Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İş Sağlığı ve Güvenliğinde Devlet Desteğine Başvuru Nasıl Yapılacak? PDF Yazdır e-Posta
29 Ağustos 2014
Image

İş sağlığı ve güvenliği devlet desteğinden faydalanmak için işverenlerin, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin desteklenmesine ilişkin başvuru formu ile işyerinin tescil edildiği Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yahut Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğüne müracaatları gerekmektedir. Başvuru formunda tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için ayrı ayrı şekilde işyeri sicil numaraları ve ödemenin yapılacağı banka bilgileri (IBAN NO) yazılması gerekmektedir.  İşverenlerce Ocak, Şubat ve Mart ayına ait destek ödemeleri için Nisan ayının sonuna,  Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına ait ödemeler için Temmuz ayının sonuna,  Temmuz, Ağustos ve Eylül ayına ait ödemeler için Ekim ayının sonuna, Ekim, Kasım ve Aralık ayına ait ödemeler için de Ocak ayının sonuna kadar Kurum’a başvuru yapılması gerekmektedir.

Önemle belirtmemiz gerekir ki, iş sağlığı ve güvenliği hizmet bedeli hesaplanırken sadece işyerinden Kuruma sigortalı bildirilen işçilerin çalışma gün sayıları dikkate alınacak olup Kurum’a bildirilen işçilerin sigorta primine esas kazançlarının yüksek veya düşük olmasının her hangi bir değeri bulunmamaktadır. Hesaplama her halükarda prime esas kazanç alt sınırı üzerinden ve prim gün sayısı üzerinden yapılacaktır.

Destek ödemeleri işverenlerce çalıştırılan sigortalılara ait aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde Kuruma verilmiş olması ve işverenin Kuruma prim ve prime ilişkin borcunun olmaması durumunda mayıs sonu, ağustos sonu, kasım sonu ve şubat ayının sonunda gerçekleştirilecektir. Destek ödemesinin gerçekleştiği dönem içerisinde işverenin Kuruma prim veya prime ilişkin borcunun bulunması durumunda ise destek tutarı işverenin hesabına yatırılmayarak borçtan mahsup edilecektir. 

Bununla birlikte işverenlerin destekten faydalanmaları için işyerinin İSG-KATİP’ e kayıtlı onaylanmış ve devam eden iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin verilmesine ilişkin, hizmet sunucusu ile yapılmış bir sözleşmesinin olması gerekmektedir.

Yine işverenler, yansıtma faturalarını ilgili olduğu dönem için ödeme ayının 10’una kadar bağlı bulunan İl Müdürlüğü’ne veya Merkez Müdürlüğü’ne verecekleri dilekçe ile hangi tarihler arasında iş sağlığı ve güvenliği hizmeti aldığına dair faturayı da dilekçeye ekleyerek fatura bedelinin taraflarına ödenmesini talep edilebilecektir. Mehmet KARAKOÇ E-Yaklaşım / Temmuz 2014 / Sayı: 259

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.