Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni TTK' ya göre Ticari İşletme PDF Yazdır e-Posta
24 Mart 2012

Image

TTK’ nın da temel ekseni, ticari işletmedir. Kanun ticari işletmeyi;

-         Esnaf işletmesi için öngörülen sınırı aşmayan düzeyde olan

-         Gelir sağlamayı hedef tutan

-         Faaliyetlerin devamlı ve bağımsız şekilde yürütüldüğü işletme şeklinde tanımlanmaktadır.(TTK.m.11/1)

 

Ticari İşletmenin Devri

-         Ticari işletmenin konu olabileceği işlemler arasında, ticari işletmenin devri, kanunda düzenlenmiştir. Ticari İşletmenin devri, hem BK.m202 hem de TTK.m. 11/3 hükümlerinde yeniden düzenlendi.

-         Ticari İşletmenin devrine ilişkin hukuki sonuçlar, açıklıkla düzenlendi. Devir Sözleşmesi yazılı yapılacak, sicile tescil edilecek ve Ticaret Sicili Gazetesi’ nde ilan edilecek.

-         Devir nedeniyle devredenin ve devralınan müteselsil sorumlulukları açıkça düzenlendi

-         Ticari İşletmenin devri, tasarrufi işlem olarak nitelendirildi. Söz konusu sözleşme ticaret siciline tescil edildiği anda, ticari işletmeye tahsis edilen malvarlığı unsurları, devralana geçecektir. Taşınmazlar için tescilsiz iktisap sistemini öngören bu düzenleme, tartışmalara yol açabilir.

-         Kiracılık hakkı, mal sahibinin izni olmadan kendiliğinden devralana geçecek.

-         Yeniden yapılanma kapsamında ticari işletmenin birleşmesi; ticari işletmenin ticaret şirketine, ticaret şirketinin ticari işletmeye dönüşmesi düzenlendi(TTK.m.194.)

-         Bu yenilik kanunun yeniden yapılandırmaları kolaylaştırmayı hedeflediğini gösteriyor. Özellikle ticaret şirketinin ticari işletmeye dönüşebilmesi

·   Faaliyetini sermaye şirketi olarak sürdürmek istemeyenlere imkan sağlıyor.

·   (Hazlı tasfiyeye ilişkin ikincil düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla) şirketlerin daha hızlı bir biçimde tasfiye edilmesine hizmet edebilir.

-         Tacir Sıfatı açısından temel bir değişiklik söz konusu değildir; Ticari işletmeyi kısmen veya tamamen kendisi lehine işleten kişi tacirdir.(TTK.m.12/1). Tacir sıfatını kazanma tacir sayılma(TTK.m.12/3), küçük ve kısıtlıların tacir sıratı(TTK.m. 14), muhafaza edilmiştir.

-         Bununla birlikte, tüzel kişilerin tacir sıfatına ilişkin kuralda bir değişiklik yapılarak vakıfların tacir sıfatı düzenlenmiştir.(TTK. m. 16). Bu hüküm uyarınca, bir ticari işletmeyi işletseler dahi, Devlet, il özel idaresi, belediye köy ile diğer kamu tüzel kişileri, kamuya yararlı dernekler ve gelirinin yarısından fazlasını kamu görevi niteliğindeki işlere harcayan vakıflar, tacir sıfatını kazanmaz.

-         Tacirler arasında diğer tarafı temerrüde düşürmeye sözleşmeyi feshetmeye ve sözleşmeden dönmeye ilişkin ihbarlar veya ihtarların, klasik yöntemler olan noter, taahhütlü mektup ve telgraf yoluyla yapılabileceği gibi, KEP(kayıtlı elektronik posta sistemi) üzerinden güvenli elektronik imza marifetiyle de yapabilecektir.(TTK.m.18/3)

-         Güvenli elektronik imza ile KEP üzerinden yapılan bildirimler, güçlü bir delil vasfını kazanmaktadır.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.