Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2018 Yılı Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir? PDF Yazdır e-Posta
22 Mayıs 2018

Malülen emeklilik hakkından yararlanabilmeniz için Kanunla belirtilen bazı şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Malulen emekli şartları 2018 1800 gün emeklilik şartları güncel olarak aşağıdaki gibidir.

  • Maluliyet durumunun ilk defa sigortalı çalışmaya başladığınız ya da bağkurlu olduğunuz tarihten sonra ortaya çıkması,
  • İşgücü kayıp oranınızın Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu tarafından en az %60 ve ya üzerinde olduğunun tespit edilmesi,
  • İlk defa sigortalı ya da bağkurlu olduğunuz tarihten sonra en az 10 yıllık sürenin geçmesi. (Sürekli bakıma muhtaç ağır engelliler için 10 yıllık sigortalılık süresi şartı aranmaz)
  • En az 1800 günlük sigorta ya da bağkur hizmeti olması.
  • 4b bağkur kapsamında son ödeme vadesi geçmiş prim borcunuzun olmaması gerekir.4b malulen emeklilik şartları arasında olmazsa olmazlarsan birisi prim borcunuzun olmamasıdır. Eğer prim borcunuz varsa malulen emeklilik hakkından yararlanamazsınız.

Önemli not:

Malulen emeklilik ile engelli emeklilik tamamen birbirinden farklı şeylerdir. Malulen emeklilik için en az %60 ve üzeri rapor gerekirken %40 ve üzeri engel raporunuz olması halinde engelli emeklilik kapsamında da emeklilik hakkı elde edebilirsiniz. Engelli emeklilik şartları 2018 başlıklı yazımızdan engelli emekli olma şartları konusunda da ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Malulen emeklilik oranı yüzde kaçtır?

01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı ya da bağkurlu olanlar ile devlet memurlarının malulen emeklilik hakkından yararlanabilmeleri için işgücü kayıp oranlarınız en az %60 ve üzerinde kaybettiğinin tespit edilmiş olması gerekmektedir.

Malulen emeklilik prim gün sayısı

Yukarıda da belirttiğimiz üzere prim gün sayısının en az 1800 gün olması gerekmektedir.

Malulen emeklilik şartları memurlar için

Devlet memuru malulen emeklilik şartları memuriyete giriş tarihine göre farklılık göstermektedir. İlk defa 01 Ekim 2008 tarihinden önce göreve başlayan  memurların malulen emeklilik şartları ile 01 Ekim 2018 tarihinden sonra göreve başlayan memurların malulen emeklilik 2018 şartları farklıdır.

İlk defa 01.10.2008 tarihinden sonra devlet memuru olarak atananların malulen emeklilik şartları yukarıdaki gibidir. Ancak ilk defa 01.10.2008 tarihinden önce emekli sandığı kapsamında göreve başlayan devlet memurları için malulen emeklilik şartları 5434 Sayılı Kanuna göre değerlendirilmektedir.

01.10.2008 tarihinden önce göreve başlayan memurlar için 3 çeşit malulen emeklilik türü vardır.

1- Adi Malüllük

Bu kapsamda emeklilik için kişinin en az 10 yıllık emekli sandığı hizmetinin olması gerekmektedir. Sürekli derecede bakıma muhtaç olanlar ve hastalığın tedavisi imkansız olanlar için 5 yıllık hizmet yeterli olmaktadır.

2-Vazife malullüğü

devlet memurunun yaptığı işten kaynaklı olarak gerçekleşen malullük durumu vazife malulluğu olarak adlandırılır. Memurun yaptığı işten kaynaklı olarak çalışma gücündeki kayıp oranını kaybettiğinin tespit edilmesi halinde vazife malulluğü maaşı bağlanmaktadır.

3-Harp malulluğu

Malulluk durumunun harpten kaynaklı olarak oluşması sonucu emekli maaşının bağlandığı emeklilik koludur.

Malulen emeklilik maaşı 2018 ne kadar, malülen emeklilik hesaplama?

Malulen emeklilik maaşı ne kadar 2018 sorusu bize konu hakkında en çok sorulan soruların başında gelmektedir.

2018 malulen emeklilik maaşı normal emekli olduğunuzda alabileceğiniz emekli maaşına yakın olmaktadır. Primleri asgariden yani tabandan yatanlar için malulen emeklilik 2018 maaşı 4a ssk ve 4b bağkur kapsamında olanlar için ortalama 800-1000 TL arasında olurken, 4c emekli sandığı kapsamında çalışan devlet memurlarının 2018 yılında malulen emeklilik kapsamında emekli olmaları halinde alacakları ortalama malülen emeklilik aylığı 2000 TL civarında olacaktır

En dusuk malulen emekli ayligi 2018 yılında 800 TL civarındadır.

Yukarıda belirtilen malulen emekli maaşı 2018 tutarları önceki yıllar ortalama verileri esas alınarak hesaplanmış malulen emeklilik maaşları 2018 tutarlarıdır. Eğer sizin SGK primleriniz asgarid yani taban yerine tavandan ödendiyse sizin malülen emeklilik 2018 maaşınız daha yüksek olabilecektir.

Malülen emeklilik sorgulaması nasıl yapılır, malülen emeklilik sorgulama 2018?

Malulen emeklilik maaşınızın ne kadar olduğunu e devlet sisteminde; 

  • SSK için Sosyal Güvenlik Kurumu-4A Hizmetleri-4a aylık bilgisi
  • Bağkur için Sosyal Güvenlik Kurumu-4b Hizmetleri-4b aylık bilgisi
  • Emekli sandığı için Sosyal Güvenlik Kurumu-4c Hizmetleri-4c aylık bilgisi

menülerinden öğrenebilirsiniz. Ayrıca malulen emeklilik başvurusunuzun ne durumda olduğunu ve başvuru süreci konusundaki bilgiyi de SGK evrak takibi sisteminden T.C. numaranız ile sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz.

Malulen emeklilik askerlik borçlanması ile olunabilir mi?

Malulen emekli olabilmek için gerekli olan prim gün sayınız eğer az ise askerlik borçlanması ile tamamlayabilirsiniz. 2018 yılında günlük askerlik borçlanması tutarı en düşük 21,64 TL dir.

Malulen emeklilik avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Malulen emekliliğin en büyük avantajlarından birisi yaş beklemeden erkenden emekli olmanızı sağlamasıdır. Ayrıca normal emekli olduğunuzda alabileceğiniz emekli maaşına yakın bir emekli maaşı alırsınız.

Ancak dezavantajları da vardır tabi ki. Örneğin malulen emekli olduğunuzda çalışamazsınız. Aktif çiftçilik kaydınız olamaz. Ticaretle uğraşamazsınız.

Malülen emeklilik başvurusu nasıl ve nereye yapılır?

Malulen emeklilik başvurunuzu;

  • 4a ssk kapsamında çalışıyorsanız işyerinizin bağlı bulunduğu SGK’ya,
  • Son çalışma bağkur ise bağkur dosyanızın bulunduğu SGK’ya,
  • Son çalışma emekli sandığı ise kendi kurumunuza başvuru yapabilirsiniz.

Başvuruları malulen emeklilik başvuru formu ve gerekli belgeler ile yapmanız gerekir.

Malulen emeklilik başvuru formu, malulen emeklilik başvurusu için gerekli belgeler/evraklar 

Malulen emeklilik başvurusu için istenen belgeler şunlardır;

  • Malulen emeklilik talep formu. Buradan indirebilirsiniz: ⇒ malulen emeklilik başvuru dilekçesi
  • Askerlik terhis belgesi,
  • Kimlik fotokopiniz,
  • Varsa işe giriş sağlık raporu yoksa olmadığına dair beyan.

Malulen emeklilik hastalıkları 2018

Malulen emeklilik sartlarindan birisi de SGK yönetmeliğine göre belirlenen malulen emeklilik hastalık listesinde yer alan hastalıklardan birisine sahip olmadır. Malülen emeklilik şartları arasında olmazsa olmaz öneme sahip olan hastalık listesine buradan ulaşabilirsiniz  malulen emeklilik hastalık listesi

Memurların 2018 malulen emeklilik maaşı ne kadar ?

Malulen emekli olacak memurların merak ettiği soruların başında malüllük aylığı ne kadar 2018 sorusu gelmektedir. Memurlar için malulen maaş ne kadar sorusunun cevabı aslında en düşük memur maaşında geçerli. Malulen emekli olacak devlet memurunun alabileceği ortalama emekli maaşı 2000-2100 TL civarında olacaktır.

Ssk malulen emekli maaşı ne kadar 2018?

Aslında 4a ssk kapsamında malulen emeklilik maaşı 2018 ne kadar olur sorusunun tek bir cevabı olamaz. Zira emekli maaşları primin tabandan mı yoksa tavandan mı ya da biraz yüksekten ödenmiş olmasına göre farklılık göstermektedir. Buna göre ssk kapsamında ortalama malüllük maaşı 2018 tutarları 800-1000 TL civarındadır. Ama örnek veriyorum siz Ek5 tarım kapsamında prim ödediyseniz ve bu kapsamda malulen emekli olacaksanız bu durumda malulen emeklilik maaşı hesaplama 2018 tutarlarına göre alabileceğiniz maaş 600-800 TL arasında olur.

Bagkur malulen emekli maaşı 2018 tutarları

Bağkurlular için de malulen emeklilik maaşı ne kadar sorusunun tek bir cevabı yok. Eğer tarım bağkurlu iseniz bağkur malulen emeklilik maaşı 2018 ortalama tutarı 600-800 TL arasında, esnaf bağkurlu ya da şirket ortağı iseniz ortalama 800-1000 TL arasında malüllük maaşı alabilirsiniz.

1800 gün malülen emeklilik maaşı 2018

1800 günden emeklilik şartları yukarıda belirttiğimiz malulen emeklilik şartlarıdır. Yani malul değilseniz 1800 günden emekli olma şansınız yok. 1800 günden emeklilik maaşı 2018 tutarları da yukarıda belirtildiği gibidir.

Ek5 tarım sigortası malulen emekli maaşı 2018 ne kadar ?

Ortalama olarak 600-800 TL civarındadır.

 

https://sgkbilgisi.com/malulen-emeklilik-maasi-malulen-emeklilik-sartlari-2018/