Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
BAĞ-KUR'LUYA YÜKSEK MAAŞLA EMEKLİLİK PDF Yazdır e-Posta
17 Eylül 2017

Image

Esnafın emekli maaşı, işçiye göre daha düşük. Bağ-Kur'luyken bir işyerinde çalışmaya başlayan kişi SSK'ya prim öderse, esnaflık yapmaya devam etse bile işçi gibi yüksek maaşla emekli olmaya hak kazanıyor. 

Türkiye'de 11 milyondan fazla emekli var. Emekli maaşlarındaki farklılıklar gündemin değişmeyen konularının başında geliyor. En yüksek emekli maaşını Emekli Sandığı veriyor. İkinci sırada ise SSK geliyor. Bağ-Kur emeklisi olan esnaf kesiminin maaşı üçüncü sırada. 5519 sayılı yasada yapılan değişiklikle Bağ-Kur'luyken bir işyerinde çalışmaya başlayan kişi, SSK'lı kabul ediliyor. Söz konusu kişi esnaflık yapmaya devam etse bile SSK'ya prim ödeyerek işçi gibi yüksek maaşla emekli olabiliyor 

YAŞ SINIRLAMASI GETİRİLDİ 

Emekli aylığı sıralamasında üçüncü sırada bulunan esnaf emeklisinin en düşük aylığı bin 290 lirayı biraz geçiyor. Tarım Bağ-Kuru'ndan emekli olanlar ise 883 lira taban aylıkla en düşük gelire sahip grup. Bağkur emeklileri en fazla, yani 9000 gün prim ödeyip emekli olabiliyor. 1 Ekim 1999'daki sosyal güvenlik reformu, Bağkurlu olanları derinden etkiledi. Reformdan önce Bağ-Kur'lu kadın 20 yıl (7 bin 200 gün), erkek 25 yıl (9 bin gün) primle emekli olabiliyordu. Yeni koşula göre; 2008'den sonra Bağkurlu olan erkek 60, kadın 58 yaşında emekli oluyor. 

DURUM TERSİNE DÖNEBİLİYOR 

Ancak bu durumu tersine çevirmek 2011 yılında mümkün oldu. Türkiye'deki sosyal güvenlik yasalarına göre 1 Mart 2011'den önce esnaflık yapanlar sadece kendisi için Bağ-Kur'a prim ödeyebiliyordu. Yani bakkal dükkanı olan bir kişi, fabrikada SSK'lı olarak işe başladığında Bağ-Kur kapsamından çıkmak durumundaydı. Ancak bu şart 2011 yılında değişti. 5510 sayılı yasadaki değişiklikle, Bağkurlu iken bir işyerinde çalışmaya başlayan kişi, artık SSK'lı olarak kabul ediliyor. Artık esnaflık yapmaya devam etseler bile Bağ-Kur'a değil de SSK'ya prim ödeyerek emekli olabiliyorlar. Böylece 9 bin gün yerine 7 bin 200 gün prim ödeyen daha yüksek maaşla emekli olabiliyor. 

http://www.gunes.com/ekonomi/bag-kurluya-yuksek-maasla-emeklilik-817696