Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
9 Adet Tebliğ Taslağı Hazırlandı PDF Yazdır e-Posta
25 Nisan 2018

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Tebliğ taslaklarıyla, 7103 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un uygulama esasları düzenlendi.

İlk tebliğ taslağında, kanunun yayım tarihinden sonra ticaret siciline tescil edilen sermaye şirketlerinden yatırım teşvik belgesi kapsamında yatırım yapacak olanlara, işe başladıkları hesap dönemini takip eden dönem sonuna kadar yurt dışından getirilerek sermaye olarak konulan yabancı paraların değerlemesine ilişkin açıklamalara yer verildi.

Düzenlemeyle, yeni kurulan sermaye şirketlerine, yurt dışından getirilen ve yabancı para olarak konulan sermayenin döviz değerlemesine tabi tutulmasında özel bir uygulamaya gidiliyor. Tam mükellef sermaye şirketleri, işe başladıkları hesap dönemi ile müteakip hesap dönemi boyunca bu yabancı paraları kullanmaması halinde, söz konusu yabancı paralar yabancı para değerlemesine tabi tutulmayacak, böylece bu dövizin kullanılmaması nedeniyle herhangi bir kar zarar ortaya çıkmayacak. Ayrıca bu döviz, yatırım teşvik belgesi kapsamında kullanılırsa ortaya çıkan kur farkları da özel bir hesaba alınarak, kazanç olarak dikkate alınmayacak.

Bir diğer tebliğ taslağıyla da gıda ve ilaç gibi bozulduğu zaman imha edilmesi gereken mallara ilişkin düzenleme yapıldı. Bu malların imhasının, takdir komisyonları nezaretinde yapılması gerekirken, yapılan düzenlemeyle, takdir komisyonuna gerek olmadan imha yapılmasının önü açıldı. İade alınarak imha edilmesi gereken mallar, belirlenen oran dahilinde imha edildiği sürece, takdir komisyonuna gerek olmaksızın gider olarak dikkate alınabilecek.

Hazırlanan diğer taslakla da makine ve teçhizat alımlarına yönelik amortisman teşviki düzenlendi. 31 Aralık 2019 tarihine kadar alınacak yeni makine ve teçhizat için özel bir amortisman uygulamasına gidilecek. Uygulama kapsamında, imalat sanayiinde, Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanılmak üzere ve yatırım teşvik belgesi kapsamında alınan makine ve teçhizatlar olacak. Firmalara, daha kısa sürede ve daha yüksek oranda amortisman tutarı yazma imkanı getirildi. Buna göre, faydalı ömür sürelerinin yarısı oranında yeni faydalı ömür süresi belirlenecek ve buna göre amortisman oranı ve giderleri hesaplanacak. Örneğin, 5 yıl  olan faydalı ömür süresi, 3 yıl olarak dikkate alınarak, kıymetler bu süre zarfında amortismana tabi tutulabilecek. A.A.

Taslak Tebliğleri Tek tek Özetlersek;

1) Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 18 Seri No.lu Tebliğ Taslağı.

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 18 Seri No.lu Tebliğ Taslağında; 7103 sayılı Kanun ve 7104 sayılı Kanun ile KDV Kanununda değişiklik yapılan aşağıdaki husulara ilişkin açıklamalara yer verilmiştir:

  • Arsa karşılığı inşaat işlerinde “teslim” konusu,
  • Organize Sanayi Bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin altyapı yatırımlarına KDV istisnası,
  • Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanılmak üzere yapılan yeni makina ve teçhizat teslimlerinde istisna uygulaması,
  • İmalat sanayiinde kullanılmak üzere yapılan yeni makina ve teçhizat teslimlerinde istisna uygulaması,
  • İndirimli orana tabi işlemin gerçekleşmesinden sonra yapılan alımlar ve iskontolarda KDV hesaplanması,
  • ATİK’lere ilişkin yüklenilen KDV’nin kullanılan süreye isabet eden kısmının indirim konusu yapılması,
  • Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazançlara ilişkin yurtdışından temin edilen hizmetler dolayısıyla sorumlu sıfatıyla ödenmiş KDV’ler,
  • Vergisel uyum seviyeleri ve bu uyum seviyelerine göre farklı iade yöntemlerinin tespit edilmesi,
  • Yapılan izahın izaha davet komisyonlarınca yeterli bulunmaması ve mükellef tarafından öngörülen işlemlerin gerçekleştirilmemesi durumunda incelemeye veya takdire sevk işlemleri yapılan mükelleflerin de aynı şekilde özel esaslara alınması.

2) Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No:1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı (Seri No:15).

Kurumlar Vergisi Genel Tebliği Taslağında; 7103 sayılı Kanunla, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yapılan;

  • Bölgesel yönetim merkezlerine tanınan kurumlar vergisi muafiyetinin kaldırılmasına,
  • Tasfiye öncesi ve tasfiye döneminde vergi tarhiyatı ve ceza kesme işleminin yapılacağı kişiler hakkında hükümlerin taşınması

konularında açıklamalara yer verilmektedir.

3) 497 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ Taslağı.

Vergi Usul Kanunu Tebliğ Taslağında; 7103 sayılı Kanun'un 16 ncı maddesi ile 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'na eklenen Geçici 30 uncu maddesiyle, madde kapsamına giren mükelleflerce maddede belirtilen şartlar kapsamında iktisap edilen yeni makina ve teçhizat için uygulanacak amortisman oran ve sürelerinin, Maliye Bakanlığınca 213 sayılı Kanunun 315 inci maddesine göre tespit ve ilan edilen faydalı ömür sürelerinin yarısı dikkate alınmak suretiyle hesaplanabilmesine olanağı getirilmiş ve madde uygulamasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesine ilişkin açıklamalara yer verilmektedir.

4) 496 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ Taslağı.

Vergi Usul Kanunu Tebliğ Taslağında; 213 sayılı Kanun’un 267 ve 278 inci maddeleri uyarınca, yangın, deprem ve su basması gibi doğal afetler nedeniyle veya bozulmak, çürümek, kırılmak, çatlamak, paslanmak gibi nedenlerle imha edilmesi gereken malların değerlenmesinde bu kıymetlerdeki değer düşüklüğünün takdir komisyonu marifetiyle tespit edilmesine ilişkin genel uygulamaya ilişkin açıklamalar ile imha edilmesi gereken emtianın emsal bedelinin, takdir komisyonu kararı olmaksızın mükelleflerce değerlemesinin yapılabilmesine yönelik düzenleme uygulamasına ilişkin açıklamalara yer verilmektedir.

5) 495 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ Taslağı.

Vergi Usul Kanunu Tebliğ Taslağında; 7103 sayılı Kanunun yayımı tarihinden sonra ticaret siciline tescil edilen mükelleflerden yatırım teşvik belgesi kapsamında yatırım yapacak tam mükellef sermaye şirketlerine, işe başladıkları hesap dönemini takip eden hesap dönemi sonuna kadar yurt dışından getirilerek sermaye olarak konulan yabancı paraların değerlemesine ilişkin açıklamalara yer verilmektedir.

6) 494 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ Taslağı.

494 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Tebliğ Taslağında; 21/3/2018 tarihli ve 7103 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 12 nci maddesi ile 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 353 üncü maddesinde yapılan değişikliğe istinaden, elektronik belge olarak düzenlenmesi gereken belgelerin kağıt olarak düzenlenebileceği zorunlu hallerin belirlenmesiyle ilgili açıklamalar yer almaktadır.

7) 304 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğ Taslağı.

304 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğ Taslağında; 4447 sayılı Kanun’un Geçici 21 inci maddesiyle, aynı Kanunun Geçici 19 ve Geçici 20 nci maddeleri kapsamında işe alınan ve bu maddelerde yazılı şartları taşıyan ücretliler için asgari ücretin prim ödeme gün sayısına isabet eden tutarı üzerinden hesaplanan gelir vergisinin, asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra kalan kısmının verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilmesi suretiyle sağlanan gelir vergisi stopaj teşvikinin uygulamasına yönelik açıklamalar yapılmıştır.

8) 303 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğ Taslağı.

303 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğ Taslağında, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 9, 23, 25, 32 ve 61 inci maddelerinde, 7103 sayılı Kanunla yapılan;

  • İhtiyaç fazlası elektrik enerjisinin satışında esnaf muaflığı,
  • Kadın hizmet erbabına sağlanan kreş ve gündüz bakımevi yardımında gelir vergisi istisnası,
  • Hizmet erbabına ödenen tazminatların vergilendirilmesi ile istisna uygulaması,
  • İlave asgari geçim indirimi uygulaması

konularında açıklamalar yapılmıştır.

9) Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:4) Taslağı.

Özel Tüketim Vergisi (II) sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Taslak Tebliğde (Seri No:4); ihraç kayıtlı teslimlerde ihracatçılara ek süre verilmesi ile bazı taşıtların imalinde kullanılan (IV) sayılı listedeki mallar için ödenen ÖTV’nin iadesine ilişkin usul ve esaslar belirlenmektedir.