Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun ile Getirilen Düzenlemeler PDF Yazdır e-Posta
10 Temmuz 2014
Image

10.07.2014 tarih ve 29056 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun ile yükseköğretim kurumları bünyesinde, yetişmiş nitelikli insan gücü; günün modern teknolojilerine dayalı makine-teçhizat, donanım ve yazılımı içinde bulunduran, Ar-Ge faaliyetlerinin yapıldığı ileri araştırma laboratuvarı, tematik araştırma laboratuvarı ile merkezî araştırma laboratuvarı olarak sınıflandırılan birimlerin (araştırma altyapılarının) kuruluşuna ve desteklenmesine ilişkin düzenlemeler getirilmiştir.

Buna göre; anılan Kanun’un geçici 1’inci madde hükmü ile 31/12/2023 tarihine kadar uygulanmak üzere;

 

  • Araştırma altyapılarının bu Kanun'un uygulanması kapsamında Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlara kurumlar vergisi istisnası getirilmektedir.
  • Kamu personeli hariç olmak üzere, araştırma altyapılarında çalışan Ar-Ge ve destek personelinin bu görevleriyle ilgili ücretlerine gelir vergisi istisnası, bu kapsamda düzenlenen kâğıtlara damga vergisi istisnası tanınmaktadır. Ancak; bu teşvikten yararlanacak olan destek personeli sayısı Ar-Ge personeli sayısının yüzde onunu aşamayacaktır.
  • Özel sektör ve/veya sivil toplum kuruluşu ortak finansmanı ile kurulan araştırma altyapılarına ortak olan kurumlar vergisi mükellefleri, bu Kanun kapsamında yapılan Ar-Ge ve yenilik harcamalarına katkı sağladıkları tutarlar için bu harcamaların yapıldığı dönemde 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun'da yer alan Ar-Ge indirimi teşvikinden yararlandırılmaktadır. Ancak; bu kapsamda yararlanılabilecek Ar-Ge indirimi tutarı araştırma altyapısına konulan ortaklık payı tutarını geçemeyecektir.

Yine aynı Kanun’un 16’ncı madde hükmü uyarınca;

 

  • Araştırma altyapıları, bu Kanun'da belirtilen amaçlarını gerçekleştirebilmek için Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinde kullanılmak üzere ithal edilen mallar yönünden gümrük vergisi ve her türlü fondan, bu kapsamda düzenlenen kâğıtlar ve yapılan işlemler yönünden damga vergisi ve harçtan muaf tutulmuştur.
  • Araştırma altyapıları, bu Kanun'un uygulanması ile ilgili olarak taşınır ve taşınmaz malların alım, satım, kiralama ve devri, mal ve hizmet alımları ile alacakların tahsili kapsamında düzenlenecek kâğıtlar yönünden damga vergisinden, yapılacak işlemler yönünden harçtan, yapılacak bağış ve yardımlar nedeniyle veraset ve intikal vergisinden muaf tutulmuştur.
  • Araştırma altyapıları tarafından kurulan veya ortak olunan şirketler ise bu Kanun kapsamında tanınan muafiyet ve istisnalardan yararlanamayacaklardır. kpmg

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.