Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kızılay Derneği ve iktisadi işletmelerine ilişkin vergisel düzenlemeler içeren 6639 sayılı Kanun yürürlüğe girdi. PDF Yazdır e-Posta
15 Nisan 2015

http://www.kizilay.org.tr/bizoradaydik/img/logo.png

6639 sayılı "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" 15 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Söz konusu Kanun'un;

  • Bazı dernek ve kurumlar için geçerli olan vergi muafiyetinin uygulamasına ilişkin düzenlemeleri,
  • Kızılay Derneğinin işlemlerine KDV istisnası getiren düzenlemeleri,
  • Kentsel dönüşüm kapsamında trampa yoluyla kamulaştırılan bazı taşınmazlara ilişkin KDV, DV ve tapu harcı istisnası getiren düzenlemeleri,
  • Kızılay Derneğine ait iktisadi işletmelere ilişkin kurumlar vergisi ve kâr payı stopajı affı getiren düzenlemeleri,

Vergiden muaf derneklerin kazançlarında stopaj uygulaması

1606 sayılı "Bazı Dernek ve Kurumların Bazı Vergilerden, Bütün Harç ve Resimlerden Muaf Tutulmasına İlişkin Kanun"un 1. maddesi uyarınca, maddede sayılan dernek ve kurumlar her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır. Maddede; Türkiye Kızılay Derneği, Türk Hava Kurumu, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, Türkiye Yardım Sevenler Derneği ve resmî darülaceze kurumları ile Darüşşafaka Cemiyeti ve Yeşilay Derneği yer almaktadır.

Söz konusu maddenin devamında ise bu muafiyetlerin Türkiye Kızılay Derneğinin 5624 sayılı Kanun'a göre yürüttüğü faaliyetleri hariç olmak üzere, bu kuruluşlara ait iktisadi işletmeleri kapsamadığı hüküm altına alınmıştır.

6639 sayılı Kanun'un 12. maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca yapılacak vergi kesintilerinin de söz konusu muafiyet kapsamına girmediği hükmü madde metnine eklenmiştir.

Bu değişiklikle 1606 sayılı Kanun kapsamına giren yukarıdaki dernek ve kurumların Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunu kapsamına giren gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılacağı hususuna açıklık kazandırılmış olmaktadır.

Kızılay Derneğine KDV istisnası

6639 sayılı Kanun'un 13. maddesiyle KDV Kanunu'nun 13. maddesinin birinci fıkrasına yeni bir bent eklenmiştir.

Buna göre, Türkiye Kızılay Derneğine, tüzüğünde belirtilen amaçlarına uygun olarak yerine getirmesi gereken görevler kapsamında yapılan teslim ve hizmetler KDV'den istisna olmaktadır. Bu görev ve hizmetler ilgili bentte; afet yönetimi ve yardımları, barınma, beslenme, sosyal yardımlar, toplumu bilinçlendirme, ulusal ve uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası Kızılay-Kızılhaç Hareketi faaliyetleri, savaş veya olağanüstü hâllerdeki görevleri ile kan, sağlık, göç ve mülteci hizmetleri (sığınmacı hizmetleri dâhil) olarak sayılmaktadır.

Maddede ayrıca Türkiye Kızılay Derneğinin ulusal ve uluslararası işbirlikleri, uluslararası mensubiyet ve üyelikleri, Birleşmiş Milletlere bağlı kurum ve kuruluşlar ile uluslararası akreditasyonu olan yardım kuruluşlarıyla yürüttüğü insani yardım faaliyetleri kapsamındaki teslim ve hizmetlerinin de KDV'den istisna olduğuna ilişkin düzenleme yer almaktadır.

Kentsel dönüşüm kapsamında trampa yoluyla kamulaştırılan taşınmazlara ilişkin istisna

6639 sayılı Kanun'un 14. maddesiyle KDV Kanunu'na geçici 35. madde eklenerek, 2011/2266* sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile uygulama usul ve esasları belirlenen ve sınırları ve koordinatları gösterilen alanda yapılacak iyileştirme, yenileme ve dönüşüm projeleri kapsamında, trampa yolu ile kamulaştırılan taşınmazların Hazineye devir ve teslimi işlemleri 31.12.2018 tarihine kadar; katma değer vergisi, damga vergisi ve tapu harcından istisna edilmektedir.

* İstanbul İli, Sultanbeyli İlçesinde Bulunan Bazı Alanlarda Yürütülecek İyileştirme, Yenileme ve Dönüşüm Uygulamaları Kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının Yetkilendirilmesine İlişkin Karar

Bu taşınmazların aynı tarihe kadar Hazineye devrinden dolayı Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazanç oluşmuş sayılmaz.

Kızılay Derneğine ait iktisadi işletmelere kurumlar vergisi ve kâr payı stopajı affı

6639 sayılı Kanun'un 17. maddesiyle Kurumlar Vergisi Kanunu'na eklenen geçici 8. madde ile Kızılay Derneğine ait iktisadi işletmelere kurumlar vergisi ve kâr payı stopajına ilişkin af getirilmektedir. Buna göre söz konusu iktisadi işletmeler adına bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki vergilendirme dönemlerine ilişkin tarh veya tahakkuk ettirilen kurumlar vergisi ve kâr dağıtımına bağlı vergi kesintisi ile bu vergiler ve geçici vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi ve vergi cezalarının tahsilinden vazgeçilmektedir.

Ancak bunun bazı şartları bulunmaktadır. Kızılay'a ait iktisadi işletmelerin;

  • Bu alacaklarla ilgili olarak açılmış bulunan tüm davalar ile
  • Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 67. maddesinin uygulanmasına yönelik açılmış tüm davalardan,

bu maddenin yayımlandığı tarihi izleyen 2. ayın sonuna (30 Haziran 2015) kadar vazgeçilmesi ve bu konuda sonraki vergilendirme dönemlerinde de ihtilaf yaratılmaması gerekmektedir.

Aynı maddede söz konusu iktisadi işletmelerin sonraki vergilendirme dönemleri de dahil olmak üzere kurumlar vergisi ve kâr dağıtımına bağlı vergi kesintisi hesaplanmayacağına ve tarhiyat yapılmayacağına ilişkin düzenleme de bulunmaktadır. Hatta daha önce yapılmış olan tarhiyatlar terkin edilecek, bu kapsamda terkini gereken alacaklara ilişkin tahsil edilmiş olan tutarlar da iade edilecektir.

Bunun için ilgili iktisadi işletmeler tarafından yukarıdaki af düzenlemesine ilişkin şartların yerine getirilmesi ve bu iktisadi işletmelere ait kurum kazançlarının tamamının Türkiye Kızılay Derneğine aktarılması gerekmektedir.

Davadan vazgeçme dilekçeleri bağlı bulunulan vergi dairesine verilecektir. Dilekçelerin vergi dairesine verildiği tarih, ilgili yargı merciine verildiği tarih sayılacaktır.

Yürürlük

Yukarıda yer alan düzenlemeler 6639 sayılı Kanun'un Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihte (15 Nisan 2015) yürürlüğe girmiştir. E&Y


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.