında Eğitime İlişkin SGK Primlerini Kim Ödüyor?

Bu süreçte, çalışanın zaruri giderlere ilişkin aldığı ödemeleri az bulan işverenler çalışana destek olmak için ek ödeme yapmak isteyebiliyor. İŞKUR kendisi sigorta işlemlerini yaptığı için işverenin sigorta primi ödemesi gerekmediği bilgisini veriyor. İşveren açısından işbaşında eğitim katılımcıları işverenin çalışanları değil, dolayısıyla İŞKUR’un yaptırdığı sigorta işlemine işveren ayrıca sigorta girişi veya sigortaya prim ödemesi yapmıyor. 5510 sayılı SS ve GSS Kanunu’na baktığımızda, 5’inci maddenin (e) bendinde İŞKUR açısından, çalışanlara ilişkin sigortalılık durumuna dair açıklama bulunduğunu görüyoruz. 

İşbaşında Eğitime İlişkin Gelir Vergisini Kim Ödüyor?

İşbaşında Eğitimi, gelir vergisi açısından değerlendirelim… Bu konuda önceleri bir düzenleme bulunmazken; 23.04.2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 6645 sayılı Kanun’un 9’uncu maddesine istinaden işveren asgari ücretin yarısına kadar olan tutarları ücret ile ilişkilendirmeksizin 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 40’ıncı maddesine göre indirim konusu yapabilecek. İşveren, İşkur’ un ödediği günlük zaruri giderden vergi yükü altına girmiyor, ayrıca ek ödeme yaparsa da asgari ücretin yarısına kadar olan kısım için herhangi bir vergi doğmuyor. Sonuç olarak; İşveren işbaşında eğitim programı ile İŞKUR’a kayıtlı personeli işbaşında eğitecek, bu süreçte herhangi bir ek maliyete katlanmayacak. Yetiştirdiği elemanlardan başarılı olanları işe alabilecek, bu süreçte katılımcıların ne kadar başarılı veya başarısız olduklarını görme imkanı elde etmiş olacak. Eğitim programı süresince ek ödeme yapmak isterse ticari kazancın tespitinde ücretle ilişkilendirilmeksizin her bir katılımcı itibarıyla asgari ücretin yarısını aşmamak koşuluyla indirim konusu yapabilecektir. Bahadır Dinçyürek  http://www.kpmgvergi.com

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.