Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Köyde dükkan açmak suretiyle kapı pencere tamiri ve odun kırma faaliyetinin esnaf muaflığı kapsamında değerlendirilmesi PDF Yazdır e-Posta
14 Kasım 2012

Köyde dükkan açmak suretiyle kapı pencere tamiri ve odun kırma faaliyetinin esnaf muaflığı kapsamında değerlendirilmesi

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BALIKESİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

Başlık

Köyde dükkan açmak suretiyle kapı pencere tamiri ve odun kırma faaliyetinin esnaf muaflığı kapsamında değerlendirilmesi hk.

Tarih

14/11/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.10.15.01-120[9-2012/1415]-109

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, .. İlçesine bağlı … Köyünde tamir ihtiyacı olan kapı ve pencereleri tamir edebileceğiniz, odun kırabileceğiniz küçük bir dükkanda faaliyette bulunmak istediğiniz belirtilerek, gelir vergisinden muaf olmak için muafiyet belgesi alıp alamayacağınız hususunda bilgi istenildiği anlaşılmaktadır.

       Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinde vergiden muaf esnafa ilişkin düzenlemelere yer verilmiş, kimlerin esnaf muaflığından faydalanacakları da maddede bentler halinde sayılmıştır.

         Söz konusu maddenin 3 numaralı bendinde, “Köylerde gezici olarak her türlü sanat işleri ile uğraşanlar ile aynı yerlerde aynı işleri bir iş yeri açmak suretiyle yapanlardan 47 nci maddede yazılı şartları haiz bulunanlar (51 inci madde şümulüne girenler bu muafiyetten faydalanamazlar)”ın esnaf muaflığından yararlanabilecekleri belirtilmiştir.

       Buna göre, köyünüzde dükkan açmak suretiyle kapı pencere tamiri ile odun kırma faaliyetiniz nedeniyle Gelir Vergisi Kanununun 47 nci maddesindeki şartları da taşımanız kaydıyla esnaf muaflığından faydalanmanız mümkün bulunmaktadır.

         Bilgi edinilmesini rica ederim.

 .

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.