Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 65 yaş üzeri vatandaşların şehiriçi halk otobüslerinde ücretsiz taşınması için yapılan ödemelerde ücret belge düzeni PDF Yazdır e-Posta
11 Ekim 2017

 

T.C.

 

ISPARTA VALİLİĞİ

 

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

25947440-105-6

11.10.2017

Konu

:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 65 yaş üzeri vatandaşların şehiriçi halk otobüslerinde ücretsiz taşınması için yapılan ödemelerde ücret belge düzeni

 

         

 

 

 

İlgi : 02.06.2016 tarihli özelge talep formunuz

 

            Özelge talep formunuzdan, 65 yaş üzeri vatandaşların şehir içi ulaşımının ücretsiz olması sebebi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından şehir içi halk otobüsleri sahiplerine ödenecek olan 65 yaş üzeri vatandaşların taşıma ücretleri karşılığında otobüs başına aylık … TL. olarak yapılacak olan ödemeler karşılığında fatura düzenlenip düzenlenmeyeceği, düzenlenecekse faturada yazılacak ibarenin ne olacağı hususunda görüş talebinde bulunduğunuz anlaşılmıştır.

 

         213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tarif edilmiş, 232 nci maddesinde ise sattıkları veya yaptıkları işler için fatura vermek ve fatura almak zorunda olanlar hüküm altına alınmıştır.

 

            Mezkur Kanunun "Faturanın şekli" başlıklı 230 uncu maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinde faturaya müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve vergi kimlik numarasının yazılmasının mecburi olduğu, 231 inci maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendinde de; faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenmesi gerektiği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı hükme bağlanmıştır.

 

            Bu itibarla, Kooperatifinizin işletmecisi olduğu halk otobüsüne 65 yaş üzeri vatandaşların taşıma ücretleri karşılığında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılacak ödemeler için,  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adına fatura düzenlemeniz gerekmektedir. Düzenlenecek faturada, söz konusu faturanın 65 yaş üzeri vatandaşların bedelsiz taşınması karşılığında düzenlendiği açıklamasına yer verilmesi mümkündür.

 

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

 

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

 

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.