Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Amme alacaklarına yeni düzenleme PDF Yazdır e-Posta
08 Nisan 2008

Image

Amme alacaklarının tahsili konusunda yeni düzenlemeler içeren kanun tasarısı, yarın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülecek.

 

Tahsil edilemeyen ve tahsil edilemeyeceği anlaşılan kamu alacaklarının tanımı yapılan tasarıya göre, kamu hizmetinden yararlanılabilmesi için ödenmiş olma şartı aranan amme alacakları arasında; yargı, icra ve iflas, vergi yargısı ve konsolosluk harçları yer almayacak.

Kapsama, Harçlar Kanunu ile Belediye Gelirleri Kanununda yer alan harçlara ilişkin işlemler alınırken, ödenmiş olma şartı aranılan amme alacakları, Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince takip edilen alacaklar olarak sınırlandırılacak. Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerine vadesi geçmiş borcun bulunmadığına ilişkin belge aranılması zorunluluğu getirmeye, zorunluluk kapsamına girecek amme alacaklarını tür, tutar ve işlemler itibarıyla topluca veya ayrı ayrı tespit etmeye, zorunluluk getirilen işlemlerde hangi hallerde bu zorunluluğun aranılmayacağına, uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkili olacak.

Özellikle, silah taşınması ve bulundurulması, yapı kullanma izni alımı, eski eser ve define arama izni alımı, avcılık belgesi alımı, maden arama izni, özel yat kayıtları gibi işlemlerde, vadesi geçmiş borcun bulunmadığına ilişkin belge zorunlu olarak aranılacak.

Borcun olmadığına dair belgeyi aramaksızın işlem tesis eden kurum ve kuruluşlara 2 bin YTL idari para cezası verilecek. İdari para cezası, ilgilisine tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içinde ödenecek. İdari para cezasına karşı tebliğ tarihini takip eden 30 gün içinde idare mahkemesinde dava açılabilecek.

YURT DIŞINA ÇIKIŞ

Limited şirketin amme borçlarından, eski ve yeni ortakların ne şekilde sorumlu olacaklarını da belirlenen tasarıya göre, yurt dışına çıkış tahdidinin kapsamı yeniden düzenlenecek. Buna göre, devlete ait olup Vergi Usul Kanunu ile Gümrük Kanunu kapsamına giren amme alacakları ile bunlara ait zam ve cezalarını ödeme emrinin tebliğini takip eden 7 gün içerisinde ödemeyenler ya da haklarında bu alacaklar nedeniyle ihtiyati haciz kararı alınanların yurt dışına çıkışı, kamu alacağının devamı süresince alacaklı tahsil dairesinin talebi üzerine ilgili makamlarca engellenecek.

Yurt dışı çıkış tahdidi, 25 bin YTL ve üzerinde olan teminat altına alınmamış amme alacağı için uygulanacak. Bakanlar Kurulu, bu tutarı 10 katına kadar arttırmaya, yarısına kadar indirmeye ve yeniden kanuni tutarına getirmeye yetkili olacak.

Kamu alacağına karşılık teminat alınması, alacağın tecil edilmesi, yargı mercilerince bu alacağının takibinin durdurulmasına karar verilmesi veya takibin kanunen durdurulması gereken diğer hallerde yurt dışı çıkış tahdidi, alacaklı tahsil dairesinin talebi üzerine ilgili makamlarca kaldırılacak.

Amme borçlusu hakkında uygulanan yurt dışı çıkış tahdidi, hastalık, iş bağlantısı gibi zorunlu hallerde alacaklı tahsil dairesinin uygun görmesi ve bildirimi üzerine ilgili makamlar tarafından kaldırılacak, ancak kaldırılmış olması yeniden uygulanmasına mani olmayacak.

Amme borçlusuyla birlikte amme alacağının ödenmesinden sorumlu olan ve amme borçlusu sayılan kişiler hakkında da yurt dışı çıkış tahdidi uygulanacak.

KAMU BORÇLUSUNUN TEMİNATI

Amme borçlusunun tecil edilen borçları toplamı 50 bin YTL'yi aşmadığı takdirde teminat şartı aranılmayacak. Bu tutarın üzerindeki amme alacaklarının tecilinde, gösterilmesi zorunlu teminat tutarı 50 bin YTL'yi aşan kısmın yarısı olacak. Bakanlar Kurulu; bu tutarı 10 katına kadar arttırmaya, yarısına kadar indirmeye, yeniden kanuni tutarına getirmeye ve alacaklı amme idareleri itibarıyla bu hadler arasında farklı tutar belirlemeye yetkili olacak.

Hacizli mal, değeri tutarınca teminat yerine geçecek.

Özelleştirme kapsamına alınan kuruluşlar dahil KİT'ler, kamu bankaları, belediyeler, il özel idareleri ve kamu tüzel kişiliğini taşıyan kuruluşların; devlete ait olan borçlarına karşılık taşınmazlarının Maliye Bakanlığınca satın alınabilmesi için öngörülen süre de 31 Aralık 2009'a kadar uzatıldı.

Sporculara yapılan ödemelerin tevkif yoluyla vergilendirilmesi uygulaması da sürekli hale getirilecek.

TAPU BEDELİ

Tasarıya göre, işverenlerce çalışanlara hizmet karşılığı yapılan avans ödemeleri, damga vergisine tabi olacak.

Yurt dışında ölen kişilerin cenazesinin Türkiye'ye girişi sırasında düzenlenen evraktan, damga vergisi alınmayacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarının talebi üzerine, Türkiye'nin üyesi olduğu uluslararası kuruluşlar tarafından gerçekleştirilecek ülke incelemeleri, araştırma, proje ve benzeri faaliyetler nedeniyle düzenlenen kağıtlardan damga vergisi tahsil edilmeyecek.

Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi zorunlu olacak. Gayrimenkullere ilişkin işlemlerde gösterilecek değer, gayrimenkullerin emlak vergisi değerinden aşağı olamayacak. Nispi harçların 4'te biri, başvuru harcı ile birlikte peşin olarak ödenecek.

Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanacak.

Tapuda yapılan işlemden sonra, beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının anlaşılması durumunda, aradaki farka isabet eden miktar vergilendirilecek. Tapu ve kadastro harcında, vergi kaybı cezası yüzde 25 olarak uygulanacak.

Yargıtay ve Danıştaya yapılacak temyiz başvurularında 60, yürütmenin durdurulmasına ilişkin itirazlar dahil olmak üzere bölge adliye ve bölge idare mahkemelerine yapılacak itiraz başvurularında 40, ağır ceza mahkemelerine yapılacak itiraz başvurularında ise 30 YTL harç ödenecek.

Ticari işletmeye dahil olsun veya olmasın, 1 Ocak 1983 tarihinden önce veraset veya karşılıksız olarak intikal eden gayrimenkuller için, veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmeyecek.

İntikal eden diğer mallar için beyanname verilmesi halinde, söz konusu gayrimenkuller, beyannameye dahil edilmeyecek.

 

sabah