Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
10 Kişiden az Personel çalışan İşyerlerinde İşgüvenliği Yönetmeliği değiştiriliyor PDF Yazdır e-Posta
07 Nisan 2014
Image

Apartmanlarda ve bazı işyerlerinde çalıştırılması veya dışarıdan hizmet alınması gereken; İş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli ile ilgili konuya çözüm getiriliyor..

YÖNETMELİK DEĞİŞİYOR
Yakında yayınlanması beklenen bir yönetmelik değişikliğiyle, kapıcı çalıştıran apartmanlar ile 10 kişiden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yeri işverenleri; iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli çalıştırmaktan veya dışarıdan hizmet alıp, ücret ödemekten kurtulacaklar.
Bunun için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca usul ve esasları belirlenecek eğitimleri almaları gerekiyor. Eğitim sonrası bir anlamda, kendi işyerlerinin; iş güvenliği uzmanı, hekimi ve yardımcı sağlık personeli olacaklar.

KİMLERİ KAPSIYOR
Yönetmelik yayınlandığında;
· Kapıcı çalıştıran apartmanlar, bundan yararlanacak.
· Ayrıca, 10’dan az çalışanı bulunan 1 milyon 374 bin 684 işyerinden “Az tehlikeli” sınıfta yer alan 460 bin işyerini, örneğin;

  • Bakkal, manav, büfe,
  • Kırtasiyeci, kitapçı,
  • Cep telefonu satıcısı,
  • Pastane, çikolata imalatçısı,
  • Kuyumcu, mücevheratçı,
  • Dondurmacı,
  • Konfeksiyoncu,
  • Emlakçı,
  • Gelinlik, eldiven, kravat ve gömlek imali yapanları

kapsayacak (Az tehlikeli ve tehlikeli işlerin listesi için Bkz. 29 Mart 2013 Tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan İş Sağlığı ve İş Güvenliğine İlişkin Tehlike Sınıfları Tebliği).

BERBERE VE KUAFÖRE YOK
Yapılacak olan düzenleme;
Berberleri ve kuaförleri kapsamıyor.
Nedenine gelince, bunlar “tehlikeli işyerleri” arasında sayılmış!
Bunların dışında; saunalar, zayıflama salonları, masaj salonları, hamamlar, matbaalar, ayakkabı ve terlik imalatçıları, yapma çiçek imalatı, leblebi-çekirdek imalatı, kavun-karpuz yetiştirilmesi, mobilya imalatı, kümes hayvanları yetiştiriciliği, deniz balıkçılığı gibi işler de tehlikeli işler arasında sayıldığı için, yönetmelik değişikliği bu iş yerlerini de kapsamayacak.
Bu uygulama özellikle berberleri mağdur edecek. Berberlerin, “Az tehlikeli iş yeri” kapsamına alınıp sorunlarının çözümlenmesin de yarar var.

TEPKİLER ETKİLİ OLDU
İşçi çalıştıran her iş yeri;
- İşyeri hekimi
- İş güvenliği uzmanı
- Yardımcı sağlık personeli
istihdam edecek ya da bunları bünyesinde bulunduran kurumlardan hizmet alacaktı.
Aksi halde “her ay 14 bin TL idari para cezası” var!
Bu para dahi, birçok küçük işletmenin sermayesi. Bir kaç aylık örneğin 6 aylık ceza 84 bin lira!
Bu uygulama, Türkiye koşullarına uygun değil. Ancak, yasayı da zorlayarak yapılmak istenen yeni düzenleme de bazı sorunları beraberinde getirebilir.
Nasreddin Hoca’ya sormuşlar:
- Hocam, yazı mı seversin yoksa kışı mı?
O da yanıtlamış:
- Mecbur muyum ikisinden birini sevmeye? İkisinin ortası ilkbahar ve sonbahar var. Onları niye sormuyorsun?
Hoca’nın fıkrasında olduğu gibi, iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda, cezayı da azaltan “orta bir yol” yok mu? Şükrü Kızılot/Hürriyet Gazetesi - 07.04.2014

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.