Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Fazla Çalışma Ücretinin Hesaplanması PDF Yazdır e-Posta
11 Temmuz 2018

Fazla mesai ücreti, işçinin haftalık çalışma süresinin 45 saati aşması durumunda gündeme gelir. En önemli özelliği ise, işçinin normal ücretine göre %50 zamlı olmasıdır. İşçiler, kendilerine ödenen fazla mesai ücreti ile olması gerekeni kıyaslamak istediklerinde, bu çok kolay olmamaktadır. Size, anlaşılabilir şekilde, fazla mesai ücretinizin nasıl hesaplanması gerektiğini açıklayacağım.

Fazla mesai ne zaman olur?

İşçinin haftalık çalışma süresi en çok 45 saattir. İş Kanununun 41inci maddesine göre, haftada 45 saatin üzerinde yapılan çalışmalar fazla çalışma olarak kabul edilmekte ve bu çalışma için zamlı ücret ödenmesi öngörülmektedir.

O halde, fazla mesai hesabı yapmak istiyorsanız, günlük ya da aylık hesaplamaları bir kenara bırakmalısınız. Bunu söylememin sebebi, sitemize bu konuda gelen yüzlerce sorunun olmasıdır. Öyle ki, işçiler genelde fazla mesai sürelerini aylık hesaplamaya çalışmakta ve bazen de gün hesabı yapmaktadır. Genel kural, bir haftalık yani 7 günlük zaman diliminin esas alınmasıdır. Bu hususta anlaştıysak, şimdi de ücretin miktarına bakalım.

Fazla mesai ücreti

Bu ücret her işçi için farklı olacaktır. Çünkü, fazla mesai ücreti, işçinin normal saatlik ücretine göre belirlenmektedir. İşçinin saatlik ücreti bulunmalı ve bu rakamın yüzde elli zamlı hali esas alınmalıdır. Peki ama bir saatlik ücreti nasıl bulacağız?

İşçinin saatlik ücreti

Bunun hesabı çok kolaydır. Daha önce de anlattığımız gibi, işçinin çalışma süresi en çok 45 saattir ve kural olarak işçiye haftada bir gün hafta tatili verilmesi gerekir. Hem uygulamada hem de Yargıtay kararlarında, bu durum dikkate alınarak, işçinin günlük çalışma süresi 7,5 saat ve 30 günlük çalışma süresi de toplam 225 saat olarak belirlenmiştir.

Saatlik ücretini merak eden işçinin yapması gereken, aylık net maaşını 225’e bölmektir. Böylece çalışılan her bir saat karşılığında hak edilen ücreti bulmuş oluruz.

Fazla mesai ücreti %50 zamlı

Saatlik ücreti bulduğumuza göre, fazla mesai saatlik ücretini bulmak artık çok kolaydır. Yapmanız gereken tek şey, saatlik ücretinizi 1,5 ile çarpmak ve böylece fazla mesai ücretinizi bulmaktır. Şimdi, bir örnekle konuyu pekiştirelim.

Fazla çalışma ücreti hesaplama örneği

Örnek kolay anlaşılsın diye, işçinin net maaşının tam olarak 2.250 lira olduğunu varsayalım. Bu işçi, o hafta 50 saat çalışmış olsun.

  • İşçinin saatlik ücreti 2.250÷225 yani 10 TL’dir.
  • Saatlik fazla mesai ücreti ise 10×1,5 yani 15 TL’dir.
  • Yapılan fazla mesai süresi ise 5 saattir.

Artık tüm veriler elimizde. İşçi yapmış olduğu 5 saatlik fazla mesai karşılığında 75 lira fazla mesai ücreti alacaktır. Bu işçinin, ay sonunda bordosunda görmesi gereken NET tutar budur.

SONUÇ,

Fazla mesai tutarının hesaplanması çok kolaydır ve herkes tarafından yapılabilir. Burada asıl sorun, fazla mesai süresinin hesabıdır. Yukarıda da belirttiğim gibi, fazla mesailerinizi günlük ya da aylık hesaplama hatasına düşmeyin. Çünkü fazla mesai haftalık hesaplanır.

7 günlük zaman dilimini esas almalı ve bu süredeki çalışma sürenizi bulmalısınız. Hatta her 7 günlük zaman dilimi, birbirinden bağımsız olarak hesaplanmalıdır. Sonuç olarak, bir haftadaki çalışma süreniz 45 saati geçmişse, fazla çalışma ücreti almanız gerekir.

Son olarak size bir formül vermem gerekirse, şu basit formül size tam sonucu verecektir:

(Aylık maaş÷225)×(1,5)×(Fazla mesai saati)

 

https://iscidunyasi.com/fazla-calisma-ucreti-hesaplama-ornegi/