Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Diş hekimlerinin sipariş ettikleri protez dişleri hastalarına takmaları faaliyetinden elde edilen kazancın serbest meslek kazancı olması PDF Yazdır e-Posta
29 Ağustos 2013

Diş hekimlerinin sipariş ettikleri protez dişleri hastalarına takmaları faaliyetinden elde edilen kazancın serbest meslek kazancı olması

T.C.

TOKAT VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Yönetimi Daire Başkanlığı (III)

 

Başlık

Diş hekimlerinin sipariş ettikleri protez dişleri hastalarına takmaları faaliyetinden elde edilen kazancın serbest meslek kazancı olması hk.

Tarih

29/08/2013

Sayı

32695369-GV-1

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile diş hekimi olarak serbest meslek faaliyetinde bulunduğunuzu belirtip, tedavisini yaptığınız hastaların ağız ölçüsünü alarak diş laboratuvarına sipariş verdiğiniz protez dişin, hastalarınıza takılmasından elde edilen gelirin diş hekimliğini tamamlayıcı bir işlem olarak görülüp, serbest meslek kazancı olarak mı yoksa ticari kazanç olarak mı değerlendirileceği hususunda Defterdarlığımız görüşü sorulmaktadır.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun;

            – 65 inci maddesinde; “Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

            Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.”

            – 37 inci maddesinin ikinci fıkrasının (7) numaralı bendinde, “Diş protezciliğinden elde edilen kazançlar” ın ticari kazanç sayılacağı

             hükümleri yer almaktadır.

             Öte yandan, Vergi Usul Kanununun 236 ıncı maddesinde, “Serbest meslek erbabı, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilat için iki nüsha serbest meslek makbuzu tanzim etmek ve bir nüshasını  müşteriye vermek, müşteri de bu makbuzu istemek ve almak mecburiyetindedir.” hükmüne yer verilmiştir.

            Buna göre; Gelir Vergisi Kanununun 65 inci maddesinde yer alan tanımdan anlaşılacağı üzere bir faaliyetin serbest meslek faaliyeti olup olmadığı, faaliyetin;

            – sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanması,

            – bir işverene bağlı olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması,

            – devamlı olması,

            unsurlarını taşıyıp taşımadığına bağlı bulunmaktadır. Ayrıca, faaliyetin devamlı olması özelliği de serbest meslek faaliyetini, arızi olarak yapılan serbest meslek faaliyetinden ayırmaktadır.

            Diğer taraftan, serbest meslek erbabının faaliyeti sırasında diğer kişilerden hizmet satın alması bu faaliyetin, serbest meslek faaliyet olma özelliğini değiştirmemektedir.

            Dolayısıyla diş hekimleri faaliyetleri sırasında sipariş ettikleri protez dişleri hastalarına takmaları mümkün bulunduğundan, bu faaliyetten elde edilen kazancın serbest meslek kazancı olarak değerlendirilmesine engel değildir.

            Bu açıklamalara göre, tedavisini yaptığınız kişiler için siparişle temin ettiğiniz protezleri, diş tedavisinde kullanarak elde edeceğiniz toplam tahsilat tutarı kadar iki nüsha serbest meslek makbuzu tanzim etmeniz ve serbest meslek kazanç defterine gelir kaydetmeniz gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.