Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni Gelir İdaresi Özelgeleri (2015/2) PDF Yazdır e-Posta
21 Ocak 2015
Image

Gelir İdaresi’nce verilen özelgelerden özelliği olması nedeniyle seçilmiş olan bir kısmı önemli bazılarının özeti aşağıda yer almaktadır. 

1- Gelir Vergisi Kanunu 

Konu

Özet

Gayrimenkul değerleme hizmeti için şirket adına yapılan harcamaların  KDV ve gelir vergisi stopaj kesintisine tabi tutulmadan serbest meslek makbuzu düzenleyerek yansıtılması mümkün müdür?

(08.05.2014 tarih ve 144 sayılı özelge)

Gayrimenkul değerleme işini yapan kişilere ekspertiz faaliyetleri karşılığında yapılan ödemelerin, ücretin unsurlarını taşıyıp taşımadığına bakılmaksızın, Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. maddesinde yer alan bilirkişilere, resmi arabuluculara, eksperlere, spor hakemlerine ve her türlü yarışma jürisi üyelerine ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatlerin ücret sayılacağı hükmüne dayanarak ücret olarak kabul edilmesi ve ücretlerin vergilendirilmesine ilişkin hükümler çerçevesinde vergiye tabi tutulması gerekmektedir.

Serbest bölgede faaliyet gösteren şirketin araç kiralaması hizmetinin vergilendirilmesi nasıl olmalıdır?

(09.04.2014 tarih ve 23 sayılı özelge)

Kiralanacak taşıtların ticari veya zirai işletmeye dahil olmaması halinde, nakden veya hesaben yapılacak kira ödemeleri üzerinden Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinin birinci fıkrasının (5/a) bendine istinaden % 20 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir. Ancak, bu taşıtların ticari veya zirai bir işletmeye dahil olmaları halinde tevkifat yapılmayacak, elde edilen kazanç ticari veya zirai kazancın tespitine ilişkin hükümlere göre hesaplanarak beyan edilecektir.

Öte yandan, kurumlar vergisi mükelleflerinden gerçekleştirilecek taşıt kiralamalarında, kira ödemeleri üzerinden Gelir veya Kurumlar Vergisi Kanunu hükümlerine göre tevkifat yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Ancak, kurumlar vergisi mükelleflerinin bu şekilde elde ettikleri kira gelirlerini kurum kazancına dahil ederek kurumlar vergisi beyannamesi ile beyan etmesi gerekmektedir.

2- Kurumlar Vergisi Kanunu 

Konu

Özet

Şirket tarafından yaptırılan binanın tapuda cins tahsisi yapılmadan satılması halinde kurumlar vergisi istisnasından yararlanılabilir mi?

(09.01.2014 tarih ve 44 sayılı özelge)

Satın alınan arsa üzerine inşa edilen binanın satılması halinde satıştan elde edilecek kazancın % 75'nin kurumlar vergisinden ve teslim hallerinden biri sayılan satışın KDV Kanunu’nun 17/4-r maddesi kapsamında KDV den istisna tutulması için, satışı yapılan binanın kurum adına tapuya tescil edilmiş olması ve en az iki yıl şirket aktifine kayıtlı olması gerekmekte olup aktife kayıtlı bulundurma süresinin başlangıç tarihi olarak; binanın kurum adına tapuya tescil tarihinin değil inşaatın tamamlandığı ve bina olarak kullanılmaya başlandığı tarihin esas alınması gerekmektedir.

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu'nda belirtilen şartlarda üretimi yapılan yazılımların, kanununda belirtilen şartlar dışında teslimlerinin KVK açısından değerlendirilmesi nasıl olacaktır?

(17.04.2014 tarih ve 381 sayılı özelge)

Teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren mükelleflerin, münhasıran bu bölgedeki yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar, faaliyete başlanılan tarihten bağımsız olmak üzere, 31.12.2023 tarihine kadar kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.

Teknoloji geliştirme bölgelerinde yazılım ve Ar-Ge faaliyetinde bulunan şirketlerin, bu faaliyetler sonucu buldukları ürünleri kendilerinin seri üretime tabi  tutarak pazarlamaları halinde, bu ürünlerin pazarlanmasından elde edilen kazançların lisans, patent gibi gayri maddi haklara isabet eden kısmı, transfer fiyatlandırması esaslarına göre ayrıştırılmak suretiyle istisnadan yararlanabilecektir.

Üretim ve pazarlama organizasyonu nedeniyle doğan kazancın diğer kısmı ise istisna kapsamında değerlendirilmeyecektir.

Şirketin faaliyet konularından birinin başka bir firmaya devrinde vergileme yapılır mı?

(07.04.2014 tarih ve 754 sayılı özelge)

Faaliyet konularından birinin başka bir firmaya intikali işleminin Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 19. maddesi çerçevesinde devir ve kısmi bölünme olarak kabulü mümkün olmayıp satış olarak kabul edilmesi ve elde edilen kazancın kurum kazancına dahil edilerek vergilendirilmesi gerekmektedir.

Bedelsiz olarak devredilen boru hattı kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınabilir mi?

(17.04.2014 tarih ve 382 sayılı özelge)

Doğalgaz temin edebilmek için tesis edilen ve yapımını müteakip bedelsiz olarak devredilecek olan boru hattı ve istasyonunun; fatura düzenlemek suretiyle devri gerekmekte olup, devir bedelinin gelir olarak maliyet bedelinin de gider olarak dikkate alınması gerekmektedir. Devre konu iktisadi kıymetlerin bedelinin bulunmaması veya bilinememesi halinde ise Vergi Usul Kanunu hükümleri çerçevesince tespit edilecek emsal bedelinin esas alınması gerekmektedir.

İnşaat işleri nasıl vergilenir?

 (03.04.2014  tarih ve 5 sayılı özelge)

Şirkete ait olan daireler dışında kalan ve müteahhit firma ile yapılan sözleşme gereği gerçekte müteahhit firmaya bırakılan bağımsız bölümlere tekabül eden kat irtifak paylarının, müteahhit firmanın belirleyeceği üçüncü kişilere tapuda devir edilmesi işlemi, yapılan bir satış işlemi olarak değerlendirilmeyecek ve kurumlar vergisi açısından herhangi bir vergilendirme olmayacaktır.

Diğer taraftan, söz konusu bağımsız bölümlerin üçüncü kişilere satışından elde edilecek kazancın müteahhit firmanın kurum kazancına dahil edilerek beyan edilmesi gerekmektedir.

Ana faaliyet konusu taşımacılık ve gıda ticareti olan şirketin iktisap etmiş olduğu arsanın kat karşılığı inşaat sözleşmesine istinaden müteahhit firmaya teslimi, söz konusu arsanın en az 2 tam yıl süreyle şirketin aktifinde kayıtlı olması, şirketin faaliyet konusu ile ilişkilendirilecek şekilde iktisadi işletmeye dahil olmaması ve arsa alım satımının mutad ve sürekli bir faaliyet olarak sürdürülmemesi şartlarının birlikte gerçekleşmesi kaydıyla, KDV Kanunu’nun 17/4-r maddesi kapsamında KDV’den istisnadır. Bu şartların gerçekleşmemesi halinde, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihte, müteahhide yapılan arsa teslimi nedeniyle düzenlenecek faturada arsa karşılığı alınan bağımsız birimlerin emsal bedeli (arsa payı dahil) üzerinden genel oranda KDV hesaplanması gerekmektedir.

Müteahhit firma tarafından arsa karşılığı bağımsız bölümlerin teslimi KDV’ye tabi bulunmakta olup, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihte, müteahhit firma tarafından düzenlenecek faturada, teslim edilen bağımsız bölümlerin niteliğine göre emsal bedeli (arsa payı dahil) üzerinden % 1 veya % 18 oranında KDV hesaplanarak beyan edilecektir.

Bağımsız birimlerin üçüncü şahıslara satışında, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihte sadece müteahhit tarafından üçüncü şahıslara fatura düzenlenerek KDV hesaplanacak olup, firmanızca yapılan bir satış işlemi olarak değerlendirilmeyen bu satışlar nedeniyle fatura düzenlemenize ve KDV hesaplamanıza gerek bulunmamaktadır.

3- Vergi Usul Kanunu 

Konu

Özet

Kargo taşımacılığı yapan firmanın içinde hizmet verdiği firmalara ait eşya bulunan kamyonunun yanması sonucunda, kargo firması tarafından mal bedellerinin gider yazılması mümkün müdür?

(01.04.2014 tarih ve 700 sayılı özelge)

Müşterilere ait kargonun taşınması sırasında aracın yanması nedeniyle zayi olan malların, mal sahiplerinin başvurusu üzerine takdir komisyonunca takdir edilen emsal bedeli ile değerlenmesi ve bu bedel ile kayıtlı değeri arasındaki farkın yine mal sahiplerinin kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.

Dolayısıyla, kargo şirketinin aktifine kaydedilmesi söz konusu olmayan mal bedellerinin kargo şirketi tarafından giderleştirilmesi mümkün değildir.

Gayrimenkul değerleme hizmeti için şirket adına yapılan harcamaların  KDV ve gelir vergisi stopaj kesintisine tabi tutulmadan serbest meslek makbuzu düzenleyerek yansıtılması mümkün müdür?

(08.05.2014 tarih ve 144 sayılı özelge)

Verilen gayrimenkul değerleme hizmetiyle ilgili tahsil edilen bedel ücret olarak kabul edilmekte olup hizmet alan şirket tarafından yapılan ücret ödemeleri için ücret bordrosu düzenlenmesi gerekmektedir.

Satılan malların iade edilmesi halinde fatura düzenlenmeli midir?

(21.04.2014 tarih ve 13 sayılı özelge)

Şirket tarafından imal edilen malların nihai tüketiciler tarafından satın alınıp kullanıldıktan sonra üretim hatası nedeniyle iade edilmesi ve garanti kapsamında yenileriyle değiştirmesi işleminin yeni bir teslim olarak değerlendirilmesi ve nihai tüketiciler adına fatura düzenlenmesi gerekmektedir.

4- Katma Değer Vergisi Kanunu 

Konu

Özet

Üniversitenin kantin kiralamasında KDV tevkifatı uygulaması nasıl olmalıdır?

(02.06.2014  tarih ve 50 sayılı özelge)

Kantin-kafeterya kiralaması işleminde kiralama konusu bir taşınmaz kiralaması değil taşınmaza bağlı işletme hakkının kiralanması söz konusu olup KDV Kanunu’nun 1/3-f maddesine göre bu işlem KDV’ye tabi bulunmaktadır. Kiralama işlemi nedeniyle hesaplanacak KDV’nin ise tevkifata tabi tutulmayarak, 5018 sayılı Kanun’a ekli cetvellerde yer alan Üniversite tarafından 1 no.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.

Hurda metal KDV istisnasından nasıl vazgeçilir?

(28.06.2014  tarih ve 178 sayılı özelge)

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 18. maddesinde, vergiden istisna edilmiş işlemleri yapanların, ilgili vergi dairesine yazılı başvuruda bulunarak, belirtecekleri işlem türleri için vergiye tabi tutulmalarını talep edebilecekleri ve istisnadan vazgeçeceklerin talebi üzerine, vergi dairesince, vergi mükellefiyetleri talep tarihinden itibaren tesis olunacağı, ancak bu şekilde mükellef olanların üç yıl geçmedikçe mükellefiyetten çıkamayacakları ve mükelleflerin üç yıllık sürenin bitiminden önce mükellefiyetten çıkma talebinde bulunmadıkları takdirde mükellefiyetin yeniden üç yıl süre ile uzamış sayılacağı hüküm altına alınmıştır.

Kıymetli taş ihtiva eden altın ve gümüş ürünlerin teslimine ilişkin matrah hesabı ve KDV uygulaması nasıl olmalıdır?

 (09.09.2014  tarih ve 2199 sayılı özelge)

Kıymetli taşlar ihtiva eden veya bu taşlardan yapılmış eşya teslimlerinde KDV matrahı, teslim bedelinden varsa eşyanın ihtiva ettiği külçe altın veya külçe gümüş değeri ile kıymetli taşın maliyet bedeli (kayıtlar esas alınarak satıcı tarafından tespit edilecek) düşüldükten sonra kalan tutar olarak tespit edilecektir.

Finansal kiralama şirketinin KDV Kanununun 17/4-y maddesi kapsamında yaptığı işlemlerde istisna uygulaması hangi dönemleri kapsamaktadır?

(09.04.2014  tarih ve 837 sayılı özelge)

KDV Kanunu’nun 02.08.2013 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 17/4-y maddesi, bu tarihten sonra düzenlenen finansal kiralama sözleşmeleri için uygulanacaktır. Bu nedenle, Kanun’un 17/4-y maddesinin yürürlüğünden önce düzenlenen sözleşme kapsamındaki işlemler KDV’ye tabi olacak ve 02.08.2013 tarihinden sonraki dönemlere isabet eden kira faturalarında KDV hesaplanacaktır.

İcra dairesince yapılan satışlarla ilgili olarak fatura düzenlenip KDV hesaplanırsa, yersiz olarak ödenen KDV iade edilebilir mi?

 (09.04.2014  tarih ve 848 sayılı özelge)

İcra yoluyla yapılan satışlarda verginin mükellefi satışı gerçekleştiren icra dairesi olduğundan, müzayede mahallinde yapılan satış nedeniyle hesaplanan KDV icra dairesince, ilgili mevzuatı uyarınca en geç bedelin tahsil edildiği günü izleyen günün mesai saati bitimine kadar vergi dairesine beyan edilip aynı süre içinde ödenecektir.

Bu işlemle ilgili olarak mükellef tarafından fatura düzenlenmesi, bu faturada KDV hesaplanarak beyan edilmesi ve ödenmesi halinde, yersiz olarak ödenen KDV’nin 116 seri no.lu KDV Genel Tebliğinde yapılan açıklamalar çerçevesinde iadesi mümkün bulunmaktadır.

Sigortacılık faaliyetine yönelik yurtdışı mukimi bir şirketten alınan risk ölçümü, risk prim hesabı ve tahsilatı gibi hizmetlerin KDV açısından durumu nedir?

(18.04.2014 tarih ve 1025 sayılı özelge)

KDV Kanunu’nun 1. maddesi gereği yurt dışından alınan tüm hizmetler KDV’ye tabidir.  Yine KDV Kanunu’nun 6. maddesinde işlemlerin Türkiye'de yapılmasının, hizmetin Türkiye'de verilmesini veya hizmetten Türkiye'de faydalanılmasını ifade ettiği hükmü yer almaktadır.

Bu kapsamda alınan hizmetlerden Türkiye’de yararlanılması halinde işlemler KDV’ye tabi olup, söz konusu hizmetler üzerinden hesaplanan KDV’nin, hizmet sağlayıcı şirketin Türkiye'de işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmaması halinde KDV Kanunu’nun 9. maddesi gereğince sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenmesi gerekmektedir.

Fiili ithalattan sonra ortaya çıkan kur farkları KDV matrahına dahil edilir mi?

(18.04.2014 tarih ve 1029 sayılı özelge)

İthalatta vergi matrahına dahil unsurlardan olan ithal edilen eşyayla ilgili olarak sonradan ortaya çıkan ve vadeli ithalattan kaynaklanan kur farklarına isabet eden KDV'nin, ilgili gümrük idaresine beyan edilerek ödenmesi gerekmektedir.

Şirketin faaliyet konularından birinin başka bir firmaya devri KDV’den istisna tutulabilir mi?

(07.04.2014 tarih ve 754 sayılı özelge)

Faaliyet konularından birinin başka bir firmaya intikali işleminin Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 19. maddesi çerçevesinde devir ve kısmi bölünme olarak kabulü mümkün olmayıp, satış olarak kabul edilmesi gerektiğinden satış işlemi genel oranda KDV'ye tabi olacaktır.

Finansal kiralama şirketi tarafından müşterilerine kullandırılan kredi dolayısıyla elde edilen faiz ve benzeri gelirler üzerinden KDV mi, yoksa BSMV mi hesaplanır?

(14.04.2014 tarih ve 886 sayılı özelge)

Finansal kiralama faaliyetine ilişkin olarak müşterilerle yapılan sözleşme çerçevesinde kullandırılan nakdi kredi dolayısıyla elde edilen faiz ve benzeri menfaatler BSMV’nin konusuna girmediğinden KDV Kanunu’nun 17/4-e maddesi kapsamında değerlendirilmeyecek ve KDV’ye tabi olacaktır. Öte yandan, 2007/13033 sayılı BKK eki listelerde yer almayan söz konusu hizmetler için % 18 oranında KDV hesaplanacaktır.

Serbest bölgede faaliyet gösteren şirketin araç kiralaması durumunda KDV tevkifatı uygulanır mı?

(09.04.2014 tarih ve 23 sayılı özelge)

Serbest bölgede faaliyette bulunan ve gerçek usulde KDV mükellefi olmayan firmanın gerçek usulde KDV mükellefiyeti bulunanlardan temin ettiği araç kiralama hizmeti nedeniyle hesaplanan KDV, araçları kiraya verenler tarafından beyan edilecektir. Firmanın gerçek usulde KDV mükellefiyeti bulunmayanlardan temin ettiği araç kiralama hizmeti nedeniyle hesaplanan KDV firma tarafından tevkifata tabi tutularak işlemin bulunduğu döneme ilişkin 2 no.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilerek ödenecektir.

Takvim yılı aşıldıktan sonra düzeltme beyannamesi ile KDV indirimi mümkün müdür?

(28.05.2014 tarih ve 327 sayılı özelge)

İthalde ödenen vergi ve gümrük müşavirliğine ait düzenlenen faturaların vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılında yasal defterlere kaydedildiğinin ispatlanması şartıyla, bir sonraki takvim yılında ilgili dönemlere ilişkin verilecek düzeltme beyannamesi ile yüklenilen KDV’nin indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

Ancak söz konusu faturaların vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılında yasal defterlere kaydedilmemiş olması halinde takvim yılının aşılması nedeniyle bir sonraki yıl verilen düzeltme beyannamesi ile indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

Yurt dışında yerleşik firmadan alınan ilan yayımlama hizmeti KDV’ye tabi midir?

(29.09.2014 tarih ve 2307 sayılı özelge)

Firma tarafından yurt dışında yerleşik şirketin hazırladığı gazete eklerinde yer verilmek üzere ilan hizmeti alımı, söz konusu hizmet yurt dışında yapıldığından ve hizmetten yurt dışında faydalanıldığından KDV 'nin konusuna girmemektedir.

Yukarıda özetlenen özelgeler ile diğer çok sayıda özelgenin tam metnine www.gelirler.gov.tr internet adresinin mevzuat bölümünden ulaşabilirsiniz.

pwc


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.