Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sağlık Nedeniyle İşten Ayrılan İşçinin Hakları Nedir? PDF Yazdır e-Posta
10 Nisan 2018

Image

4857 sayılı İş Kanunu’nun 24. maddesinin I-a bendine göre, iş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa, işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir. İşçi bu durumda bildirim süresine uymak zorunda değil. İşyerinde en az bir yıl çalışma süresi varsa kıdem tazminatına hak kazanır. Sağlık sebebine bağlı olarak haklı nedenle işten ayrılabilmek için söz konusu rahatsızlık nedeniyle, konusunda uzman doktor veya sağlık kurulu raporu alınması gerekir.

Buna göre, yaptığınız işin sağlığınız için tehlikeli olduğuna dair rapor alırsanız bildirim (ihbar) süresi vermeden işten ayrılabilirsiniz. Ancak çalışma süreniz bir yıldan az olduğundan kıdem tazminatına hak kazanamazsınız. Yani ücretiniz dışında hiçbir şey almanız mümkün olmaz.

Bir yıl dolduktan sonra işten ayrılmanız halinde ise hem kıdem tazminatına hak kazanırsınız, hem de hak kazanacağınız yıllık ücretli izninizi kullanmadan ayrılmanız durumunda kullanmadığınız izin süresinin ücretini alırsınız.