Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Memur Dışarıdan Prim Ödeyerek Emekli Olabilir Mi? PDF Yazdır e-Posta
22 Nisan 2018

En az 10 yıl memurluk yapmış ve ayrılmış bir kişi; primlerini kendisi ödeyerek, memur olarak emekli olma fırsatı yakalar.

En az 10 yıl memurluk yapmış, daha sonra memurluktan istifa etmiş bir kişi SGK’ya başvurarak keseneklerini ve kurum karşılıklarını kendisi ödeyerek yani emekli sandığı iştirakçiliğini devam ettirerek, 4/c’li olarak emekli olabiliyor. Yani en az 10 yıl memurluk yapmış ve ayrılmış bir kişi, primlerini ödemeye devam etmesi halinde memur olarak emekli olma hakkı kazanabilir.

İSTİFAYLA AYRILMASI ŞART

İştirakçiliğin devam etmesi için en önemli şartlardan birisi memurluktan atılarak değil, istifa ederek ayrılmış olmaktır. Sigortalılıkları Emekli Sandığı’na tabi olarak devam edeceklerin ödeyecekleri kesenek, kadrolarının karşılığı olan dereceye göre belirlenir.

6 AYDA BAŞVURMALI

Kendi cebinden kesenek ödeyenlere her yıl bir kademe, her üç yıl içinse bir derece verilir. Ancak kesenekler, emekli ikramiyesinin hesabında dikkate alınmaz. İkramiye, istifa etmeden önceki çalıştığı süreye göre hesaplanarak ödenir. Uygulamadan yararlanmak için, memuriyetten ayrıldıktan sonra en geç 6 ay içerisinde SGK’ya başvurmak zorunluluğu var.

1 Ekim 2008 tarihi öncesi için geçerli

1 Ekim 2008 sonrası ilk kez memur olanlar, 5510 sayılı Kanuna tabi oldukları için, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu uyarınca düzenlenmiş isteğe bağlı iştirakçilikten yararlanamaz. Ancak 1 Ekim 2008’den önce memur olmuş, en az 10 yıl memurluk yapmış, memurluktan ayrıldıktan sonra SSK’lı veya Bağ-Kur’lu olarak çalışmamış ve en geç 6 ay içerisinde SGK’ya başvurmuş kişilerin isteğe bağlı iştirakçi olması mümkündür. Okan Güray Bülbül

https://www.aksam.com.tr/yazarlar/okan-guray-bulbul/memur-disaridan-prim-odeyerek-emekli-olabilir-c2/haber-728414