Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Anlaşmasız Sağlık Tesislerince Düzenlenen İstirahat Raporları İçin Onay Şartı Aranmaması Hakkındaki SGK Genelgesi PDF Yazdır e-Posta
29 Ağustos 2014
Image

Bilindiği üzere, sigortalılara verilecek istirahat raporlarının SGK nezdinde kabulü açısından sağlık hizmet sunucularının, SGK ile sözleşmeli olup olmadığı irdelenmekteydi.

Ancak, 03/05/2014 tarihinde Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, istirahat raporlarının kabulünde sağlık hizmet sunucularının sözleşmeli ya da sözleşmesiz olduğu irdelenmeyecek olup, Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilen hekimlerce düzenleneceği yönünde düzenlenme yapılmıştır.

Ek olarak, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nde, 5510 sayılı Kanun gereği Sağlık Bakanlığınca sınıflandırma içinde yer alan ve SGK ile sözleşmesi olmayan sağlık hizmet sunucularında görev yapan istirahat raporu düzenlemeye yetkili hekimlerce veya sağlık kurullarınca, sigortalılar adına düzenlenen istirahat raporlarının herhangi bir resmi sağlık tesisi tarafından onaylanmasına gerek kalmaksızın SGK’ca kabul edilerek bu sürelere ait geçici iş göremezlik ödeneklerinin ödeneceği açıklanmıştır.

1) Herhangi bir sağlık tesisine bağlı olmadan özel muayenehanesi olan hekimlerden alınan istirahat raporları

Diğer taraftan, ağız ve diş sağlığı hizmeti sunan sağlık kuruluşu kapsamında olanlar hariç olmak üzere, “Muayenehaneler” sağlık hizmet sunucuları arasında belirtilmediğinden, herhangi bir sağlık tesisine bağlı olmadan özel muayenehanesi olan hekimler tarafından sigortalılara düzenlenen raporlara istinaden sigortalıların istirahatli bırakıldığı sürelere ait geçici iş göremezlik ödenekleri ödenmeyecektir.

Bu nedenle, özel muayenehane hekimleri tarafından istirahati uygun görülen sigortalıların sözleşmeli ve sözleşmesiz sağlık hizmet sunucularına müracaat etmeleri halinde yapılacak muayene sonucu, istirahati uygun görülenlere düzenlenen istirahat raporuna istinaden SGK tarafından iş göremezlik ödeneği ödenecektir.

2) Sözleşmesiz özel sağlık hizmet sunucusu hekimleri tarafından düzenlenen istirahat raporlarının SGK’ya gönderimi

Sözleşmesiz özel sağlık hizmet sunucusu hekimleri tarafından düzenlenen iş kazası, hastalık ve analık istirahat raporlarının elektronik ortamda E-Ödenek programı üzerinden SGK’ya gönderilecektir.

Bu amaçla, anlaşmasız sağlık hizmet sunucusu hekimlerince sosyal güvenlik il müdürlükleri / sosyal güvenlik merkezlerinden yetki talep edilmesi halinde kendilerine yetki verilecektir.

Ancak, raporlar alınan yetki ile E-ödenek programı üzerinden SGK’ya gönderebileceği gibi kağıt ortamından da gönderilebilecektir.

Bu çerçevede, Yönetmelik değişiklik tarihi olan 3/5/2014 tarihinden sonra SGK ile sözleşmesiz sağlık hizmet sunucuları tarafından elektronik ortamda düzenlenen raporlar E-Ödenek programı üzerinden SGK kayıtlarına intikal ettirilecektir.

Kağıt ortamında düzenlenen raporlar ise, Yönetmeliğin 39 uncu maddesinin sekizinci fıkrasında belirtildiği şekilde bir üst yazı ekinde ilgili SGK birimlerine gönderilecektir.

Sözleşmesiz sağlık tesisi hekimi tarafından SGK Harcama Belgeleri Yönetmeliği ekinde yer alan matbu Geçici İş Göremezlik Belgesinde yer alan bilgilerin eksiksiz olarak istirahat raporlarına işlenmesi halinde söz konusu raporlar geçerli sayılacaktır.

Ancak, hekimlerin kağıt ortamında düzenlemiş olduğu istirahat raporlarına ait geçici iş göremezlik ödeneklerinin ödenmesi sırasında Sağlık Bakanlığı tarafından söz konusu hekimin yetkilendirilmiş olduğunun, SGK’nın ödemeyi gerçekleştiren ünitesinde görevli personel tarafından kontrol edilerek, ödeme işlemi sonuçlandırılacaktır. pwc

 

İlgili genelgenin metnine aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.