Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Saatlik, Günlük ve Aylık Ücretle, Haftada 40-45 Saat Çalışan İşçilerin Fazla Mesai, Genel ve Hafta Tatil Günü Ücret Hesaplaması PDF Yazdır e-Posta
08 Nisan 2014
Image

4857 sayılı Kanun’un 41. maddesine göre haftalık 45 saati aşan tüm çalışmalar (hafta içi ve hafta sonu) fazla mesai olarak nitelendirilmekte ve bu süreyi aşan çalışmaların ücretinin %50 zamlı olarak ödenmesi, ya da işçinin talebi halinde karşılığının %50 artırımlı serbest zaman (ücretli izin) olarak kullandırılması gerekmektedir.

İşçilerin haftalık çalışma süresi iş sözleşmesiyle ya da toplu iş sözleşmesiyle 45 saatin altında Örneğin, haftalık 40 saat olarak belirlenmişse, 40-45saat arasındaki çalışmaların fazla sürelerle çalışma adı altında %25 zamlı olarak, 45 saati aşan kısmının ise, %50 zamlı olarak ödenmesi gerekmektedir.

SAAT ÜCRETLE ÇALIŞANLARIN FAZLA MESAİ, HAFTA VE GENEL TATİL ÜCRETİ

A- FAZLA MESAİYE ESAS ÜCRET

İşyerinde birim saat ücret sistemi ile çalışan işçilerin fazla mesai hesabına esas ücretleri, hizmet akdi ile belirlenmiş olan brüt saat ücretidir. İşçilerin haftada 45 saat ya da 40 saat çalışmalarının bir önemi bulunmamaktadır.

Örnek-1: Haftada 45 saat çalışan işçi, bir ay içerisinde 4 hafta tatili (Pazar) varsa, 26x7,5=195 saat çalışma karşılığı ücret ile 4x7,5=30 saatlik hafta tatili karşılığı olmak üzere toplam: 195+30=225 saatlik ücret alacaktır.

Örnek-2: Haftada 45 saat çalışan işçi, bir ay içerisinde 5 hafta tatili (Pazar) varsa, 25x7,5=187,5 Saat çalışma karşılığı ücret ile 5x7,5=37,5 saatlik hafta tatili karşılığı olmak üzere toplam: 187,5+37,5=225 saatlik ücret alacaktır.

Örnek-3: Haftada 45 saat çalışan işçi, 31 Çeken bir ay içerisinde 5 hafta tatili (Pazar) varsa, 26x7,5=195 Saat normal çalışma karşılığı ücret ile 5x7,5=37,5 saatlik hafta tatili karşılığı olmak üzere toplam: 195 + 37,5= 232,5 saatlik ücret alacaktır. Sigortalı aylık kazanç bildiriminde 30 günden fazla prim gün sayısı gösterilmesi 5510 sayılı Kanun’a göre mümkün olmadığından, 31 çeken aylarda 30 günlük prim kazanç miktarı tutarı 232,5 saatlik ücret seviyesinde olacaktır.

B- GENEL TATİL GÜNÜ ÜCRETİ

4857 sayılı İş Kanunu’nun “Ücret Şekillerine Göre Tatil Ücreti” başlığını taşıyan 49.maddesinde; “İşçinin tatil günü ücreti çalıştığı günlere göre bir güne düşen ücretidir.

Parça başına, akort, götürü veya yüzde usulü ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti, ödeme döneminde kazandığı ücretin aynı süre içinde çalıştığı günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.

Saat ücreti ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti saat ücretinin yedibuçuk katıdır.” hükmüne yer verildiğinden, saat ücreti üzerinden çalışan işçilerin genel tatil ve hafta tatili günü ücretleri, birim brüt saat ücretin 7,5 katı kadar olacaktır. İşçilerin haftada 40-45 saat çalışması bu hesaplamayı ve uygulamayı değiştirmeyecektir. İşçi haftada 40-45 saat çalışsa da bir aylık dönemde iş karşılığı ve bir iş karşılığı olmaksızın aldığı toplam ücret miktarı (Örnek 1 ve 2’de belirtildiği gibi) 225 saatlik (30 günlük) olmaktadır.

C- HAFTA TATİL GÜNÜ ÜCRETİ

4857 sayılı İş Kanunu’nun 46. maddesinde: “Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63. maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir.

 Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir.” hükmü ile, işçilerin 63.maddede belirtilen 45 saatlik çalışma süresini, hafta tatil gününden önceki 6 günde, günlük 7,5 saat üzerinden çalışarak tamamlamaları yada; 45 saatlik çalışma yükümlüğünü haftanın ilk 5 gününde, günlük 9 saat çalışmak suretiyle tamamlanmaları halinde haftanın 7. gününde 24 saatten az olmamak üzere ücretli hafta tatili verilmektedir. İşçilerin cumartesi günü çalışılması gereken 7,5 saatlik çalışma süresini, haftanın ilk 5 gününde ek 1,5 saat fazla çalışarak (7,5+1,5= 9 x 5= 45 Saat) tamamlayarak (örtülü denkleştirme uygulanarak), cumartesi günü ücretli hafta tatili yapılmakta ise de; cumartesi günü için işveren bir iş karşılığı olmaksızın ücret ödememektedir. Sadece, önceki 5 günde yapılan ek 7,5 saatlik çalışma, cumartesi gününe mal edilmektedir.

4857 sayılı Kanun’un 46. maddesinin 2. fıkrasındaki; “Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir.” hükmü ile aynı Kanun’un 49.maddesindeki, “Saat ücreti ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti saat ücretinin yedibuçuk katıdır.” düzenlemesi dikkate alındığında, hafta tatil günü için işçilere 7,5 saatlik ücret ödemesinin yapılması gerekmektedir.

Haftalık çalışma süresinin ferdi iş sözleşmesi ile ya da toplu iş sözleşmesi ile 40 saate düşürülerek uygulanması durumunda, genellikle işçiler haftanın ilk 5 gününde 8x5=40 saat çalışarak, Cumartesi ve Pazar günleri hafta tatili yapabilmektedir. Bu uygulamada, işçilerin Cumartesi günü çalışmaları gereken 2,5 saatlik çalışma süresini, haftanın ilk 5 gününde yerine getirmeleri nedeniyle, Cumartesi akdi tatil gününün 2,5 saatlik ücret bölümü iş karşılığında, 5 saatlik bölümü ise; bir iş karşılığı olmaksızın işverence ödenmektedir. Pazar (hafta tatili) gününün (7,5 saatlik) ücreti ise, bir iş karşılığında olmaksızın işveren tarafından ödenmektedir.

GÜNLÜK ÜCRETLE ÇALIŞANLARIN FAZLA MESAİ, HAFTA VE GENEL TATİL ÜCRETİ

4857 sayılı Kanun’un 63. maddesine göre, sözleşmelerle aksi kararlaştırılmamışsa; Haftalık 45 saatlik çalışma süresinin, çalışılacak 6 güne eşit olarak dağıtılarak, günlük çalışma süresinin 7,5 saat olması gerekmektedir. Bu itibarla, işçilere verilecek ücret günlük olarak belirlenmişse, günlük ücretin 7,5 saatlik ücret şeklinde anlaşılması gerekmektedir.

A- FAZLA MESAİ ÜCRETİ

Günlük ücretle çalışan işçilerin fazla mesai ücret ödemelerinde, günlük brüt ücretin 7,5’e, ya da aylık brüt ücretin 225’e bölünerek, gerekli fazla mesai ücret hesaplamasının yapılması gerekmektedir. İşçilerin haftalık çalışma süresinin 40-45 saat olarak uygulanması, işçilerin bir aylık süredeki aldıkları 225 saatlik ücret miktarını değiştirmemektedir.

B- HAFTA VE GENEL TATİLİ GÜNÜ ÜCRETİ

4857 sayılı Kanun’un 49. maddesinin ilk fıkrasında, “İşçinin tatil günü ücreti çalıştığı günlere göre bir güne düşen ücretidir.” dendiğinden, genel tatil ve hafta tatil günleri için bir günlük (7,5 saatlik) ücretin ödenmesi gerekmektedir.

AYLIK ÜCRETLE ÇALIŞANLARIN FAZLA MESAİ, HAFTA VE GENEL TATİL ÜCRETİ

A- FAZLA MESAİ ÜCRETİ

İşçilerin haftalık çalışma süresi 45 saat olarak belirlenerek uygulanmakta ise, işçiler genellikle haftanın ilk 6 gününde 7,5 saat üzerinden 7,5x6=45 saat çalışarak, 7,5 saatlik ücretli hafta tatiline hak sahibi olmaktadır. Bu uygulamaya göre işçiler genel olarak 26 günlük fiili çalışmaları karşılığında, 7,5x26=195 saat ücret ile 4 günlük hafta tatili karşılığında 4x7,5=30 saatlik olmak üzere toplam: 225 saatlik ücret almaktadır.

İşçilerin haftalık çalışma süresi 40 saat olarak belirlenerek uygulanmakta ise; işçiler genellikle haftanın ilk 5 gününde 8 saat üzerinden 5x8=40 saat çalışarak cumartesi ve Pazar günleri hafta tatili yapmaktadır. Bu çalışma sistemi karşılığında, bir haftalık sürede, 40 saatlik çalışma karşılığında ücret (2,5 saatlik bölümü cumartesi günü karşılığı) ile Cumartesi günü için 5 saatlik, Pazar günü için 7,5 saatlik ücret bir iş karşılığı olmaksızın, toplam: 37,5+2,5+5+7,5= 52,5 saatlik ücret almaktadır. Haftalık hak edilen ücret miktarı, aylığa uyarlandığında, aylık ücret miktarı 225 saatlik ücret seviyesinde olmaktadır. Bu nedenle, işçilerin haftalık çalışma süresi 40 saat ya da 45 saat olarak belirlenerek uygulansa da, her iki durumda Bir aylık sürede 225 saatlik ücrete hak sahibi olunduğundan, fazla mesaiye esas saat ücretin hesabında, aylık brüt ücretin 225 bölünerek, değerlendirilme yapılmalıdır.

B- HAFTA VE GENEL TATİL GÜNÜ ÜCRETİ

Aylık ücretle çalışan işçilerin, çalışmadığı hafta ve genel tatil günü ücreti çalışılan günlerin ücretiyle birlikte aylık ücret şeklinde 30 gün olarak ödenmektedir. Çalışılan hafta tatil günü için ise, ayrıca aylık brüt ücretin 1/30’unun 1,5 katı(%50 artırımlı) ücret tutarında hafta tatili çalışma ücreti adı altında, çalışılan her genel tatil günü için ise, ayrıca aylık brüt ücretin 1/30’ı (bir günlük) tutarındaki genel tatil çalışma ücretinin ödenmesi gerekmektedir (4857/41-46-48-49.m.) Mehmet Karadurmuş, Yaklaşım / Şubat 2014 / Sayı: 254

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.