Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Türkiye'nin gerçek durumunu yabancının kâr transferi belirler PDF Yazdır e-Posta
04 Şubat 2008

Image

Deloitte Türkiye Yönetici Ortağı Gürer, yabancıların yaratılan katma değerden oluşan kârını yurtdışına transfer etmek isteyebileceği uyarısında bulundu..

Deloıtte Türkiye Yönetici Ortağı Hüseyin Gürer, Türkiye'ye gelen yabancı yatırımcının yaratılan katma değer sonucu ortaya çıkan kârı çekmek isteyebileceğini belirterek, "Türkiye'nin gerçek durumunu aslında o çıkışlar belirleyecektir'' dedi. Gürer, Türkiye'ye son 3 yılda 50 milyar dolar civarında doğrudan yabancı yatırım geldiğine değinerek, bu yabancı yatırımların Türkiye'de genişlediğini ve büyüdüğünü, söz konusu kuruluşların artık kazanç elde edeceklerini söyledi. Bundan sonra asıl dikkat edilmesi gereken konunun bu olduğuna dikkat çeken Gürer, şöyle devam etti:
"İşte bu açıdan Türkiye olumsuz etkilenebilir. Yabancı yatırımcı, yaratılan katma değer sonucu ortaya çıkan kârı çekmek isteyecektir. O çıkışlar, aslında Türkiye'nin gerçek durumunu belirleyecek. Şu anda beklediğimiz çıkışların olmadığını görüyoruz. Ancak bunların geleceği günler de olacak. O zaman Türkiye'deki yönetimin, hükümetin daha akılcı birtakım adımları şimdiden planlaması, stratejik olarak konuya yaklaşması ve elde edilen kârların Türkiye'de kalacak şekilde bir cazibeye oturtulması bence en önemli konulardan biri.'' Gürer, artık fonların daha fırsatçı hareket ettiklerini ve köşeleri tutulmuş yerlere yerleşerek büyümeyi hedeflediklerini ifade ederek, şu görüşleri aktardı:

SIFIRDAN YATIRIM GELMEZ
"Türkiye açısından artık bugün sıfırdan yatırım türü söz konusu olmayacak. En azından hayal ettiğimiz gibi... Ne olacak? Mesela Türkiye'de, sıfırdan gelip burada perakendede yatırım yapmaktansa bir şeyi alıp bunu takip eden 3 yıl içinde daha büyük bir dev haline getirme anlayışını gözlemliyoruz. Yani sıfırdan yatırım çok fazla olmayacak. Alımlar 2-3 misline çıkacak. Büyüme ve istihdam o zaman etkilenecek.''

GÜRER Fransa'da Societe Generale'de yaşanan skandalın aslında denetim ve standartların önemini bir kez daha ortaya çıkardığına işaret etti. Türkiye dahil türev enstrümanlarıyla ilgili işlemlerin hiçbir ülkede bilançolarda, mali tablolarda yer almadığına dikkat çeken Gürer, "Bundan sonra UFRS ve türev enstrümanlarında ciddi birtakım değişiklikler yapılabilir, birtakım yeni standartlar getirilebilir. Belki de bu tür işlemler mali tablolara yansıtılır veya raporlardaki dipnotlarda daha ayrıntılı yer alır'' diye konuştu.

 

Transferler hızlanıyor

Merkez Bankası verilerine göre Türkiye'ye 2002-Kasım 2007 arasında 47.4 milyar dolar doğrudan, 30 milyar dolar portföy yatırımı geldi. Veriler, Kasım 2007 itibariyle son 1 yılda transferlerin 6.6 milyar dolara ulaştığını gösteriyor. Bunun 1.7 milyar doları doğrudan yatırımlardan yapılan kâr transferleri. 5 yılda ise 34.7 milyar dolar kâr transferi yapıldı.

 

http://www.sabah.com.tr/haber,B5BB912D43F04A02B2E77DECAB7107D0.html