Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi Affı Tasarısı’nda Son Durum PDF Yazdır e-Posta
15 Temmuz 2014
Image

Yeni vergi affı, Haziran başında TBMM Başkanlığı’na verilen bir kanun teklifi ile adını duyurmasının ardından; bugünlerde yeniden gündemin ilk sırasına yerleşmiş durumda. Vergi affı hakkındaki kanun teklifinin, TBMM’de “İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” veya kamuoyunda bilinen adıyla “Torba Yasa” içerisinde ele alındığını görüyoruz. Basında, hakkında birçok spekülatif haber okuduğumuz vergi affı tasarısının son durumu ile ilgili olarak Plan Bütçe Komisyonu tutanaklarından edindiğimiz izlenimleri paylaşalım:    

 

İlk Sunulan Teklifin Kapsamında Neler Vardı?

 

Önce bir “kanun teklifi” olarak TBMM Başkanlığı'na sunulan vergi affı, temel olarak iki konuda hükümler içermekteydi;

  • Kesinleşmiş kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması.
  • Kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar hakkında yapılacak düzeltme işlemleri. 

Buna göre, mükelleflere 30 Nisan 2014 tarihi itibarıyla kesinleşen; ancak henüz ödenmemiş olan vergi, vergi ziyaı cezası, gecikme faizi, gecikme zamları, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının tahsilinde yeniden yapılandırma imkânı sunulmaktaydı.

 

Diğer taraftan mükelleflere kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklarla ilgili olarak bir düzeltme yapma şansı getiriliyor ve bu düzeltme neticesinde ortaya çıkan farkın da %3’ünün vergi olarak hesaplanıp ödenmesi öngörülüyordu. Ayrıca ödenen bu %3’lük vergi hiçbir şekilde kurumlar vergisi uygulamasında gider olarak kabul edilmeyecekti.

 

TBMM Genel Kurulu’na İnen Tasarı’ da Neleri Göreceğiz?

 

“Torba Yasa” içerisine yerleştirilen vergi affı teklifinin Komisyon tutanaklarına yansıyan ipuçlarına bakarsak;

 

  • Tasarı’da “vergi aslına bağlı cezaların” tamamen silinmesi uygulamasından vazgeçilmiş görünüyor. Buna göre, ilk halde yapılandırma sonucunda vergi (alacak) aslının ödenmesi şartıyla silinecek olan vergi aslına bağlı vergi cezaları, artık silinemeyecek; ancak yapılandırmaya konu olabilecek.
  • Kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklara ilişkin olarak Tasarı’nın ilk halinde yer alan hükümlerin Genel Kurul’da görüşülecek metinde de genel hatlarıyla yer alacağı görülüyor.
  • “Stok affı, matrah artırımı, inceleme ve dava aşamasında olan alacaklar” gibi önceki af düzenlemeleri olan 6111 ve 4811 sayılı Kanunlarda da yer alan konuların -Komisyon’da çeşitli önergeler de verilmesine rağmen- Plan Bütçe Komisyonu’ndan TBMM Genel Kurulu’na indirilecek olan tasarı metinde olmayacağı görülüyor.  

 

Bundan Sonra TBMM Genel Kurulu’nda Ne Olabilir?

 

Torba Yasa Tasarısı içerisinde yer alan vergi affına yönelik hükümlerin, TBMM Genel Kurulu’nda verilecek tekliflerle değiştirilmesi teorik olarak mümkün. Dolayısıyla, Plan Bütçe Komisyonu tarafından Genel Kurul’a indirilen tasarı kapsamında şu an olmayan “stok affı, matrah artırımı, inceleme ve dava aşamasında olan alacaklar” gibi konuların da TBMM Genel Kurulu’nda tekrar tasarı kapsamına girdiğini görebiliriz. Önceki yıllarda birçok örneğini gördüğümüz bu tip değişiklikler konusunda Hükümet’in Genel Kurul’daki tavrı belirleyici olacaktır.

 

Vergi yargılaması usulünde yeni ve çok önemli bir yapılanmanın Eylül ayı itibarıyla devreye gireceği bir ortamda1, en azından “inceleme aşamasındaki ve ihtilaflı (dava aşamasındaki) alacakların” Tasarı kapsamına alınmasının, hem yargı organlarını hem de vergi yönetimini rahatlatacağı da dikkatten kaçırılmamalı. Emrah Akın

 

 

1Akın, Emrah “Vergi Yargısında Devrim” KPMGVergiBlog 

http://www.kpmgvergi.com/Blog/Pages/FullBlog.aspx?article=296

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.