Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
GAP paketi'nden Doğu'ya özel asgari ücret çıktı PDF Yazdır e-Posta
08 Mart 2008

Image

GAP'a özel Asgari Ücret Kurulu kurulacak. Asgari ücret şehirlere göre belirlenecek Kanalizasyon, su, elektrik, ulaştırma yatırımları için 3'er yıllık plan hazırlanacak Kalkınma Ajansı, yatırımcı bulacak, gelene taşınma kredisi verilecek ..

 

Doğu ve Güneydoğu'ya hayat verecek önlem paketi tamamlandı. Ekonomi yönetiminin 7 aydır üzerinde çalıştığı "GAP Strateji ve Eylem Planı"nı Başbakan Tayyip Erdoğan açıklayacak. Bölgeye özel vergi muafiyeti ve indirimi, asgari ücretin belirlenmesinde radikal değişikliklere gidilirken, illere göre yıllık bölgesel asgari ücret uygulaması için start verilecek. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in başkanlığında çalışmaları sürdürülen "GAP Strateji ve Eylem Planı" üzerindeki son rötuşlar dün yapıldı. GAP gezisi kapsamında bölge işadamları, sivil toplum örgütleri ve bölge halkından gelen talepler doğrultusunda devlet yardımlarının şekli belirlendi. GAP İdaresi'nde gerçekleştirilen toplantıda çerçevesi çizilen eylem planı ile bölgenin sosyal ve ekonomik tablosunu değiştirmesi, yatırım ortamını iyileştirilmesi ve üretimin artırılması hedefleniyor. Eylem Planı bu hafta Başbakan Erdoğan'a sunulacak. Ardından da kamuoyu ile paylaşılması beklenen, GAP'ın yatırım iklimini değiştirecek düzenlemeler şöyle:

ÜCRET YILLIK BELİRLENECEK
* BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET:
Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan'ın "bölgesel asgari ücret" projesi yaşama geçiriliyor. Bu kapsamda, bölgedeki kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, iş ve işveren sendikalarından oluşan "Asgari Ücret Komisyonu" benzeri bir kurul oluşturulacak. Kurul, illere göre asgari ücret her yıl yeniden belirlenecek.

* YATIRIMLARA DESTEK: Batı Anadolu başta olmak üzere diğer bölgelerden Doğu'ya yatırım gelmesi için destek verilecek.

* İHRACATÇIYA ÖTV İNDİRİ- Mİ: İhracat yapan firmaların istihdamı artırması için Eximbank aracılığıyla farklı kredi uygulamasına geçilecek. İhraç ürünlerinin gümrük ve hava limanlarına taşınmasında ÖTV indirimli akaryakıt desteği verilmesi öngörülüyor.

* TAŞINMA KREDİSİ: Türkiye'nin diğer illerindeki işletmelerin GAP'a taşınması için düşük faizli ve uzun vadeli kredi verilecek. Bölgede nitelikli sanayi bölgeleri kurulacak.

* GELİR VERGİSİ MUAFİYETİ: GAP bölgesi çalışanlarından gelir vergisi alınmayacak, SSK primi de devlet tarafından ödenecek. Devlet memuru ve akademisyenler de bölgede çalışması için teşvik edilecek. Yıllık 6 ayı geçmeyen istihdam için sigorta prim kesintisi uygulanmaması planlanıyor.

* İSTİHDAMA KARŞILIK ENERJİ: GAP Bölgesi'nde üretim yapan firmalara istihdam sayısına göre kademeli enerji desteği verilecek. Enerji desteği istihdam sayısındaki artışa paralel, 2 yıl süreli ya da yüzde 20-25 fiyat indirimi şeklinde olacak.

* GAP YÜRÜTME KURULU: GAP Yürütme Kurulu" oluşturulacak. Bu Kurul, bölgedeki su, elektrik, kanalizasyon, ulaştırma gibi konularda belli dönemli kalkınma planları hazırlayacak. Bölgedeki küçük ve orta ölçekli şirketlere özel teşvik verilerek büyümeleri sağlanacak. Kurul, bölge illere yapılacak olan projeler takvime bağlayacak.

Öğretim görevlisine lojman desteği gelecek

* EĞİTİME YATIRIM: İlk ve ortaöğretim başta olmak üzere okullarda eğitim kalitesi artırılacak. Bölgede meslek yüksek okulu sayısı artırılacak. Üniversitelerde üretim alanlarına destek verecek araştırma merkezleri açılacak. Bölgede çalışacak öğretim üyeleri ve kamu görevlileri için lojman desteği, maddi teşvik uygulamaları öngörülüyor.

* TURİZM ÖN PLANDA: Bölgenin turizm potansiyeli öne çıkarılacak. Tarihi bölgelerin tanıtımı için Kültür Bakanlığı ile birlikte özel proje yürütülecek.

* YİD PROJELERİNE ÖNCELİK: Doğalgaz kullanımı yaygınlaştırılacak. Sulama ve ulaşım projelerine hız verilecek. Bu projelerin hızlı bir şekilde tamamlanması için yap-işletdevret modeli uygulanacak.

http://www.sabah.com.tr/haber,69D72FD797EA4653BAC5A0C4AB6C1597.html