Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KDV İndirim Hakkına İlişkin Süre Ve KDV İadelerinde Talep Süresine İlişkin Açıklamalar (23 Seri Nolu KDV Genel Tebliği) PDF Yazdır e-Posta
17 Şubat 2019

15.02.2019 tarihli ve 30687 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 23 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğde;

  • 7104 sayılı Kanunla 3065 sayılı KDV Kanununda yapılan düzenlemelere ilişkin olarak KDV Genel Uygulama Tebliğinin ilgili bölümlerinde değişiklik yapılmıştır.
  • Ayrıca, indirimli orana tabi işlemlere ilişkin iade talep süresi, tam istisna kapsamındaki işlemlere ilişkin iade talep süresi ve kısmi tevkifat uygulanan işlemlere ilişkin iade talep sürelerine yönelik olarak düzenlemeler yapılmıştır.
  • Takvim yılı kapandıktan sonra gelen faturaya ilişkin KDV’nin, vergiyi doğuran olayın gerçekleştiği takvim yılını takip eden yıl sonuna kadar kayıtlara alınması ile indirim konusu yapılabilmesi konusu yeni örneklerle açıklanmıştır. Tebliğe göre 2018 döneminde gerçekleşen vergiyi doğuran olaya ilişkin KDV indirimine imkan tanıyan fatura vb belge, 2019 yılı sonuna kadar kayıtlara alınırsa KDV indirimi yapılabilecektir. 2018 yılı ile ilgili belgelerin KDV indirimi tartışması da son bulmuş oldu.
  • 1/1/2019 tarihinden itibaren, 213 sayılı Kanunun 322 nci maddesine göre değersiz hale gelen alacaklara ilişkin hesaplanan ve beyan edilen KDV’nin indirim konusu yapılması mümkündür. 213 sayılı Kanunun 323 üncü maddesine göre karşılık ayrılmak suretiyle gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınan KDV’nin bu fıkra kapsamında indirim konusu yapılabilmesi için gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gelir olarak dikkate alınması şarttır.
  • İhraç Kayıtlı teslimlerde ihracatın gerçekleşmemesi durumunda imalatçının ödediği vergi için ihracatçıya rücu etmesi halinde, ihraç kaydıyla teslim edilen mallara ilişkin hesaplanan KDV, ihracatçı açısından ihracatın gerçekleşmesi gereken sürenin (ek süre verilmişse bu süre) sonu itibarıyla indirilebilir hale gelmektedir. İndirim hakkı o dönemi kapsayan takvim yılı ile sınırlı iken yapılan değişikle, takvim yılını takip eden yıl içerisinde de indirim hakkı tanınmıştır.
  • Yine aynı şekilde DİİB kapsamında yapılması gereken ihracatın belgede öngörülen süre ve şartlara uygun olarak yapılmaması durumunda DİİB sahibi mükellef tarafından indirim konusu yapılamayan KDV tutarı, ihraç kaydıyla teslim edilen malların ihracatı için öngörülen sürenin dolduğu tarihi izleyen günü içeren vergilendirme döneminde (ancak her hâlükârda bu vergilendirme dönemini içerisine alan takvim yılını takip eden takvim yılı aşılmamak kaydıyla) indirim hesaplarına alınmak suretiyle indirim konusu yapılabilecektir.
  • Serbest Bölgelerde Verilen Hizmetler ile Bu Bölgelere İlişkin Yük Taşıma İşlerine ilişkin olarak 1/1/2019 tarihinden itibaren bu istisna kapsamında yapılan işlemlere ilişkin yüklenilen KDV indirilebilir, ancak indirim yoluyla giderilemeyen KDV iade edilmeyeceğine yönelik Tebliğe ilave ibare konulmuştur.
  • Fakirlere Yardım Amacıyla Gıda Bankacılığı Faaliyetinde Bulunan Dernek ve Vakıflara Bağışlanan Bazı Malların Tesliminde İstisna ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu Kapsamındaki İşlemlerde İstisna kapsamında yapılan işlemlerde yüklenilen KDV nin indirim konusu yapılamayacağına yönelik ibare Tebliğden çıkarılmıştır.

 

Ali ÇAKMAKCI 
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

http://taxauditingymm.com


 

Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. Soru, görüş ve değerlendirmeleriniz için mail atmanızı rica ederiz.