Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İş kazası geçirenlere çifte maaş müjdesi! PDF Yazdır e-Posta
25 Şubat 2015
Image

“Ali bey yazılarınızı ve televizyon programınızı ilgiyle takip ediyorum. 17 Şubat 2015’te Millet Gazetesi'ndeki yazınız benim hayatımı değiştirdi. 2006 yılında bir şirkette sigortalı olarak kamyon şoförü olarak çalışıyordum. Yük taşıdığımız yola bir gece öncesinde toprak döküldüğü için kamyonla yoldan çıktım ve ölümden döndüm. Kaza sırasında aşırı heyecan nedeniyle kalp krizi geçirdim. 45 gün rapor aldım. İş kazası olup olmadığı konusunda bir soruşturma yapılmadı. Ben daha sonra iş yapamaz hale geldim. Bu nedenle heyet raporu (2009 yılı/ yüzde 40) aldım ve malulen emekli olmak için başvurdum. Ancak başvurum kabul edilmedi. Bu olayın bir iş kazası olduğunu nasıl kanıtlayabilirim? 2006 yılında yaşanan bu olay için zaman aşımı olabilir mi? Nereye başvurmalıyım? Eğer iş kazası olduğunu kabul edilirse geriye dönük maaş alabilir miyim? 10 Ocak 1952 doğumluyum. 360 gün sigortam ve 3230 gün de Bağ-Kur' um var…”

KALP KRİZİ İŞ KAZASI OLUR MU?

Nadir bey, ilk olarak sizin o dönemde bağlı bulunduğunuz SSK Müdürlüğüne dilekçe ile başvurun ve iş kazası ihbarında bulunun. Sosyal güvenlik denetim elemanları olayın iş kazası olup olmadığını incelemeye alacaklardır. Şayet iş kazası olduğu kabul edilirse geriye dönük 5 yıllık aylığınız size birikmiş olarak ödenecektir. 5510 sayılı İş Kanunu gereği zaman aşımı geriye doğru 5 yıldır. Bu nedenle olay 2006 yılında meydana gelmiş olsa bile size 9 yıl değil, 5 yılın parası ödenecektir. Eğer sosyal güvenlik müfettişleri “bu olay iş kazası değildir” der ise İş Mahkemesinde ‘iş kazası tespit davası’ açabilirsiniz.

ÇİFT MAAŞ ALMA İMKANI VAR

Konuyla ilgili olarak, Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun Esas No: 2004/21-529, Karar No: 2004/527 sayılı kararında; Özetle: Sigortalının, iş yerinde çalışmakla iken kalp krizi geçirerek ölümü, 506 sayılı Yasanın 11. maddesinde gösterilen "sigortalının işyerinde bulunduğu sırada meydana gelme" haline uygun bir olay olduğu gibi; aynı maddede düzenlenen "işveren tarafından yürütülmekte olan is dolayısıyla meydana gelme" haline de uygun olup; is kazası sayılması gerekir. Öte yandan “yüzde 40 engelli raporum var” diyorsunuz. Bu rapor ile defterdarlıktan vergi indirim belgesi alırsanız ayrıca bir de normal emeklilik hakkı kazanırsınız. Böylece hem iş kazası geliri hem de normal emekli aylığı alabilirsiniz. Bunlardan hangisi yüksekse tamamını hangisi düşükse yarısını bir ömürboyu alabilirsiniz. Vefatınız halinde geride kalan hak sahipleri her iki aylık-geliri alabilir.

EŞLER EVLENMEZSE MAAŞ ALABİLİR

Soru: Ali Bey merhaba. Ben doktor emeklisiyim. Eşim de SSK'dan mühendis olarak emekli oldu. İkimizden birisi vefat ederse diğerinin aylığını alabilir miyiz? İkinci sorum; bana 3 günde bir gelip ev işlerine yardımcı bir hanım var. Yani ayda 10 gün gibi süre bizim için çalışıyor. Ona nasıl sigorta yaptırabilirim? Ayrıca bu hanımın kredi borçları var. Bu durum beni olumsuz etkiler mi? (Dr. Münire Çam)

Cevap: Münire Hanım merhaba. Eşlerden sağ kalan diğer vefat eden eşinden dul aylığını evlenmediği sürece alabilir. Evlenirse kesilir ama sonraki evliliği son bulursa yeniden dul aylığı alabilir. İkinci sorunuza gelince, evde çalışanınızı mutlaka SSK'lı yapın. Bunun için bir mali müşavir veya sosyal güvenlik müşaviri ile görüşün.

51 YAŞINDA EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

Soru: 5 Ocak 1966 doğumluyum. Bağ-Kur başlangıç tarihim 4 Mayıs 1990. Terk ise 3 Temmuz 2011. Toplam Bağ-Kur günüm 21 yıl 2 ay. 4 Temmuz 2011 tarihinde SS’lı olarak işe girdim. Aynı yerde çalışmaya devam ediyorum. Ocak 2015 sonu dâhil 1192 günüm var. SSK'dan 1986-1988 tarihleri arasına 18 ay askerlik yaptım ben ne zaman emekli olurum.? (Ahmet T)

Cevap: Normalde 52 yaşında yani 05.01.2018 günü emekli olursunuz. 18 ay askerlik sürenizin hepsini veya en az altı aylık borçlanmanız halinde ise emeklilik yaşınız 51 yaşında 05.01.2017 günü emekli olursunuz. Ancak, unutmayın Bağ-Kur'dan sonra SSK'ya en az 1260 gün prim ödemeniz de gerekiyor. Ali Tezel

http://www.millet.com.tr/is-kazasi-gecirenlere-cifte-maas-mujdesi-yazisi-1267575


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.