Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşyeri açmaksızın evde yemek yapıp öğrencilere yemek veren kişinin vergi muafiyeti PDF Yazdır e-Posta
26 Aralık 2011

İşyeri açmaksızın evde yemek yapıp öğrencilere yemek veren kişinin vergi muafiyeti

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

Başlık

İşyeri açmaksızın evde yemek yapıp öğrencilere yemek veren kişinin vergi muafiyeti hk.

Tarih

26/12/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.07.16.01-GVK.ÖZ.2011.206-413

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; evinizde yemek yapıp ilkokul öğrencilerine öğle yemeği vereceğinizi belirterek, bu faaliyetiniz nedeniyle vergi mükellefi olup olmayacağınız hususunda  Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinde vergiden muaf esnafa ilişkin düzenlemelere yer verilmiş, kimlerin esnaf muaflığından faydalanacakları da maddede bentler halinde sayılmıştır.

Söz konusu maddenin (1) numaralı bendinde, motorlu nakil vasıtaları kullanmamak şartı ile gezici olarak veya bir iş yeri açmaksızın perakende ticaret ile iştigal edenlerin (Giyim eşyalarıyla zati ve süs eşyaları, değeri yüksek olan ev eşyaları ile pazar takibi suretiyle gıda, bakkaliye ve temizlik maddelerini ve sabit iş yerlerinin önünde sergi açmak suretiyle o iş yerlerinde satışı yapılan aynı neviden malları satanlar hariç) esnaf muaflığından yararlanacakları belirtilmiştir.

Diğer taraftan, aynı Kanunun  37 nci maddesinde, her türlü ticari ve sınaî faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtildikten sonra, ticari kazancın, Vergi Usul Kanunu hükümlerine ve Gelir Vergisi Kanunu’nda yazılı gerçek (Bilânço veya işletme hesabı esası) veya basit usullere göre tespit edileceği hükme bağlanmıştır.

Öte yandan; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun “İşyeri” başlıklı 156 ncı maddesinde; “Ticari, sınai, zirai ve mesleki faaliyette işyeri; mağaza, yazıhane, idarehane, muayenehane, imalathane şube, depo, otel, kahvehane, eğlence ve spor yerleri, tarla, bağ, bahçe, çiftlik, hayvancılık tesisleri, dalyan ve voli mahalleri,  madenler, taş ocakları, inşaat şantiyeleri, vapur büfeleri gibi ticari, sınai zirai veya mesleki faaliyetin icrasına tahsis edilen veya bu faaliyetlerde kullanılan yerdir.” hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre, öğrencilere öğle yemeği vermek amacıyla kullandığınız evinizin iş yeri kapsamında değerlendirilmesi nedeniyle, esnaf muaflığından faydalanmanız mümkün bulunmamakta olup Gelir Vergisi Kanunu hükümleri uyarınca ticari kazanç mükellefiyetinizin tesis edilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 .

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.