Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Perakende et ticareti yapanların tahsilat ve ödemelerinde tevsik zorunluluğu PDF Yazdır e-Posta
30 Ekim 2017

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MANİSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

53445970-105[27-9-2017/478]-132277

30.10.2017

Konu

:

Perakende et ticareti yapanların tahsilat ve ödemelerinde tevsik zorunluluğu

 

         

 

 

 

İlgi : 19.07.2017 tarih ve 133245 evrak kayıt no.lu özelge talep formu.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda et perakende ticareti (sakatat, av ve kümes hayvanı etleri ile kasaplar dahil) faaliyetinde bulunduğunuzdan bahisle, 7.000 TL'yi aşan tahsilat ve ödemelerinizin 480 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğ ile 459 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine eklenen (ğ) bendi kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

 

213 sayılı Vergi Usul Kanununun "İspat Edici Kağıtlar" başlıklı 227 nci maddesinin birinci fıkrasında "Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça, bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir." hükmü yer almaktadır.

 

Mezkûr Kanunun mükerrer 257 nci maddesinde de, mükelleflere muameleleri ile ilgili tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunluluğunu getirme ve bu zorunluluğun kapsamını ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslarını belirleme hususlarında Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

 

Bu yetkiye dayanılarak tahsilat ve ödemelerin aracı finansal kurumlar tarafından düzenlenen belgelerle tevsiki uygulamasının usul ve esasları 469, 479 ve 480 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile değişik 459 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirlenmiştir.

 

Bu bağlamda, tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğu kapsamına; Vergi Usul Kanununun 232 nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında fatura almak zorunda olan birinci ve ikinci sınıf tüccarların, serbest meslek erbabının, kazançları basit usulde tespit olunan tüccarların, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin ve vergiden muaf esnafın, kendi aralarında ve tevsik zorunluluğu kapsamında olmayanlarla yapacakları, 7.000 TL'yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemeleri girmekte olup, yine mezkûr Tebliğde belirlenen tahsilat ve ödemeler ise tevsik zorunluluğu dışında tutulmuştur.

 

Bu kapsamda, 459 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "4.2. Kapsamda Olmayan Tahsilat ve Ödemeler" başlıklı bölümüne, 480 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 459)'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğle de, 1/7/2017 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere, "ğ) Gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilere ait ürünlerin, 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu kapsamında kurulan ticaret borsalarına mezkur Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen süreler dahilinde tescil ettirilerek gerçekleşen satışlarına ilişkin tahsilat ve ödemelerin," bendi eklenmiştir.

 

Buna göre, 5174 sayılı Kanun kapsamında kurulan ticaret borsalarına mezkur Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen süreler dahilinde tescil ettirerek gerçekleştirdiğiniz gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerden yaptığınız alımlara ilişkin tahsilat ve ödemeler, bahse konu tevsik zorunluluğu kapsamında olmayacak, aksi halde ise söz konusu tahsilat ve ödemelerin aracı finansal kurumlar aracılığı ile yapılması zorunlu olacaktır.

 

Bunun yanı sıra, 459 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin (4.2) bölümü kapsamında olmayan alımlarınız ile satışlarınıza ait tahsilat ve ödemelerinizin, bahse konu Genel Tebliğde belirlenen usul ve esaslar dahilinde aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunlu olup, bu zorunluluğa uyulmaması halinde Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 inci maddesi kapsamında ceza tatbik edileceği tabiidir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

 

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

 

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.