Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Geçici dövme çalışmalarında vergi muafiyeti PDF Yazdır e-Posta
18 Ekim 2012

Geçici dövme çalışmalarında vergi muafiyeti

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

Başlık

Geçici dövme çalışmalarında vergi muafiyeti hk.

Tarih

18/10/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.48.15.01-120[9-18-2012/17]-165

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, geçici dövme işi yapmak istediğinizi belirterek,  vergiden muaf olup olmayacağınız hususunda görüş verilmesi istenilmektedir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde, “her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazanç olduğu belirtilmiştir.” Bir faaliyetin ticari faaliyet olarak değerlendirilebilmesi için, emek-sermaye, devamlılık, organizasyon ve kazanç elde etme özelliklerini taşıması gerekmektedir.

            Aynı Kanunun 65 inci maddesinde; “Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

            Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmıyan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.” hükmüne yer verilmiştir.

             Yine aynı Kanunun 66 ncı maddesinin birinci fıkrasında ise “Serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenler, serbest meslek erbabıdır. Serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten başka bir iş veya görev ile devamlı olarak uğraşılması bu vasfı değiştirmez.” hükmüne yer verilmiştir.

            221 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin “Serbest Meslek Faaliyeti” başlıklı (1.1) bölümünde; bir faaliyetin serbest meslek faaliyeti olup olmadığı, faaliyetin;

             -sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanması,

             -bir işverene bağlı olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması,

             -devamlı olması,

            unsurlarını taşıyıp taşımadığına bağlı bulunduğu belirtilmiştir.

           Serbest meslek faaliyetinde ana unsur faaliyetin sermayeden çok, kişisel çalışmaya ilmi yada mesleki bilgi veya ihtisasa dayanmasıdır. Serbest meslek faaliyetlerinden elde edilen kazançların daha çok emek ürünü olması, emeğin bedeni değil ilmi veya mesleki bilgi veya ihtisasa dayanan fikri bir emek olması gerekmektedir.

            Geçici dövme işi genel olarak vücut resmi olarak tanımlanmaktadır. Deri tarafından tümüyle yok edilemeyen bir boya maddesinin belirli bir teknikle insan vücuduna işlenmesi ve bu suretle değişik motif, desen yahut resimlerin insan vücudu üzerinde şekillendirilmesi işlemi olarak ifade edilen geçici dövme faaliyeti yoğun emek ve mesleki bilgi gerektiren faaliyettir.

            Bu nedenle, hint kınası, alman taşı, oksijenli su ve fırça kullanılarak vücuda yapılan seyyar geçici dövme faaliyeti, sermayeden ziyade şahsi mesaiye ve mesleki bilgiye bağlı olarak elde edilen kazancın serbest meslek kazancı olarak değerlendirilmesi gerekmekte olup, bu faaliyet için Gelir Vergisi Kanununda muafiyet hükmü yer almamaktadır.

            Öte yandan serbest meslek erbabının 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 153 üncü maddesi uyarınca işe başlamayı vergi dairesine bildirme,  172 nci ve 210 uncu maddeleri uyarınca serbest meslek kazanç defteri tutma, 236 ncı maddesi uyarınca da meslek faaliyetlerine ilişkin her türlü hasılatları için serbest meslek makbuzu düzenleme mecburiyeti bulunmaktadır

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 .

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.