Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Biçerdöver’in kiraya verilmesi PDF Yazdır e-Posta
12 Eylül 2013

Biçerdöver’in kiraya verilmesi

T.C.

KÜTAHYA VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

Başlık

Biçerdöver\’in kiraya verilmesi hk.

Tarih

12/09/2013

Sayı

61504625-784/517-27

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şahsınıza  ait 1970 model Levarda Marka biçerdöveri 18.07.2002 tarihinde satın aldığınızı ve 21.06.2003 tarihinden itibaren …  isimli şahsa kiraladığınızı belirterek, elde etmiş olduğunuz kazancın hangi gelir unsurunun konusuna  girdiği hususunda görüş talep edilmektedir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu hükme bağlanmıştır.

            Aynı Kanunun 70 inci maddesinde ise, “Aşağıda yazılı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlar gayrimenkul sermaye iradıdır:

            …

            8-Motorlu nakil ve cer vasıtaları, her türlü motorlu araç, makine ve tesisat ile bunların eklentileri.

            Yukarıda yazılı mallar ve haklar ticari veya zirai bir işletmeye dahil bulunduğu takdirde bunların iratları ticari veya zirai kazancın tespitine müteallik hükümlere göre hesaplanır.

            Tüccarlara ait olsa dahi, işletmeye dahil bulunmayan gayrimenkullerle haklar hakkında bu bölümdeki hükümler uygulanır….” hükmü yer almaktadır.

            Mezkur Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında, “Kamu idare müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler madde bentlerinde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergisine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.”  denilmektedir.

            Aynı maddenin birinci fıkrasının 5/a bendinde ise 70 inci maddede yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerden gelir vergisi tevkif edileceği hükme bağlanmıştır.

            Konu ile ilgili olarak … Vergi Dairesi Müdürlüğü ile yapılan yazışma sonucunda alınan … tarih ve … sayılı yazıdan;

            -Kendinize ait ticari veya zirai bir işletmenizin ve arazinizin bulunmadığı,

            -Biçerdöveri kendinizin kullanmayarak tarafınızca kiraya verildiği

            anlaşılmıştır.

            Bu hüküm ve açıklamalara göre, şahsınıza ait 1970 model Levarda Marka biçerdöveri satın almış olduğunuz 18.07.2002 tarihi ile ziraat odasına tescil ettirerek … isimli şahsa kiraya vermiş olduğunuz 21.06.2003 tarihi arasındaki dönemde elde etmiş olduğunuz kazançların ticari kazanç hükümlerine göre, söz konusu biçerdöverin anılan şahsa kiraya verildiği 21.06.2003 tarihinden sonra elde edilen gelirlerin ise gayrimenkul sermaye iradı olarak vergilendirilmesi gerekmektedir. Diğer taraftan, söz konusu biçerdöverin Gelir Vergisi Kanunun 94 üncü maddesinin birinci paragrafında sayılanlara kiraya verilmesi halinde tarafınıza yapılacak ödemelerden gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.