Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
HASTANELER VE OTELLER RAHATLADI PDF Yazdır e-Posta
22 Ağustos 2017

Image

6645 sayılı Kanunla turizm, özel güvenlik ve sağlık sektöründe çalışanların gece 7.5 saatten fazla çalışılabileceği yönünde düzenleme yapılmıştı. Ancak bu düzenleme ikincil mevzuata yansıtılmamıştı. Bu nedenle uygulamada sorunlar yaşanıyordu. Bu sorunları ortadan kaldırmak için ilgili yönetmeliklerde değişiklikler yapıldı. Ayrıntılarını açıklayalım. 

Kadınlarda gece mesaisi 

19 Ağustos 2017 tarihinde yürürlüğe giren Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kadınların gece postalarında 7.5 saatten fazla çalışabileceği yönünde düzenlemeler içeriyor. Buna göre  turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde ve bu işlerin yürütüldüğü işyerlerinde faaliyet gösteren alt işveren tarafından yürütülen işlerde kadın çalışanın yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilecek. Dolayısıyla kadınlar gece döneminde 11 saati geçmemek üzere çalıştırılabilecek. 

Bu düzenleme ile sağlık sektörüne özelliklede özel hastanelere büyük kolaylık sağlandı. Özel hastanelerde kadın işçiler üç posta halinde çalıştırılmak zorunda kalıyordu. Posta değişimleri gece geç saatlere denk geldiği için işçilerin evlerine götürülüp getirilmesi hastaneler ve çalışanlar yönünden çeşitli sorunlar oluşturuyordu. Yönetmelik değişikliği ile birlikte bir hastanede çalışanlar 20.00-08.00  ve 08.00-20.00 saatleri arasında iki posta halinde bir saat ara dinlenmesi kullanarak çalışabileceklerdir. Yönetmelik değişikliği hastanelerde ve hastanelerin alt işverenlerinde/taşeronlar da çalışanları ve çalıştıranları rahatlatmıştır. 

Erkeklerde gece mesaisi 

19 Ağustos 2017 tarihinde yürürlüğe giren Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte yapılan değişiklikler sonucunda turizm sektörü, sağlık sektörü ve özel güvenlik işlerinde çalışanların tamamı gece döneminde 7.5 saatten fazla çalışabilecekler. Dolayısı ile bu sektörde çalışanların üç posta/vardiya  halinde  çalışmaları da gerekmiyor. 

Örnek: Turizm sektöründe faaliyet gösteren bir otelde çalışanlar üç posta şeklinde çalışma yerine yazılı olarak rızaları alınmak şartıyla 19.00-07.00 ve 07.00-19.00 saatleri arası çalışabilecekler. 

Yapılan yönetmelik değişiklikleri hastaneleri, turizm sektöründe faaliyet gösteren otelleri ve özel güvenlik şirketlerini oldukça rahatlatmıştır. Bu düzenleme çalışanlar ve çalıştıranların saat ve posta sınırlamasından kaynaklanan sorunlarını da çözmüştür. Arif Temir

http://www.gunes.com/yazarlar/arif--temir/hastaneler-ve-otellerrahatladi-812595

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.