Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Basit usule tabi marangozun toplu sipariş alması halinde basit usulden faydalanmaya devam edip etmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
18 Temmuz 2014

Basit usule tabi marangozun toplu sipariş alması halinde basit usulden faydalanmaya devam edip etmeyeceği

T.C.

KIRKLARELİ VALİLİĞİ

Defterdarlık Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

Başlık

Basit usule tabi marangozun toplu sipariş alması halinde basit usulden faydalanmaya devam edip etmeyeceği hk.

Tarih

18/07/2014

Sayı

19174029-010.01-6

İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … T.C. Kimlik numarasında marangozluk  faaliyetinden basit usulde mükellef olduğunuzu belirterek, Türkiye Turing  ve Otomobil Kurumu … Şefliğine 1 banko, l şef masası, 3 etejer ve 2 banko üzeri modül yapma teklifini taahhüt etmeniz nedeniyle basit usul mükellefiyet şartlarının  ihlal edilip edilmeyeceği hakkında özelge talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Ticari kazancın tarifi” başlıklı 37 nci maddesinde, “Her türlü ticari ve sınai faaliyetten doğan kazançların ticari kazançtır.” hükmü yer almaktadır.

            Aynı Kanunun “Basit Usulde Ticari Kazancın Tespiti” başlıklı 46 ncı maddesinde; “47 ve 48 inci maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançları basit usulde tespit olunur…” hükmüne yer verilmiş olup, aynı Kanunun 47 nci  maddesinde basit usule tabi olmanın genel şartları, 47 nci  maddesinde de basit usule tabi olmanın özel şartları yer almaktadır.

            Diğer taraftan, aynı Kanunun “Basit Usulün Hududu” başlıklı 51 inci maddesinde ise basit usulden faydalanamayacak olanlar bentler halinde sıralanmış olup, 4 üncü bendinde “Bu Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında sayılan kişi ve kurumlara karşı inşaat ve onarma işini taahhüt edenler ile bu mükelleflere karşı derece derece taahhütte bulunanlar” da bunlar arasında yer almaktadır.

            Öte yandan,  konu ile ilgili olarak yayımlanan 183 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin “5/c” bölümünde; “Götürü usule tabi olan mükelleflerden inşaat işinin tamamını veya bir kısmını yapanlar, 01.05.1995 tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirileceklerdir.

            Altyapı işleri (yol, su, kanalizasyon, kuyu açma, hafriyat gibi), duvar örülmesi, sıva, boya, badana, elektrik, sıhhi ve kalorifer tesisatı, karo ve fayans işleri, cam takılması, her türlü doğrama işleri, parke döşemesi, çevre düzeni ve benzeri işlerin inşaat işine bağlı olarak ayrı ayrı veya bir kaçının bir arada yapılması inşaat işi olduğundan, bu işleri yapan götürü usuldeki mükellefler de gerçek usulde vergilendirileceklerdir.”  açıklamalarına yer verilmiştir.

              Buna göre, Türkiye Turing  ve Otomobil Kurumu … Şefliğine yapmayı taahhüt ettiğiniz; banko,  şef masası, etejer ve  banko modülü yapım işi, inşaat ve onarma işi olmadığından Gelir Vergisi Kanununun 51/4 üncü maddesi kapsamına girmemektedir.

           Bu hüküm ve açıklamalara göre,  adı geçen şefliğe taahhüt ettiğiniz banko, masa, etejer ve modül yapım işi dolayısıyla, Gelir Vergisi kanununun 47 ve 48 nci maddelerindeki şartları topluca taşımanız  ve 51 nci maddede belirtilen işleri yapmadığınız sürece basit usule tabi olmanız mümkün bulunmaktadır.

              Bilgi edinilmesini rica ederim.

.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.