Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Transfer Fiyatlandırması Formunun Doldurulmasında Dikkat Edilecek Hususlar PDF Yazdır e-Posta
11 Nisan 2012
Image

Bilindiği üzere yürürlükte bulunan Kurumlar Vergisi Kanun’unda yer alan transfer fiyatlandırmasına ilişkin hükümler ile transfer fiyatlandırmasına ilişkin alt mevzuat kapsamında kurumların Kurumlar Beyannamesi verilirken doldurması gereken EK-2 adlı form yıllık transfer fiyatlandırmasına ilişkin bazı bilgi ve bildirimlerin istendiği bir form olup, söz konusu formun doldurulmasına ilişkin açıklama ve hatırlatmalar bültenimizin konusunu oluşturmaktadır.

EK 2 formu 5 yıldır uygulamada olsa da formun doldurulması konusunda halen bazı tereddütler mevcut olduğu bilinmektedir. Bu formun kayıtlara ve gerçeklere uygun doldurulması mükellefler için çok önemli olup formda beyan edilen tutarlardan ve yöntemlerden hareketle vergi idaresi şirketler hakkında bilgi sahibi olmakta ve gerektiğinde konuya dair daha detaylı araştırma ve sorgulama yapabilmektedir. Ayrıca işlemlere ait transfer fiyatlandırması yöntemlerinin de transfer fiyatlandırması raporu ile uyumlu olması gerekiyor. Dolayısıyla transfer fiyatlandırması formunun doldurulmasında karşılaşılan birkaç önemli noktadan bahsetmek faydalı olacaktır.

Karşılaşılan tereddütlerin sınıflandırılması neticesinde aşağıdaki konuların öncelikle dikkat edilmesi gereken hususlar olduğu görülmektedir;

• Transfer fiyatlandırması formunda hem yurtiçi hem de yurtdışı ilişkili işlemler dahil edilmelidir.

• Form doldurulmadan önce ilgili hesap döneminde ilişkili şirketler ile yapılan tüm işlemler tespit edilmelidir. Söz konusu bilgiler genellikle şirketlerin sistemlerinden rahatlıkla alınmakta olup cari hesaplar, gelir, gider muavinleri ilişkili işlemlerin tespitinde yararlı olmaktadır. İşlemleri rutin olmayan ve çok fazla sayıda ilişkili
şirketi olan mükelleflerin sistemlerinin ilişkili kişileri tanımlamaya ve ilişkili işlem raporu almaya imkan sağlaması önemli bir avantaj olacaktır.

• Alım ya da satım tutarları KDV ve ÖTV gibi vergiler hariç; iade iskonto ve diğer indirim sonrası net tutarlar olmalıdır.

• İşlem tutarları faturalanmış tutarlar olmalı ancak İlişkili şirketlerden alınacak ya da ilişkili şirketlere kesilmesi gereken faturalar için karşılık ayrılmışsa ve söz konusu karşılıklara ait faturalar kurumlar vergisi beyannamesi verilme süresine kadar gelmişse söz konusu karşılık bedelinin de ilgili yıl formuna dahil edilmelidir.

• İlişkili İşlemlerde değerleme sonucu oluşan kur farkları dikkate alınmazken, eğer faturalanmış kur farkı gelir/gideri varsa bu tutarlar da ilişkili işlem tutarına dahil edilmelidir.

• Aynı şekilde ilişkili taraflardan transfer fiyatlandırması politikası gereği fiyat düzeltmesine ilişkin fatura/ credit note/debit note alınmışsa, söz konusu düzeltme bedelleri de alım ya da satım tutarından düşüldükten sonra net tutar olarak yazılmalı.

• Aylık, üç aylık ya da yıllık dönemlerde rutin olarak ve sözleşmeye bağlı olarak yansıtılan hizmet bedellerinin Diğer altında Grup içi hizmetler bölümünde belirtilmesi uygun olabilecektir.

• İlişkili şirketlere yapılan bire bir masraf yansıtmalarının “Diğer”/”Diğer İşlemler” altında yazılması uygun olacaktır.

• İlişkili taraflar ile olan finansal kiralama işlemlerinin “Mali İşlemler” altında gösterilmesi uygun olacaktır.

• Normal şirketler için “Mali İşlemler” genellikle grup içi kredi /ödünç para / gayri nakdi kredi veya mevduat işlemlerinden oluşmaktadır. Dönem içinde kredi alınıp geri ödendiyse ve dönem sonu kredi bakiyesi mevcut değilse; ana para tutarına alınan kredi tutarı; faiz kısmına ise ödenen ve tahakkuk eden faiz tutarı yazılmalı; eğer dönem sonundan kredi geri ödenmemişse ana para tutarına kredi donem sonu bakiyesi; faiz kısmına ise ödenen ve tahakkuk eden faiz tutarı yazılmalıdır;

Ayrıca eğer örtülü sermaye hesabında borçlanma (ticari teamüller dışında) olarak değerlendirilen ilişkili şirket cari hesabı varsa bu tutarların da ödünç para kısmında gösterilmesi gerekmektedir. Mevduatlar için ise durum biraz daha farklıdır, çoğunlukla aynı tutar sürekli bağlanıyorsa, ortalama mevduat tutarının anapara olarak belirtilmesi uygun olacak; faiz geliri ise elde edilen faiz tutarı artı tahakkuk eden faiz tutarı olarak değerlendirilebilecektir. Gayri nakdi teminat karşılığı ilişkili şirketlerden komisyon geliri elde ediliyorsa ya da komisyon ödemesi yapılıyorsa; anapara tutarı olarak garantör olunan kredi tutarı, sağ tarafına ise alınan/ödenen komisyon tutarı yazılmalıdır. Banka ve finans kuruluşları için mali işlemler kısmı daha karmaşık bir bölüm olarak görülmektedir.

• Transfer fiyatlandırması formunda yer alan örtülü sermaye kısmının ise eğer ilişkili şirketten borçlanma varsa doldurulması gerek. Bu bölümde aktif toplamı; toplam borçlar ve özsermaye tutarının ilişkili ve ilişkisiz işlem ayrımı yapılmadan şirketin hesap dönemi başındaki yani bir önceki seneye ait kurumlar vergisi beyannamesi ekinde sunulan bilançodan alınması uygun olacaktır. Toplam faiz giderleri ise ilişkili kişiden temin edilen borçlanma ile ilgili ödenen ve tahakkuk eden tüm faiz giderini; toplam kur farkı gideri ise söz konusu borçlanmaya ait tüm kur farkı giderlerini ifade ediyor. İlişkili taraftan temin edilen borçlanmanın en yüksek tutarı ise örtülü sermaye hesabında nasıl en yüksek bakiyelerin toplamı alınıyorsa burada da aynı mantıkla borçlanmaların en yüksek olduğu tarihteki borçlanma toplamı yazılacaktır.

Yukarıda bahsettiğimiz hususlar formun daha sağlıklı düzenlenmesi açısından önemlidir. Söz konusu noktaların formun doldurulmasında dikkate alınması mükelleflerin işini kolaylaştıracaktır. Mükellefler; beyan ettikleri formlar ile aslında vergi idaresine veritabanı oluşturmak için bilgi aktardıklarını ve bu veri kaynaklarından hareketle ileride transfer fiyatlandırması alanında daha şeffaf ve ulaşılabilir veri erişimi olacağını unutmamalı bu nedenle formlarını özenle hazırlayarak beyan etmeliler. Transfer fiyatlandırması formunun beyan edilmemesi düşük tutarlı usulsüzlük cezasına sebep oluyor; ancak söz konusu durumun mükellefleri incelemeye sevk edebileceğini de gözden kaçmamalı. kpmg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.