Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şirketler Topluluğunda, Bağlılık raporlarının 28 Şubat 2015 tarihine kadar hazırlanması gerekmekte PDF Yazdır e-Posta
25 Şubat 2015
Image

1. Bağlılık raporu hazırlanması yükümlülüğü

Türk Ticaret Kanunu (TTK) bir ticaret şirketinin, diğer şirketin doğrudan veya dolaylı olarak

  • Oy haklarının çoğunluğuna sahip olması,
  • Yönetim organında karar alabilecek çoğunluğu oluşturan sayıda üyenin seçimini sağlama hakkına sahip olması,
  • Tek başına veya başka ortaklarla birlikte bir sözleşmeye dayanarak oy haklarının çoğunluğunu oluşturması halinde;
  • Ya da bir hâkimiyet sözleşmesi ile veya başka yolla diğer şirketi hâkimiyeti altında tutuyorsa,

bu şirketin hâkim konumda sayılacağını hüküm altına almıştır.

Bu şekilde bir hâkimiyet ilişkisine taraf olan hâkim şirket ve hâkimiyet altındaki en az iki adet olmak koşuluyla bağlı şirketler, şirketler topluluğunu oluşturmaktadır.

Şirketler topluluğunda, hakim şirket lehine/bağlı şirket aleyhine yapılan veya yapılmaktan kaçınılan işlem varsa;

  • Bu işlemlerin ya da alınan önlemlerin raporlanması,
  • Kayıp öngörülmüşse veya oluşmuşsa bu kaybın bağlı şirket lehine denkleştirilmesi,
  • Grup menfaati için bağlı şirket menfaatinden vazgeçilmesi riskinin olumsuz sonuçlarının bağlı şirket lehine giderilmesi,
  • Bu suretle; azınlık hissedarların, tedarikçilerin, alacaklıların, işçilerin korunması amacıyla;

her bağlı anonim şirkette yönetim kurulu, limited şirkette müdürler tarafından bağlılık raporu hazırlanması gerekmektedir.

2. Raporun içeriği

TTK' nın 199. maddesi uyarınca bağlılık raporu, raporu hazırlayan bağlı şirketin;

a) Geçmiş faaliyet yılında Hakim şirketle yaptığı hukuki işlemlerini,

b) Hakim şirkete doğrudan veya dolaylı bağlı bir şirketle yaptığı hukuki işlemleri,

c) Hakim şirketin yönlendirmesiyle Hakim Şirket yararına veya Hakim Şirkete bağlı bir şirketin yararına yaptığı tüm hukuki işlemleri,

d) Bu hukuki işlemlerde öngörülen veya edinilen edimleri ve karşı edimleri ile,

e) Hakim şirketin ya da ona bağlı bir şirketin yararına aldığı veya alınmasından kaçındığı tüm diğer önlemleri

f) Söz konusu önlemin sebebi ve şirket yönünden yarar ve zararları,

g) Zarar denkleştirilmişse, bunun faaliyet yılı içinde fiilen nasıl gerçekleştiği veya şirketin sağladığı hangi menfaatlere ilişkin olarak bir istem hakkı tanındığı,

hususlarını içermelidir.

3. Raporun hazırlanması gereken son tarih

TTK hükmü uyarınca faaliyet dönemi takvim yılı olan bir bağlı şirkette bir sonraki yılın Mart ayı sonuna kadar (faaliyet yılının ilk 3 ayı içinde, 2014 için 31 Mart 2015'e kadar), tescil ve ilana tabi olmaksızın hazırlanması gerekmektedir. Ancak şirketler topluluğuna dâhil bağlı şirketlerde düzenlenmesi zorunlu olan bağlılık raporunun yönetim kurulunun değerlendirmesini içeren sonuç kısmına da yıllık faaliyet raporunda yer verilmesi gerekmektedir. Bu itibarla, bağlılık raporunun hazırlanması için her ne kadar faaliyet döneminin bitiminden itibaren üç aylık bir süre bulunsa da fiilen yıllık faaliyet raporu ile eş zamanlı hazırlanması söz konusu olacağından 28 Şubat 2015'e kadar düzenlenmesi önem arz etmektedir.

4. Raporun hazırlanmamasının yaptırımı

Bağlılık raporunun hazırlanmayanlar, 200 günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılacaktır.

Türk Ceza Kanunu'nun 52. maddesinde "Adli para cezası en az 5, en çok 730 gün olarak hesaplanır. En az 20TL en fazla 100 TL olan 1 gün karşılığı adli para cezasının miktarı kişinin ekonomik ve diğer şahsi halleri göz önünde bulundurularak takdir edilir." hükmü yer almaktadır.

Mevcut geçerli hadlere göre, yıllık bağlı şirket raporunu hazırlamak yükümlülüğünü yerine getirmeyen sorumlu Yönetim Kurulu üyesi en az 4.000 TL, en çok 73.000 TL adli para cezasına maruz kalabilecektir.

Bununla birlikte raporun gereği gibi hazırlanmaması zarara uğrayanlara karşı hukuki sorumluluk doğmasına sebebiyet verebilecektir.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerince gerçekleştirilebilecek denetimlerde raporun sunulamaması durumunda idari para cezası düzenlenmesi söz konusu olabilecektir.

5. Topluluk (Hakim Şirket) Raporu

Topluluk raporu, hakim şirket yönetim kurulu üyelerinin herhangi birisinin talebiyle hakim şirket yönetim kurulu başkanı tarafından hazırlanacak bir rapordur. Yönetim kurulu başkanı, raporun hazırlanmasında diğer üyelerden yardım ve destek alabilir. Talep üzerine bu raporun sonuç kısmı da yıllık faaliyet raporuna eklenebilecektir. E&Y


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.