Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İŞYERİNDE DEDİKODU KOVULMA NEDENİ PDF Yazdır e-Posta
15 Ağustos 2017

Image

25 çalışanı olan bir firmanın sahibiyim. 6 aydır, dedikodu nedeniyle işyerinde çalışma barışı bozuluyor. Dedikodu yapan kişileri "İşyerinde huzur ve sukuneti bozuyorsunuz" diye sözlü olarak uyardık, yerlerini değiştirdik, ancak bir fayda etmedi. Bu kişileri tazminatsız işten çıkarabilir miyim? Hasan K.


İşyerinde fazladedikodu yapmakçalışanlarıntazminatsız olarak işten çıkarılmalarınaneden olabilir. İş Kanunu'nun25. maddesi düzeni bozacak davranışlardabulunanların tazminatsız olarak işsözleşmelerinin fesih edilmesine imkanveriyor. Yargıtay'ın son zamanlardavermiş olduğu kararlar dedikoduyaparak işyerinde huzuru bozan işçininiş sözleşmesini tazminat ödemedenfesh edilebileceği yönünde. Bu nedenleçalışanların düzenini bozacak şekildehareket etmemeleri gerekmektedir.

Annem, ölen babam üzerinden ölüm aylığı almaktadır. Annemin işe girerek sigortalı olarak çalışması durumunda ya da kendi çalışmasından dolayı emekli olması durumunda babamdan aldığı aylık kesilir mi?


Ölüm aylığı alan eşlerin aylığı ikidurumda kesilir. Birincisi ölüm aylığıalırken evlenmeleri, ikincisi ise vefatetmeleri halinde aylıktan düşerler. İşe giripçalışmaları veya emekli olmaları halindeeşlerden alınan aylık kesilmez sadecealdıkları oran düşer. Örneğin; annenizineşinden aldığı aylıkta başka bir çocuğuyoksa yani aylıkta tekse maaşın % 75oranında aylık almaktadır. İşe girmesihalinde bu oran % 50'ye düşecektir.Eğer bir çocuğu varsa aldığı aylık yine%50'dir ve işe girdiğinde herhangibir maaş azalması yaşamayacaktır.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

1 Mayıs 1999'da işe girdim. Doğum tarihim 1980. Ne zaman emekli olurum? 5...59420 Nolu SMS


İşe girişinize göre 25 yıl, 58 yaş ve5975 prim gün şartlarına tabisiniz.Emekli olabilmeniz için 58 yaşınızındolacağı 01.05.2038 tarihine kadar5975 günü tamamlamanız gerekmektedir.

1975 doğumluyum. 1990 yılından çıraklık okulu kaydım var. Aynı sigorta numaramla 1997'de kamuda işe başladım. 6300 günüm var. 5...940878 Nolu SMS


1997'deki işe başlangıç tarihiniz24 Mayıs'tan önce ise 25 yıl, 56 yaş,5825 prim gün, sonra ise 25 yıl, 57 yaşve 5900 prim gün şartlarına tabisiniz.Gün sayınız tamamlanmış ancak yaşşartınızın da tamamlanması gerekmekte.Askerlik 1997 yılından önce ise borçlanıpbir yıl daha erken emekli olabilirsiniz.Çıraklık girişi emeklilikte geçerli değil. Ali Şerbetçi

 

http://www.takvim.com.tr/yazarlar/aliserbetci/2017/08/15/isyerinde-dedikodu-kovulma-nedeni

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.