Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kamu borçlarında uzlaşma yürürlükte PDF Yazdır e-Posta
27 Şubat 2008

Image

Bazı Kamu Alacaklarının uzlaşma usulüyle tahsil edilmesini düzenleyen yasa, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasaya göre ihtilaflı kamu alacakları uzlaşmayla tahsil edilecek.

 

Bazı Kamu Alacaklarının uzlaşma usulü ile tahsil edilmesini öngören yasa, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasa, ihtilaflı kamu alacaklarının uzlaşmayla tahsilini öngörüyor. İktidarla muhalefet arasında af tartışmalarına yol açan Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile tahsil edilmesini öngören yasa, Cumhurbaşkanı onayının ardından Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yasa'nın 6'ncı maddesi 8 Şubat'tan, diğer maddeleri de yayım tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.

YASA NE GETİRİYOR?

Söz konusu asa ise ihtilaflı kamu alacaklarının tahsili amacıyla mükelleflere bir kez daha uzlaşma olanağı tanınıyor. Yasa, Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre uzlaşma talep edilmesi durumunda, uzlaşma sonucu tahakkuk eden vergi, resim, harçlar, fon payları ile bunlara bağlı vergi cezalarının ve yapılan uzlaşma tarihine kadar hesaplanacak gecikme faizlerinin, ilk taksit uzlaşma tutanağının düzenlendiği tarihi izleyen aydan başlaması ve 18 ayda, 18 eşit taksitte ödenmesi imkanı getiriyor. Taksit tutarları ilk taksit ödeme süresinin başlangıç tarihinden itibaren her ay ve kesri için ayrı ayrı binde 2 oranında hesaplanacak faiziyle birlikte tamamen ödenmesi koşuluyla uzlaşmaya konu tutardan kalan alacakların tahsilinden vazgeçiliyor. Mükelleflerin düzenlemeden yararlanabilmeleri için; tarh edilen vergi, resim, harçlar ve fon payları ile kesilen cezalara karşı dava açmamaları, açılmış davalardan uzlaşma tutanağını imzaladıkları tarihte vazgeçmeleri koşulu aranacak.

KAMUNUN 370 MİLYON YTL ECRİMİSİL ALACAĞI VAR

Yasa, Hazine'nin özel mülkiyetinde olan veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerin, 1 Temmuz 2007 tarihinden önce ilgilisine tebliğ edildiği halde ödenmemiş olan ecrimisil alacaklarının, ilgilisinin yazılı başvurusu üzerine, takdiri yapan komisyonlarca yeniden tespit edilmesini de öngörüyor. Tespit edilen bedelin kabulü, varsa ecrimisil veya takip işlemlerine karşıılmış davalardan vazgeçilmesi koşuluyla alacağın yeniden yapılandırılmasına imkan sağlanıyor. 1 Temmuz 2007 tarihinden önce ilgilisine tebliğ edildiği halde ödenmemiş olan ecrimisil alacaklarının, kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ikinci ayın sonuna kadar ilgilisinin yazılı başvurusu üzerine, takdiri yapan komisyonlarca yeniden tespit edilerek, tespit edilen bedelin kabulü, varsa ecrimisil veya takip işlemlerine karşıılmış davalardan vazgeçilmesi koşuluyla yeniden yapılandırılacak. Uzlaşılan bedelin, talep edilmesi halinde, herhangi bir zam veya faiz uygulanmaksızın 18 taksitle ödenebilmesi mümkün olabilecek. Ödenecek alacaklara, süresinde ödeme yapıldığı müddetçe herhangi bir zam veya faiz uygulanmayacak. İhtilaflı kamu alacakları kapsamında ise 2,3 milyar YTL'lik vergi tarhiyatı ile 370 milyon YTL de ecrimisil alacağı bulunduğu kaydedildi.

BANKALARLA UZLAŞMAYA GİDİLİYOR

Yasa bankalara da davalarından vazgeçmeleri şartıyla uzlaşma imkanı sağlıyor. Buna göre, uzlaşmanın sağlanması için, bankalarca ihtilaf konusu yapılan zararların yüzde 65'ini 2001 yılına ait kurum kazancının tespitinde geçmiş yıl zararı olarak dikkate alınacak ve izleyen yıllara ait kurumlar vergisi matrahının da bu şekilde bulunan zarar tutarı esas alınarak düzeltilecek.

MTV'DE GECİKME ZAMMINDAN VAZGEÇİLİYOR

Yasayla, 1 Ocak 2004 ile 31 Aralık 2007 tarihleri arasında tahakkuk ettirilen Motorlu Taşıtlar Vergisinin gecikme zammından vazgeçiliyor. Ancak bu, dava açılmaması, açılmış davalardan vazgeçilmesi ve verginin 30 Haziran 2008 tarihine kadar ödenmesi halinde mümkün olacak. Daha önce ödenen gecikme zamları, mükellefin yazılı başvurusu üzerine iade edilecek. Ayrıca, borçlarını ödeyemez duruma gelen spor kulüplerinin, kaldırılan Federasyonlar Fonuna olan borçlarının tasfiyesine de imkan getiriliyor. Yasa, Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına getirilen istisna ile ilgili 31 Temmuz 2004 tarihinden önceki dönemlere ilişkin yapılan tarhiyatlardan vazgeçilmesini, tahakkuk eden tutarların ise terkin edilmesini (silinmesini) öngörüyor. Yasada ayrıca, Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla yapılan değişikliğe uyum sağlamak ve Vergi Usul Kanunu uyarınca 3 kat kesilen cezaların da uzlaşma ve tarhiyat öncesi uzlaşma kapsamı dışında kaldığına açıklık getirmek amacıyla teknik bir düzenleme de yapıldı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=657482