Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kasa tazminatından gelir vergisi tevkifatı yapılacağı PDF Yazdır e-Posta
19 Eylül 2012

Kasa tazminatından gelir vergisi tevkifatı yapılacağı

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KONYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellelef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü)

 

Başlık

Kasa tazminatından gelir vergisi tevkifatı yapılacağı hk.

Tarih

19/09/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.42.16.01-120[61-94-2012]-82

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; …’te noter olarak görev yapmakta olduğunuzu, noter kâtibi olarak çalışan personelinize kasa tazminatı ödeyeceğinizi, ancak 111 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği gereği, kasa tazminatından gelir vergisi tevkifatı yapıp yapılmayacağı konusunda tereddüte düştüğünüzü belirterek, bu hususta tarafınıza bilgi verilmesi istenilmektedir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun  61 inci maddesinde;  “Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

            Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.” hükmüne yer verilmiştir.

            Aynı Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının 1 numaralı bendine göre, maddede sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar,  hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61 inci maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden 103 ve 104 üncü maddelere göre gelir vergisi tevkifatı yapmak zorundadırlar.

            Diğer taraftan, konu ile ilgili olarak yayımlanan 111 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin “II Kasa Tazminatları” başlıklı bölümünde; Kasa tazminatı adıyla yapılan ödemelerin vergiye tabi tutulması yönünde ortaya çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle verilen mali kaza mercileri ve özellikle Danıştay kararları gözönünde tutularak, veznedar, ambar ve depo memurlarına, bağlı bulundukları kuruluşun ve yaptıkları hizmetlerin önem ve genişliği ile orantılı ve asıl ücretlerinin makul bir nispetinde bulunmak kayıt ve şartıyla, ödenen “kasa tazminatı”nın, Gelir Vergisine tâbi tutulmamasının uygun bulunduğu belirtilmiştir.

            Ancak, 24.12.1980 tarihli ve 2361 sayılı Kanunla, Gelir Vergisi Kanununda yapılan değişikliklere ilişkin olarak, ilk anda doğabilecek tereddütleri önlemek amacıyla yayımlanan 128 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin “V-b) Kasa Tazminatı Veya Bu Amaca Yönelik Ödemeler :” başlıklı bölümünde;

            “Bilindiği üzere, kasa tazminatı veya bu amaca yönelik ödemeler, süreklilik kazanan Danıştay kararlarına paralel olarak, daha önce yürürlüğe konulan 111, 117, 120 ve 124 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğlerinde önerilen şartlarla vergiye tabi tutulmamaktaydı.

            Bu kez, Gelir Vergisi Kanununun 2361 sayılı Kanunla değişik 61 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, kasa tazminatlarının (mali sorumluluk tazminatları dahil) ücret sayıldığı açıkça hükme başlanmıştır. Bu nedenle, 2361 sayılı Kanunun hükümlerinin yürürlüğe girdiği 1.1.1981 tarihinden itibaren, hizmet erbabına ödenen kasa tazminatları ile, kasa tazminatı sayılan diğer ödemeler vergiye tabi tutulacaktır.

            2361 sayılı Kanun hükümlerinin yürürlüğe girdiği 1.1.1981 tarihinden itibaren 111 sayılı Tebliğin bu konuya ilişkin, hükümleri ile 117, 120 ve 124 sayılı Tebliğ hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır…”  açıklamasına yer verilmiştir.

           Yukarıdaki hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; noter kâtiplerine ödenecek kasa tazminatının ücret olarak kabulü ile Gelir Vergisi Kanununun 61, 63, 94/1, 103 ve 104 üncü  maddeleri hükmü uyarınca gelir vergisi tevkifatına tabi tutulması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 .

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.