Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SGK’ya olan borçlar için son başvuru tarihi 2 Şubat 2015 PDF Yazdır e-Posta
23 Ocak 2015
Image

Torba Kanun’la başlayan yapılandırma sürecinde son on güne girildi. SGK’ ya olan borçlar için son başvuru tarihi 2 Şubat 2015. Buna göre 30 Nisan 2014 tarihi öncesine ait olan;

  • İşveren prim borçları,
  • Bağ-Kur prim borcu,
  • İşsizlik sigortası primi,
  • Asgari işçilik prim,
  • Emeklilerin ödediği sosyal güvenlik destek primleri,
  • İsteğe bağlı ve topluluk sigortası primleri,
  • İdari para cezası borçları ve
  • Bağ-Kur’ da borç sebebiyle durdurulan sigortalılık süreleri

kapsamındaki borçlar için 2 Şubat 2015’e kadar başvurmak gerekiyor. Bizzat başvurmaya fırsatınız yoksa, iadeli taahhütlü olarak da dilekçenizi gönderebilirsiniz.

Krediyle emeklilik de bitiyor

Bu arada Bağ-Kur borcu sebebiyle emekli olamayan ve Halkbank aracılığıyla kredi kullanarak emekli olacak vatandaşlar için de son tarih 2 Şubat 2015. Borcunu krediyle ödeyip emekli olacakların da bu tarihe kadar SGK’ya başvurmaları gerekiyor.

GSS’de süre daha uzun

Öte yandan genel sağlık sigortası borçluları için süreler daha uzun. Eğer gelir testine girecekseniz bunun için 31 Mart 2015 tarihine kadar bulunduğunuz ilçedeki kaymakamlıklara başvurmanız gerekiyor. Gelir testine girmeyecek GSS borçluları ise 30 Nisan 2015’e kadar doğrudan SGK birimlerine başvuracaklar.

İki maaşı bir arada alamazsınız

Soru: Sadettin Bey, ben 2010 yılında engelli olarak emekli oldum. Vefat eden babam üzerinden de yetim aylığı almam mümkün müdür? Böyle bir hakkım var mı? Yusuf Ş.

Cevap: Değerli okurum, en az %60 oranında malul olan, çalışmayan ve kendi sigortalılığı sebebiyle aylık almayan çocuklara yaşlarına bakılmaksızın yetim aylığı bağlanıyor. Siz kendi sigortalılığınız sebebiyle emekli aylığı aldığınızdan, ayrıca babanızdan yetim aylığı alamazsınız.

Kanun yetmiyor mu?

Soru: Sadettin Bey, köşenizde malul çocuğu bulunan anneler için erken emeklilik olduğunu yazmıştınız. Sizin bu yazınıza istinaden SGK müdürlüğüne gittiğimizde, “Böyle bir şey yok, bize bu konuda yazı gelmedi” dediler. Lütfen bu konunun hangi yasa maddesine dayandığını yazabilir misiniz? Bu konuda SGK’nın hangi birimine başvurmamız gerekiyor? Ahmet Ö.

Cevap: Değerli okurum, söz konusu düzenleme 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 28. maddesinde yer alıyor. 2008 yılında yürürlüğe giren yasa, yaklaşık sekiz yıldır yürürlükte ve bu konuda SGK’nın yayınladığı yönetmelik ve genelgeler mevcut. Şimdiye kadar binlerce anne bu haktan yararlanmış durumda. Bu konuda herhangi bir yazı gitmesi de gerekmiyor. Bu haktan yararlanmak için çocuğunuza ait maluliyet raporu ile bulunduğunuz ildeki SGK müdürlüğüne başvurmanız yeterlidir. Sadettin Orhan

 

http://www.bugun.com.tr/son-10-gun-yazisi-1453853


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.