Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İthalattan Sonra Ortaya Çıkan Fiyat Farkı, Masraf Farkı Gibi Ek Ödemeler Nedeniyle, Matrahta Değişikliğe Yol Açan İşlemlerde KDV Uygulaması PDF Yazdır e-Posta
24 Ocak 2018

Image

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

                                 İVEDİ

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.99.16.02-KDV/43-38

07/02/2012

Konu

:

İthalattan sonra ortaya çıkan fiyat farkı, masraf farkı gibi ek ödemeler nedeniyle, matrahta değişikliğe yol açan işlemlerde KDV uygulaması.

 

 

 

 

 

 

            İlgide kayıtlı dilekçenizden, ithalata konu mallarla ilgili olarak gümrük beyannamelerinin tescili anında mevcudiyetinin bilinmesi mümkün olmayan ve sonradan ortaya çıkan fiyat farkı,  masraf farkı gibi ek ödemeler için ilgili gümrük idaresine ek beyanda bulunularak fark KDV nin gümrük idaresine ödenmesi gerekmekle birlikte Şirketinizce bu verginin 2 No.lu KDV beyannamesi ile vergi dairesine beyan edilerek ödendiği belirtilerek, Aksaray Gümrük Müdürlüğü nezdindeki işlemlerinizin Gümrük Başkontrolörleri tarafından teftişi sonucu düzenlenen raporda fiyat farkı,  masraf farkı v.b. ek ödemelere ilişkin bulunan matrah farkından daha önce vergi dairesine beyan edilen KDV nin indirilip indirilemeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşünün istenildiği anlaşılmıştır.

             3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun, 1/2 nci maddesine göre, her türlü mal ve hizmet ithalatının KDV ye tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

            KDV Kanununun 9/1 inci maddesinde ise, mükellefin Türkiye içinde ikametgahının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutmaya yetkili kılınmış, bu yetkiye dayanarak yayımlanan 15 Seri No.lu KDV Genel Tebliği'nin (C) bölümünde, yurt dışından sağlanan hizmetlere ait KDV'nin, hizmetten yurt içinde yararlananlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edileceği belirtilmiştir.

            Ayrıca Kanunun10 uncu maddesinin (ı) bendinde ise ithalatta vergiyi doğuran olayın, Gümrük Kanununa göre gümrük vergisi ödeme mükellefiyetinin başlaması, gümrük vergisine tabi olmayan işlemlerde ise gümrük beyannamesinin tescili anında meydana geleceği, 21 inci maddesinde ithalatta verginin matrahı, 43/4 üncü maddesinde ise ithalde alınan KDV nin  ilgili gümrük idaresince tarh olunacağı hüküm altına alınmıştır.

            Bu hüküm ve açıklamalara göre, ithalata ilişkin gümrük beyannamelerinin tescili anında bilinmeyen ve/veya sonradan ortaya çıkan fiyat farkı, masraf farkı gibi ek ödemelerin Gümrük Kanunu uyarınca gümrük kıymetine dahil olması nedeniyle ilgili gümrük idaresine beyan edilmesi gerekmektedir.

            Diğer taraftan, gümrük idaresine beyan edilmesi gerekirken, 2 Nolu KDV beyannamesi ile vergi dairesine beyan edilerek KDV'si ödenen bazı gümrük kıymeti unsurları hakkında yapılacak işlemler, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Başkanlığımızdan da görüş alarak yayımladığı 2011/48 sayılı Genelgesinde açıklanmış olup, bu genelge uyarınca gümrük idaresince yapılacak ek tarhiyatlarda, 2. No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilen meblağların dikkate alınarak işlem yapılması gerekmektedir.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.