Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
DAMGA VERGİSİ, İNDİRİM VE İSKONTO SONRASINDAKİ TUTAR ÜZERİNDEN Mİ ALINACAK? PDF Yazdır e-Posta
18 Ağustos 2017

Image

Damga Vergisinin Kanunu'ndaki kâğıtlar terimi yazılıp imzalamak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle oluşan belgeleri ifade etmektedir.

Damga Vergisi Kanunu'nun 6'ıncı maddesinde "Bir kağıtta toplanan akit ve işlemler birbirine bağlı ve bir asıldan doğma oldukları takdirde Damga Vergisi, en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit veya işlem üzerinden alınır." hükmü yer almaktadır.

6098 Sayılı Borçlar Kanunu'nun 1'inci maddesinde de "İki taraf karşılıklı ve birbirine uygun surette rızalarını beyan ettikleri takdirde, akit tamam olur" hükmü yer almaktadır.

Borçlar kanunu lafzına bakıldığında akitin tamam olması için taraflarca uygun irade beyanının anlaşılan hizmet şartları ile kesinleştirilmesi gerekmektedir. Buradan da taraflarca anlaşıldığı haliyle hizmet bedellerinin akit olarak değerlendirilmesi sonucuna ulaşılmaktadır.

Pratik uygulamalarımızda genel olarak, damga vergisi hesaplaması yaparken en yüksek damga vergisi hesaplanması gerektiren tutarları dikkate almaktayız. Ancak bazı durumlarda, ciddi rekabet ortamı ve piyasa koşulları gereği sözleşme içerisinde taraflarca anlaşılan hizmet bedellerinden çeşitli indirim ve iskontolar yapılabilmektedir. Sözleşmeye konu olan bedellerin indirim öncesi ve indirim sonrası olarak yer alması halinde, damga vergisinin en yüksek bedelden alınması yönündeki düzenleme tereddütlere yol açabilmektedir.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen konumuza benzer olabilecek 03.06.2011 tarihli muktezada da sözleşmede yer alan birim fiyatların, sözleşmelerde belirlenecek iskonto oranları düşülmesi suretiyle bulunacak fiyatlar olacağı ve damga vergisi hesaplanırken, iskonto oranları düşülmesi suretiyle bulunan birim fiyatların dikkate alınması gerektiği belirtilmiştir.

Vergi İdaresi'nin görüşüne baktığımızda sözleşmede yer alan en yüksek vergi alınmasını gerektiren tutar yerine anlaşılan indirimli hizmet bedeli üzerinden damga vergisi hesaplanması uygun bulunmuştur.

Her ne kadar sözleşme üzerinde en yüksek vergi alınmasını gerektiren hizmet bedeli yer alsa dahi taraflarca anlaşılan indirim sonrası bedellerin üzerinden damga vergisi hesaplanmasının, Vergi İdaresi'nin yaklaşımına paralel olarak uygun olduğu kanaatindeyiz. Yiğit Bayır https://www.kpmgvergi.com

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.