Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KDV UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ (özet halinde) PDF Yazdır e-Posta
30 Nisan 2014

Image

Bugüne kadar yayımlanmış olan 123 adet KDV tebliğini yürürlükten kaldırarak tek bir tebliğde toplayan KDV Uygulama Genel Tebliği yayımlandı.

26 Nisan 2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan KDV Uygulama Genel Tebliğiyle, tevkifat uygulamasına ilişkin 117 seri no.lu ve indirimli orana tabi işlemlerden doğan KDV iadelerine ilişkin 119 seri no.lu KDV Genel Tebliğleri de dahil olmak üzere, bugüne kadar yayımlanmış olan KDV Genel Tebliğleri tek bir Tebliğde toplanmıştır. Tebliğ 1 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Tebliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte daha önce yayımlanan bütün KDV Genel Tebliğleri yürürlükten kalkacaktır. Ancak bu güne yayımlanan KDV Sirkülerleri, İçgenelgeleri ve özelgelerden yeni Tebliğde yapılan düzenleme ve açıklamalara aykırı olmayanlar uygulanmaya devam edecektir.

Tebliğde yapılan önemli değişiklikler esas olarak, KDV iadelerinin yerine getirilmesindeki usul ve esaslara ilişkindir. KDV iadelerinde incelemesiz ve teminatsız iade yapılması ile ilgili limitler artırılırken, bugüne kadar sadece belirli şartları taşıyan ihracatçıların yararlandığı indirimli teminat uygulamasından, Tebliğde açıklanan şartları haiz tüm mükelleflerin yararlanması sağlanmaktadır. Ayrıca sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleme, kullanma, hakkında vergisel yönden olumsuzluk tespit edilme gibi nedenlerle KDV iadeleri özel usullere göre yerine getirilen mükelleflerle ilgili kriterlerin ve genel esaslara dönüşün şartlarının somut olarak belirlenmesi olumlu gelişmeler olarak göze çarpmaktadır.

KDV Uygulama Genel Tebliği ile getirilen yenilikleri, iadelere ilişkin alt limitler, indirimli teminat uygulaması, iadelerin özel esaslara göre yapılması ve diğer yenilikler olmak üzere dört başlık altında toplamak mümkündür.

PwC tarafından hazırlanan çalışmayı özet olarak beğeninize sunuyoruz. Kaynak; PwC

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.