Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
HİZMETİ ALAN İLE ÖDEME YAPANLARIN FARKLI KİŞİLER OLMASI DURUMUNDA FATURANIN KİMİN ADINA DÜZENLENECEĞİ PDF Yazdır e-Posta
20 Eylül 2017

Image

T.C.

BARTIN VALİLİĞİ

Defterdarlık   Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

30835462-045-3

02/05/2016

Konu

:

Hizmeti alan ile ödeme yapanların farklı kişiler   olması durumunda faturanın kimin adına düzenleneceği hk.

 

 

 

 

 

 

             İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ... imalatı faaliyeti ile iştigal ettiğinizi, imalatı yapılan ... bedelinin hayırsever vatandaşların yaptığı yardımlarla karşılandığı, tüzel kişiliği olmayan, sahibi bulunmayan ... için yapılan ... karşılığında düzenlenecek faturanın kimin adına olacağı, ödemeyi yapanlar adına ayrı ayrı veya muhtelif müşteriler adına fatura düzenlenip düzenlenemeyeceği hususlarında Defterdarlığımız görüşü talep edilmektedir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde, fatura, "…satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır" şeklinde tanımlanmış, 231 inci maddesinin 5 inci bendinde, faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı, 232 nci maddesinde ise, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin, birinci ve ikinci sınıf tüccarlara, serbest meslek erbabına, kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere ve vergiden muaf esnafa sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunların da fatura istemek ve almak mecburiyetinde oldukları hükme bağlanmıştır.

            Aynı Kanunun 230 uncu maddesinde ise "Faturada en az aşağıdaki bilgiler bulunur:

            1. Faturanın düzenlenme tarihi, seri ve sıra numarası;

            2. Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası;

            3. Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası;

            4. Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı;

            5. Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası; ..." hükmü yer almaktadır.

 

            Diğer taraftan, Vergi Usul Kanununa göre mal teslimi veya hizmet ifası dolayısıyla düzenlenmesi gereken vesika olan fatura müşterinin borçlandığı meblağı gösterir ve borcun tahakkukuna ilişkindir.

            Buna göre, ... imalatı işinizde, mal sattığınız, hizmet verdiğiniz veya sözleşme imzaladığınız kişi adına fatura düzenlemeniz gerekmektedir. Bedelin başkası tarafından ödenmesi, faturanın mal veya hizmeti satın alan kişi adına düzenlenmesini engellemeyecektir.

            Ayrıca, mal veya hizmet sattığınız kişinin belirlenemediği durumlarda "muhtelif müşteriler" ibareli fatura düzenlemeniz mümkün bulunmamaktadır.

 

            Öte yandan, tek düzen muhasebe sisteminin uygulanmasına ilişkin açıklamalar 26/12/1992 tarih ve 21447 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1 sıra numaralı Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği ve daha sonra bu konuda yayımlanan diğer Tebliğlerde yapılmış bulunmaktadır.

 

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.