Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KDV İADE ALACAKLARININ VERGİ İNCELEME RAPORU SONUCUNA GÖRE ÖTV BORÇLARINA MAHSUP EDİLME İMKÂNI GETİRİLDİ PDF Yazdır e-Posta
22 Haziran 2017

Image

22 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 13 seri numaralı Tebliğ ile Katma Değer Vergisi (KDV) Genel Uygulama Tebliği’nde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:

KDV Genel Uygulama Tebliği’nde yer alan “(4760 sayılı ÖTV Kanunundan doğan borçlar hariç)” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır. Bu değişiklikle, mükelleflerin KDV iade alacaklarının ÖTV Kanunu’ndan doğan borçlarına mahsup imkanı getirilmiştir.

Tebliğ’e ayrıca KDV iade alacağının ÖTV Kanunu’ndan doğan borçlara mahsup hakkının nasıl kullanılacağı, mahsup işleminin ne zaman yapılacağı ve mahsuba ilişkin teminat uygulaması ile ilgili hususlar da eklenmiştir.

Buna göre mükelleflerin KDV iade alacaklarının ÖTV Kanunu’ndan doğan borçlarına mahsup talepleri, münhasıran vergi inceleme raporu sonucuna göre ve vergi inceleme raporunun vergi dairesi kayıtlarına intikal ettiği tarih itibarıyla yerine getirilecektir.

Ayrıca mükelleflere mahsup taleplerini teminat vermek suretiyle gerçekleştirme imkanı da verilmiştir. Buna göre mahsuben talep edilen iade miktarının tamamı için (İTUS sertifikası sahibi mükellefler de dahil) teminat verilmesi halinde mükellefin iade talebi yerine getirilecek ve verilen teminat vergi inceleme raporu sonucuna göre çözülecektir.

Tebliğ 22 Haziran 2017 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Buna göre 22 Haziran 2017 tarihi itibarıyla henüz sonuçlandırılmamış mahsup işlemleri de vergi inceleme raporu sonucuna göre ve vergi inceleme raporunun vergi dairesi kayıtlarına intikal ettiği tarih itibarıyla yerine getirilecektir. Ayrıca bu mükellefler de yukarıda yer verilen teminat uygulamasından yaralanabileceklerdir.

İlgili Tebliğ metni aşağıda dikkatinize sunulmaktadır.


 

22 Haziran 2017 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 30104

Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:

MADDE 1 – 26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (IV/A-2.1.1.) bölümünün birinci paragrafında yer alan “(4760 sayılı ÖTV Kanunundan doğan borçlar hariç)” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 2 – Aynı Tebliğin (IV/A-6.) bölümüne dördüncü paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiştir.

“Öte yandan, iade hakkı tanınan işlemlerden kaynaklanan KDV iade alacağının 4760 sayılı ÖTV Kanunundan doğan borçlara mahsuben iadesi, mükellefin talebine bakılmaksızın münhasıran vergi inceleme raporu sonucuna göre yapılır. Mahsup işlemi, vergi inceleme raporunun vergi dairesi kayıtlarına intikal ettiği tarih itibariyle yerine getirilir. Talep edilen iade miktarının tamamı için (İTUS sertifikası sahibi mükellefler de dahil) teminat verilmesi halinde mükellefin iade talebi yerine getirilir ve teminat vergi inceleme raporu sonucuna göre çözülür.”

MADDE 3 – Aynı Tebliğin (VI/C) bölümünden sonra gelmek üzere başlığıyla birlikte aşağıdaki (VI/Ç) bölümü eklenmiştir.

Ç. GEÇİCİ HÜKÜMLER

1. KDV İade Alacağının 4760 sayılı ÖTV Kanunundan Doğan Borçlara Mahsuben İadesi

KDV iade alacağının 4760 sayılı ÖTV Kanunundan doğan borçlara mahsuben iadesine ilişkin bu paragrafın yürürlüğe girdiği tarih itibariyle henüz sonuçlandırılmamış iade talepleri, münhasıran vergi inceleme raporu sonucuna göre yerine getirilir. Mahsup işlemi, vergi inceleme raporunun vergi dairesi kayıtlarına intikal ettiği tarih itibariyle yerine getirilir. Talep edilen iade miktarının tamamı için (İTUS sertifikası sahibi mükellefler de dahil) teminat verilmesi halinde mükellefin iade talebi yerine getirilir ve teminat vergi inceleme raporu sonucuna göre çözülür.”

MADDE 4 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5 – Bu Tebliğ hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.