Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Danıştay'a Göre Bedelsiz Hisse Senedi Hala Kar Payı! PDF Yazdır e-Posta
02 Temmuz 2014
Image

Danıştay’ın 1 No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nin 5.6.2.4.3 Numaralı Bölümünün Yürütmesinin Durdurulması

Yürütmesi durdurulan bölüm (Bedelsiz olarak elde edilen hisse senetlerinin satışından sağlanan kazançların durumu) şu şekildedir: 

“Dönem kârından ayrılan yedekler kullanılmak suretiyle sermaye artırımında bulunulması halinde ise bu işlem sonucu ortaklara bedelsiz hisse senedi verilmesi ile fiilen kâr payı dağıtılması arasında fark bulunmamaktadır.” 

Danıştay’ın 16.09.2013 Tarih ve E. 2013/2951 Numaralı Kararı Yürütmeyi Durdurma Kararının Gerekçesi Neydi? Ne Anlama Geliyordu?

Danıştay’ın yürütmenin durdurulması gerekçesi “iştirak edilen bir yatırım ortaklığından sermaye artırımı ile, ortaklara bedelsiz hisse senedi verilmesinin kâr payı dağıtımı veya iştirak kazancı elde edilmesi anlamına gelmediğidir.” 

Bu nedenle Danıştay, 1 Seri No.lu KV Genel Tebliği'nin ilgili bölümünün uygulamaya devamının benzer durumdaki diğer mükelleflerin hakkında da mağduriyetlere neden olmaması için vergilendirme işleminin dayanağı Tebliğ'in ilgili paragrafının yürütmesinin durdurulması sonucuna varmıştır. 

Karar ile daha önce gerçek kişiler hakkında 231 Seri No.lu GVK Genel Tebliği için verilen karar sonucu değişen Maliye uygulamasıyla şirketlerin sermaye yedeklerinden kaynaklanan düzenlemedeki gibi ortaklara dağıtılan “bedelsiz paylar” iştirak kazancı sayılmamaktadır.

Yürütmeyi Durdurmaya Karşı Vergi Dava Dairelerine Yapılan İtirazın Sonucu Nedir?

1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nin “5.6.2.4.3 No.lu” bölümünün 2. paragrafına ilişkin Danıştay 4. Dairesi Başkanlığı’nın E. 2013/2951 numaralı kararına Vergi İdaresi tarafından yürütmenin durdurulmasına ilişkin itiraz edilmiştir. 

Söz konusu itiraz, Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu tarafından 28.11.2013 tarih ve 2013/sayılı YD İtiraz No ile değerlendirilerek karara bağlanmıştır. 

Karara göre; İdari Yargılama Kanunu’nun 27’nci maddesinin 2’nci fıkrasında, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç ve imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda yürütmenin durdurulacağı yolunda karar verileceği kural olarak belirtilmiştir. 

Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu, bu gerekçeden hareketle itiraz dilekçesinde İdari Yargılama Kanunu’nun 27’nci maddesinin 2’nci fıkrasında belirtilen kurala özgü şartların birlikte gerçekleşmediği anlaşıldığından; yürütmenin durdurulmasında yasaya uygunluk görmemiştir. Karar, (17’ye karşılık 1 karşı oy olmak üzere) oy çokluğuyla  alınmıştır. 

Hangi Tür Ortaklıklar Etkileniyor? Uygulamaya Etkisi Nedir?

İştirak kazançları istisnası, Kurumlar Vergisi Kanunu sistematiği içinde “mükerrer kurumlar vergisi” ödenmemesi için düzenlenmiştir. Ancak​​​ girişim sermayesi niteliğinde olmayan fon ve ortaklıklarının kazançları bu kapsamda değildir. Çünkü bu kazançlar kurumlar vergisinden istisnadır. Yatırım ortaklıkları denince ilk akla gelenler gayrimenkul yatırım ve menkul kıymet yatırım ortaklıklarıdır.

Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu Kararı ile 1 seri numaralı Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nin ilgili paragrafında yer alan uygulama devam edecektir. Diğer bir deyişle, bir ortaklık ister nakden dağıtsın; ister bedelsiz hisse senedi versin her iki durumda da fiilen kâr payı dağıtmış sayılacaktır. 

Ancak elde edilen kâr payının kurumlar vergisinden istisna olup olmadığı kâr payı dağıtanların kurumlar vergisi karşısındaki durumlarına bağlı olarak kurumlar vergisine tabi veya vergiden istisna olacaktır. 

Dikkat edileceği üzere, Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu Kararı daha önce Danıştay 4. Daire tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararı ile ilgili olup, ilgili davanın esasına ilişkin değildir. Esastan Karar ayrıca takip edilmeli ve Danıştay’ın farklı karar verebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. 

Sonuç olarak 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nin “5.6.2.4.3 No.lu” bölümünün 2. paragrafı yürürlükte olup, bu düzenlemeye aykırı işlemler vergi tarhiyatı ve ceza kesilmesine tabi olacaktır. Ancak söz konusu düzenlemeye katılmayan mükellefler beyannamelerini ihtirazi kayıtla verip vergilerini ödedikten sonra, konuyu yargıya taşıyabilirler. Abdulkadir Kahraman/KPMG

1Yatırım Ortaklıklarının Bedelsiz Hisse Vererek Kâr Dağıtması ve Kurumlarda Vergileme Seçenekleri

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.