Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Veraset Vergisi kalkıyor, İntikal Vergisine devam PDF Yazdır e-Posta
03 Nisan 2008

Image

Veraset ve İntikal Vergisi'ni yeniden düzenleyen kanun taslağı, Başbakanlık'ta değerlendiriliyor. Yeni düzenlemede, ölüm nedeniyle mal intikallerinden vergi alınması uygulamasına son veriliyor.

Maliye Bakanlığı, beyannameye dayalı olduğu için yeterli vergi toplanamayan, en fazla vergi kaçağının yaşandığı ve milyonlarca ihtilaflı dosyanın biriktiği veraset vergisini kaldırıyor. Piyango, at yarışı gibi şans oyunları ve bağışlardan alınan intikal vergisi ise 2 bin 219 YTL muafiyet tanınarak Gelir Vergisi Yasası kapsamına alınıyor. Maliye yetkilileri sadece İstanbul'da veraset vergisi nedeniyle milyonlarca ihtilaflı dosya olduğunu belirtiyor. Veraset ve intikal vergisini yeniden düzenleyen yasa taslağı Başbakanlık'a sevkedildi. Taslağa göre, ölüm nedeniyle mal devirlerinden vergi alınmasına yönelik uygulama sona eriyor. Piyango, at yarışı gibi şans oyunları ve bağışlardan alınan intikal vergisi ile Gelir Vergisi Yasası kapsamına alınıyor. Tasarıya göre intikal gelirinin 2 bin 216 YTL'si istisna tutulacak kalanı için vergi alınacak.

ÇEKİLİŞ VERGİSİ
Başbakanlık'a gönderilen taslağa göre, ölüm nedeniyle mal intikallerinden vergi alınması uygulamasına son verilirken, bağışlar, çekilişler ve yarışmalar, yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından Gelir Vergisi Kanunu içinde vergilendirilecek. Yarışma ve çekilişlerde, bu gelirlerin mevcut haliyle 2 bin 216 YTL'si vergiden istisna kapsamında olacak. İstisnayı aşan bölümden, çekilişi düzenleyen kurum ya da kuruluş stopaj kesmeye devam edecek. Bunu da Maliye'ye intikal ettirecek. Kalan kısım da hediye ve çekiliş ikramiyesi olarak katılımcıya aktarılacak. İstisna tutarı her yıl yeniden belirlenecek. Kişilere ev ya da araba bağışlanması gibi yöntemlerle gerçekleşen ivazsız intikallerde ise normal gelir vergisi tarifesi içinde hareket edilecek. Denetim birimi incelemeleri, en fazla vergi kaçağının veraset ve intikalde yaşandığını ortaya koydu. Bu vergide, her 100 YTL'lik gelirin yaklaşık 91 YTL'si gizlendi. Maliye'nin vergiyi yeniden düzenlemesinin arkasında da bu yatıyor.

Milyonlarca insanın ihtilafı sona erecek

Maliye yetkilileri, veraset vergisi nedeniyle milyonlarca ihtilaflı dosyanın ortadan kalkacağına dikkat çekti. Maliye yetkilileri, şu bilgileri verdi: "Eskiye dönük tasfiye söz konusu. Toplanan paraların çoğu çekiliş gibi intikallerden geliyor. Ölüm durumunda mülk edinenler vergi dairesine karşı sorumlu. Bu dosyalarda zaman aşımı söz konusu değil. 30- 40 yıl sonra ceza alabiliyorsunuz. Bu düzenleme ile milyonlarca insanın devletle ihtilafı sona erecek." Mevcut yasaya göre, veraset ve intikal vergisi kapsamında geçen çocuk ve eşe isabet eden 192 bin 260 YTL'nin üzerinde mülk devirlerinde vergi alınıyor. Yetkililer, düzenlemenin zenginlerin veraset vergisinden kurtulmasına yönelik olmadığını belirterek, "Zengin aileler zaten vakıf kurarak veraset dışında kalıyor. Bugün 30-40 yıldır bekleyen dosyalar var. Bir çok insan cezalı. Ölen baba ya da annenin malını alırken bütün çocuklar bu vergiyi ödüyor. Bu çok yanlış" değerlendirmesini yaptı.

http://www.sabah.com.tr/haber,78D38C9C88D44B5E98B4CC5AF3017315.html