Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Evlat Edinenlerin De Tüp Bebek Tedavisi SGK’dan PDF Yazdır e-Posta
12 Aralık 2018

Sigortalılar yalnızca katkı payı ödeyerek tüp bebek tedavisinden faydalanabiliyor. Ayrıca evlat edinmiş çiftler de, eğer normal yöntemlerle çocuk sahibi olamıyorlarsa, SGK’nın tüp bebek tedavisinden yararlanabilir.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Eylül 2014’ten bu yana tüp bebekte üçüncü denemeyi de karşılıyor. Sigortalılar yalnızca katkı payı ödeyerek tüp bebek tedavisinden faydalanabiliyor. Bununla beraber raporu olan sigortalılar ilaç için de fark ödemiyor. SGK’nın tüp bebek tedavisini karşılaması için ilk şart tedavi uygulanacak kadın sigortalının 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması. 40 yaşından gün almış kişilerin tedavileri SGK tarafından karşılanmıyor.

SAĞLASA DA OLUR

Ayrıca kadın sigortalının en az 5 yıldır genel sağlık sigortalısı olması ve yine en az 900 prim ödemesi bulunması gerekiyor. Diğer yandan tedavi uygulanacak kadın sigortalının bu koşulları sağlamaması halinde eşinin bu şartları sağlaması söz konusu oluyor. Eşin bu koşulları sağlaması halinde de SGK tedavinin masraflarını karşılıyor. Çiftlerin tüp bebek tedavisinin karşılanması için evli olmaları şart.

HER EVLİLİKTE 3 HAK VAR

Evlat edinmiş çiftler, normal tıbbi yöntemlerle çocuk sahibi olamıyorlarsa, gerekli şartları sağlamaları halinde SGK’nın tüp bebek tedavisinden faydalanabilir. İlk evliliğinde iki kez tüp bebek tedavisini denemiş bir kadın sigortalı, ikinci evliliğinde yeniden üç deneme hakkına sahip.

Belirlenen bedel 1.340 lira

Tüp bebek tedavisi kapsamında sigortalıların muayene ve ilaç katkı payı ödemeleri gerekir. Çiftler ilk denemede yüzde 30, ikinci denemede yüzde 25 ve üçüncü denemedeyse yüzde 20 katkı payı ödemek durumunda. SGK tüp bebek tedavisi için 1.340 TL bedel ödüyor. Tedavisi SGK tarafından karşılanan sigortalılar özel hastanelerde tedavi almayı tercih ederlerse özel hastaneler veya tüp bebek merkezleri sigortalılardan 2.680 TL’ye kadar ilave ücret talep edebilir. Bununla beraber sigortalılar ilk tüp bebek denemesinde 402 TL, ikinci denemede 335 TL ve üçüncü denemedeyse 268 TL katılım payı ödemek durumunda kalabiliyor.

Kimlerden alınmıyor?

Diğer yandan harp malullüğü aylığı alanlar, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alanlardan ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden ve vazife malullerinden katılım payı alınmıyor. Ayrıca bu kişilerin tüp bebek tedavisinin SGK tarafından karşılanmasında 5 yıllık genel sağlık sigortalısı olma ve 900 gün prim ödeme şartı ile diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olması şartı da aranmıyor. Okan Güray Bülbül

 

https://www.aksam.com.tr/yazarlar/okan-guray-bulbul/evlat-edinenlerin-de-tup-bebek-tedavisi-sgkdan/haber-802041