Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kira sözleşmelerinde Kefalet Olması halinde Damga Vergisi Oranı Değişir mi? PDF Yazdır e-Posta
11 Nisan 2012
Image
  • Kira sözleşmelerinin sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden binde 1,65 nispetinde damga vergisine tabi tutulur ve bu kâğıtlara ilişkin damga vergisi kâğıdı imzalayanlarca kontratın düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir, aynı süre içinde ödenir. Damga vergisinde KDV hariç tutarlar esas alınır. (DV tabi kâğıtları imzalayanların damga vergisi açısından müteselsil sorumluluğu vardır. Bu nedenle kâğıtları ödeyen taraflardan birinin vergiyi ödemesi yeterlidir.)
  • Damga vergisinde KDV hariç tutarlar esas alınır. Ancak, gelir vergisinden muaf esnaf, muaf serbest meslek erbabı ile basit usulde vergilendirilen mükellefler tarafından işyeri olarak kullanılmak üzere kiralanan ve iktisadî işletmelere dahil olmayan taşınmazlara ilişkin kira mukavelenameleri, dernek ve vakıflarca yerleşim yeri, gerçek kişilerce mesken olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlara ilişin kira mukavelenameleri damga vergisinden istisnadır.
  • Kira sözleşmelerinde adi kefalet olması halinde, kefalet ve kira damga vergisi oranları ayrı ayrı toplanır.(binde1.65 + binde 8.25= binde 9,90) Kira sözleşmesinin müteselsil kefalet durumunu da içermesi halinde kefaletin damga vergisi oranı olan binde 8,25 uygulanır. Bir kağıtta toplanan akit ve işlemler birbirine bağlı ve bir asıldan doğma oldukları takdirde Damga Vergisi, en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit veya işlem üzerinden alınır. Kira sözleşme üzerinde kefalet olmaması durumunda binde 1.65 damga vergisi uygulanır.
    Kira sözleşmesinde kefil sayısının birden fazla olmasının önemi yoktur.
  • Kaynak:www.gelirler.gov.tr

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.