Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
DOĞUM HALİNDE İZİN HAKKI (ANNE VE BABALAR AÇISINDAN) PDF Yazdır e-Posta
18 Ağustos 2017

Image

Mehmet TİRAŞ SMMM ADANA


BABALARDA DOĞUM İZNİ HAKKI

Bilindiği üzere İş Kanunu’nda ücretli izinler açıkça belirtilmiştir. Evlenmelerde üç güne kadar, ana veya babanın, eşin, kardeş veya çocukların ölümünde üç güne kadar verilmesi gereken izin süreleri ücretli izin kategorisindedir ve bu izinlerde işçilerin maaşlarından herhangi bir kesinti yapılamıyor.

 

Bu izin kategorilerine artık 6645 sayılı Kanun ile erkeklere eşinin doğumundan dolayı 5 gün ücretli izin de eklenmiştir. Hafta sonu izinlerle birlikte bu izin 7 gün olacaktır. Bu kapsamda işçi babalarında mağduriyeti yeni torba ile giderilmiş oldu.

 

4857 sayılı İş Kanununun 46. Maddesinin ‘b’ maddesinde geçen evlenmelerde üç güne kadar, ana veya babanın, eşin, kardeş veya çocukların ölümünde üç güne kadar verilmesi gereken izin süreleri maddesi 6645 sayılı Kanunun 35. maddesi ile aşağıdaki şekilde değişmiştir.

 

MADDE 35- 4857 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendi ile 55 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi “Ek 2 nci maddede sayılan izin süreleri,” şeklinde değiştirilmiş, 104 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “ve 65 inci” ibaresi madde metninden çıkarılmış ve Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

 

“Mazeret izni

EK MADDE 2- İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.

İşçilerin en az yüzde yetmiş oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde on güne kadar ücretli izin verilir.” Taner ÖZDEMİR


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.