Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
DENETÇİ RAPORU PDF Yazdır e-Posta
23 Mart 2012

Image

Bağımsız denetçinin denetlemesinde, anonim Şirketin finansal tabloları ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporunun, finansal tabloları açıklayan ve değerlendiren bölümünün,

— Türkiye Muhasebe Standartlarıyla,

— Kanun ve esas sözleşme hükümleriyle uyumlu olup olmadığı incelenir.

Denetleme raporunda denetçinin görüş yazısı; olumlu, sınırlı olumlu, görüş bildirmekten kaçınma ve olumsuz görüş olmak üzere dört şekilde olur.

(1) Olumlu görüş. Finansal tabloların ve faaliyet raporunun TMS ile Türkiye Muhasebe Denetim Standartları ve kanun ve esas sözleşme hükümlerine tam olarak uygun bulunduğunu ifade der. Dolayısıyla, anonim Şirket genel kurulu bu rapora dayanarak her türlü kararı alabilir, kâr dağıtımı konusunda tasarrufta bulunabilir

(2) Sınırlı olumlu rapor, kural olarak olumlu rapordur, ancak, yılsonu finansal tabloların olumlu görüşü etkilemeyen aykırılıklar içerdiği ve düzeltilmesi gerektiğini açıklayan rapordur. Dolayısıyla, denetim işlemleri, finansal tablolar ve yıllık faaliyet raporu büyük ölçüde Türkiye Muhasebe Denetim Standartları (TMDS) uygundur. Genel kurul raporda açıklanan düzeltmeleri yaparak yılsonu finansal tablo kabul ederse, aynen olumlu görüşte olduğu gibi, kanun ve esas sözleşme çerçevesinde karar alabilir, aksi halde kâr üzerinde tasarrufta bulunamaz.

(3) Görüş bildirmekten kaçınma. Bu rapor, denetlenen şirketin denetim faaliyetlerini engelleyici davranışları nedeniyle bağımsız denetçinin yeterli ve uygun bağımsız denetim kanıtı” elde edemediğini ve görüş bildiremeyeceğini ifade eder (TTK m. 403/4).

(4) Olumsuz görüş raporu. Bu rapor, finansal tablolardaki bir kalemle ilgili belirsizlik olması ve objektif verinin mevcut olmaması ya da makul bir tahmin yapılmasının mümkün olmadığı hallerde verilir. Olumsuz görüş raporuyla, Şirketin finansal tabloları ile yıllık faaliyet raporunun; kanuna esas sözleşmedeki finansal raporlamaya ve TMDS’ye uygun olmadığının doğrulanmasıdır.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.